יוזמת השלום של טראמפ נתקלת בקשיים? גורמים מערביים טוענים כי ממשל טראמפ דוחה בשלב זה את פרסום תכנית השלום בין ישראל לפלסטינים - שכונתה "עסקת המאה" - למועד לא ידוע. על פי הדיווח בעיתון הסעודי "אל חיאת" היוצא לאור בלונדון, ממשל טראמפ ממשיך לנסות ולגבש "עסקה טובה יותר שכל הצדדים יאהבו".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
לפי הפרסום, ממשל ארה"ב "משאיר את הדלת פתוחה" לבחינה מחדש של ההצעה שגובשה עד כה. המקורות טוענים כי הצוות האמריקני ממשיך לגבש הצעה שתהיה לבסוף מקובלת על שני הצדדים, למרות ההצהרות לפיהן התכנית נמצאת בשלבי גיבוש סופיים.
"אי אפשר לכפות בכוח את התכנית על הפלסטינים ובעיקר על אבו מאזן", הסבירו הגורמים, "צריך אישור של הישראלים והפלסטינים לצורך כך ואז צדדים נוספים בעולם הערבי יצטרפו". המקורות חשפו כי תכנית השלום כוללת שני שלבים לפחות, במהלכם ישראל והרשות הפלסטינית ידונו באופן ישיר – תחילה בתנאי המו"מ עצמו ולאחר מכן בסוגיות הליבה כגון גבולות.
אבו מאזן ממשיך בסירובו לדון עם האמריקנים בתכנית השלום, לאחר שהכריז כי ארה"ב אינה מתווכת הוגנת. המקורות שיערו כי הממשל האמריקני עשוי לחכות עד להסתלקותו של אבו מאזן מההנהגה הפלסטינית מסיבות רפואיות או פוליטיות.
המתקפה של אבו מאזן - והגינוי מארה"ב
גורם בכיר אמר ל"אל חיאת" כי לפי הפלסטינים, ההכרה האמריקנית בירושלים "הובילה לכשלון התכנית עוד לפני שהוצגה". לפי הגורם המערבי הבכיר, אם טראמפ לא היה מכיר בירושלים כבירת ישראל, הפלסטינים היו מתקשים לסרב לשוב לשולחן המשא ומתן.
בפתח ישיבת הנהלה של הוועד הפועל של אש"ף, תקף השבוע אבו מאזן את השגריר האמריקני בישראל דיוויד פרידמן וכינה אותו "בן כלב". "'הישראלים בונים על אדמתם'", זעק אבו מאזן. "בן כלב! 'בונים על אדמתם'?!". דבריו החריגים והלא דיפלומטיים של יו"ר הרשות הפלסטינית עוררו גל תגובות חריפות וגינויים - בעיקר בארצות הברית ובישראל.
יממה לאחר מכן, ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למתקפה של אבו מאזן ואמר: "הפלסטינים בהלם - כמו ילד מפונק שפתאום אומרים לו עד כאן. שמענו את יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן בהתבטאות מקוממת, אנטי אמריקנית - קורה כאן דבר שלא קרה כאן עשרות שנים, אולי לא קרה אף פעם מאז הקמת הרשות הפלסטינית".
"הממשל האמריקני הפסיק לפנק את הפלסטינים", המשיך נתניהו. "הוא תובע מהם דברים יסודיים שהיה צריך לתבוע מהם כל הזמן: הכרה בזכות קיומה של מדינת ישראל, בהיותה של מדינת ישראל מדינת הלאום של העם היהודי, בהפסקת התמיכה בטרור, בהפסקת מימון הטרור ועידודו".
נתניהו טען שהפלסטינים המומים מהשינוי בגישה של הממשל האמריקני. "הפלסטינים בהלם", אמר. "וכמו ילד מפונק שפינקו אותו כל השנים, בבת אחת אומרים לו: 'די, עד כאן'. והם בהלם, ובהיותם בהלם הם מאבדים עשתונות והאמת שלהם יוצאת לאור: הם לא מעוניינים בהידברות והם מסרבים להגיע לשלום".
גם ג'ייסון גרינבלט, יועצו הקרוב של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ושליחו למזרח התיכון, תקף בחריפות את דבריו של אבו מאזן נגד השגריר האמריקני בישראל. "הגיע הזמן שהנשיא עבאס יבחר בין רטוריקה מלאת שנאה ומאמצים פרקטיים לשפר את רמת החיים של אנשיו ולהוביל אותם לשלום ולשגשוג", כתב בהודעה מיוחדת.
השליח המיוחד חזר על ההתחייבות האמריקנית להשגת הסכם שלום בין ישראל לפלסטינים. "על אף העלבונות הלא ראויים נגד אנשי צוות ממשל טראמפ, שהאחרון שבהם היה נגד עמיתי - השגריר פרידמן - אנחנו מחויבים לעם הפלסטיני ולשינויים שיש לבצע על מנת להשיג שלום בר קיימא", כתב השליח גרינבלט. "אנחנו לקראת סיום העבודה של תכנית השלום שלנו ונקדם אותה כשהנסיבות יתאימו".