לראשונה - נשיא ארה"ב בטקס יום השואה בשגרירות הישראלית: לפנות בוקר (חמישי) השתתף נשיא ארה"ב, ברק אובמה, בטקס זיכרון שנערך במסגרת יום השואה הבינלאומי בשגרירות ישראל בוושינגטון בשיתוף מוזיאון "יד ושם". הנשיא העניק מדליות של כבוד לארבעה חסידי אומות עולם, בהם שני פולנים ושני אמריקנים שהצילו יהודים מהצורר הנאצי בימי מלחמת העולם השנייה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הארבעה להם הוענקו התארים הם רודי אדמונד, לואיס גונדן, וולרי ומרילה זביצ'סקי. במסגרת הטקס שאירח במשכנו השגריר רון דרמר, השתתפו גם ראשי הקהילה היהודית בארה"ב. הטקס היה הראשון שבו ניתן התואר "חסיד אומות עולם" בשטחה של ארצות הברית. השגריר דרמר אמר שהשתתפותו של הנשיא אובמה באירוע היא "מחווה ראויה לראויים ביותר בינינו".
"כשאני עומד כאן ושומע את הסיפורים, אני נזכר ברגעים בהם אני עצמי חוויתי את זיכרון השואה", אמר הנשיא האמריקני ברק אובמה באירוע. "את הסיפורים של סבתי על סבי, שחזר משחרור בוכנוואלד ובמשך חצי שנה לא דיבר עם איש בשל הזוועות שראה והתקשה לעכל; על הזכות שניתנה לי לבקר בעצמי בבוכנוואלד יחד עם אלי ויזל, ולראות במו עיני את המשרפות; לפסוע במוזיאון יד ושם ולחוות את הפרצופים והקולות של הזכרונות; ולקחת את בנותיי שלי למוזיאון השואה - כי ילדינו מוכרחים לדעת על הפרק הזה בהיסטוריה שלנו, ושעלינו לעולם לא לחזור עליו".
אובמה: "האנטישמיות במגמת עלייה - אסור לנו לשתוק"
"כשאנו שומעים את הסיפורים של האנשים הללו, עלינו לשאול את עצמנו - האם היינו נוהגים באותו אופן תחת אותן נסיבות?", המשיך הנשיא. "האם היינו מראים את אותה אהבה, חמלה, אומץ? זרעי הרוע תמיד היו איתנו, מימי קין והבל ולאורך דורות, מקומות ותרבויות. לעיתים קרובות מדי - ובמיוחד בתקופות של שינוי וחוסר ודאות - אנו נכנעים לרצון הבסיסי ביותר: להאשים מישהו אחר בקשיים שלנו".
"עלינו להתמודד עם העובדה שהאנטישמיות בעולם במגמת עלייה. אסור לנו לשתוק. מתקפה על היהדות היא מתקפה על כל הדתות, על התפיסה הבסיסית לפיה עלינו לנהוג באחרים כפי שאנו רוצים שינהגו בנו, כולנו למעשה יהודים", הצהיר הנשיא אובמה, "אמריקנים בפרט מוכרחים להבין כי מדובר במתקפה על הרבגוניות שלנו, על הרעיון היסודי לפיו אנשים מרקעים שונים יכולים לשגשג יחד".
הנשיא, שחזר באירוע על מחויבותה של ארצות הברית לקיומה של מדינת ישראל כמדינה העם היהודי, התחייב גם כי ארצו תסייע לניצולים שבשטחה. "אין הצדקה לכך שמי שעבר את זוועות השואה יסבול גם לעת זקנה", הסביר, "אנו בבית הלבן פועלים כדי לוודא שהם יוכלו לחיות בכבוד". על היחסים עם ישראל אמר: "מחויבותנו לביטחון ישראל תהיה איתנה לנצח".
עוד התייחס אובמה לאשפוזו האחרון של הנשיא לשעבר שמעון פרס ואיחל לו בריאות. "מחשבותינו עם הנשיא לשעבר פרס", אמר אובמה. "הייתה לי ההזדמנות לשוחח איתו בטלפון מוקדם יותר השבוע. הודיתי לו על ידידותו שתמיד הייתה משמעותית עבורי אישית והודיתי לו שוב על הדוגמא שהוא נותן במנהיגותו. בחייו יוצאי הדופן, ב'הגנה' וכאחד מאבותיה המייסדים של מדינת ישראל, איש מדינה שמעולם לא ויתר על השלום, כהתגלמות הברית בין מדינותינו, שמעון נותן השראה לכולנו".