בתקופת הבחירות הנוכחית הבכירים בעיקר רבים ומחליפים עקיצות, אך בנושא הגרעין הציגו הערב (שני) נתניהו, בנט ויעלון חזית אחידה. שר הביטחון גיבה את נסיעתו של ראש הממשלה לנאום בקונגרס, על רקע הדיווחים על התקדמות בין המעצמות לאירן וחשיפת מתווה ההסכם המסתמן: "לא נתפשר על ביטחונם של אזרחי ישראל, נפעל בכל דרך ונשמיע מעל כל במה את הסכנה הצפויה, וראש הממשלה יעשה זאת כבר בשבוע הבא בנאומו החשוב בקונגרס".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
יעלון הוסיף כי "ההסכם המתגבש עם אירן הוא סכנה גדולה לשלום העולם המערבי ומאיים על ביטחונה של מדינת ישראל". לדברי יעלון, כל הסכם שייחתם עם "המשטר המשיחי והאפוקליפטי הזה" יפגע באינטרסים של המערב וישראל - ובעיקר יאפשר לאירן להיות מדינת סף גרעינית ולהמשיך בתמיכה בטרור.
"מדובר במשטר מסוכן ביותר, ואסור למצמץ מולו ולהקל עליו. המשטר האירני הוא הבעיה ולא הפיתרון", הוסיף יעלון. "אירן הגיעה למשא ומתן מתוך נקודת חולשה וחשש גדול מקריסה כלכלית כתוצאה מהסנקציות שהוטלו עליה, וההסכם הרע שמתגבש כעת יאפשר לה גם לצאת מהמצור הכלכלי וגם להמשיך להעשיר אורניום".
בנט מזהיר מפיגוע גרעיני אירני
במקביל, ראש הממשלה נתניהו נפגש עם נציגי התקשורת דוברת הרוסית: "אמרתי להם שאירן היא האיום הגדול ביותר על מדינת ישראל, על העם היהודי ועל שלום העולם. מדובר בהסכם רע הנרקם ממש עכשיו בין אירן לבין המעצמות. אני חש חובה אישית, כראש ממשלת ישראל, לעשות כל שביכולתי כדי לעצור את ההסכם אשר יאפשר לאירן יכולת לייצר עשרות פצצות גרעין. לכן אני נחוש לנסוע ולהציג את עמדתי בארה"ב".
יו"ר הבית היהודי, השר נפתלי בנט, התעמת בתקופה האחרונה עם יעלון ונתניהו בסוגיות ביטחוניות - ובראשן מחדל המנהרות, אותו החל מבקר המדינה לבדוק. למרות חילוקי הדעות, גם בנט גינה את ההסכם המתגבש שעלול לדבריו לגרום לפיגוע גרעיני: "אלו ימים מכריעים בדברי הימים של העולם החופשי. כשיהיה פיגוע גרעיני על אדמת ארצות הברית או אירופה בעוד חמש או עשר שנים העולם יסתכל אחורה על הימים האלה כימים גורליים שהיה אפשר לעצור את זה".
השר בנט טען כי בדומה לאביב הערבי, "עכשיו אנחנו על סף 'אביב גרעיני'. אם לאירן יהיה נשק גרעיני יהיה מרוץ גרעיני של כל האזור: טורקיה, סעודיה, מצרים וכל מדינות האזור. עוד לא מאוחר - אני קורא לפעול בכל אמצעי למניעת התגרענות אירן".
ההסכם המתגבש: עשור של פיקוח
מוקדם יותר פרסמה סוכנות הידיעות AP קווי מתאר כלליים של טיוטת ההסכם המתגבש בין אירן לבין המעצמות, וזאת על פי מידע שהדליפו גורמים המעורבים בשיחות. מהפרטים עולה כי אירן תורשה להמשיך להפעיל אלפי צנטריפוגות להעשרת אורניום וכי במשך עשור יוטל פיקוח הדוק על תכנית הגרעין שלה, שיוסר בהדרגה בשנים לאחר מכן.
מדובר בהסכם שיישומו ייעשה בשני שלבים עיקריים - הראשון יימשך עשר שנים והשני יימשך חמש שנים נוספות. פרטי ההסכם נועדו להגביל את יכולתה של אירן לפרוץ לגרעין, אך בהמשך יגדל בהדרגה מרחב התמרון של הרפובליקה האסלאמית והיא תוכל להתקדם לעבר נשק גרעיני.
בעשר השנים הראשונו תורשה אירן ככל הנראה להפעיל 6,500 צנטריפוגות להעשרת אורניום ברמה נמוכה תחת פיקוח של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית - מספר גבוה בהרבה מזה שהציבה ארצות הברית כיעד. את מרבית האורניום המועשר שתייצר יהיה על אירן להוציא מחוץ לתחומי המדינה או לשנות את הרכבו ומאגר האורניום המועשר שתורשה להחזיק בתחומה יוגבל. בתום עשור תורשה להפעיל כ-3,500 צנטריפוגות נוספות - מספר גדול יותר מזה שהיא מפעילה כיום.