"כשעוברים בימים האלה במקומות בהם מרכיבים את מערכת כיפת ברזל, כאן אצלנו ברפא"ל, אתה רואה אנשים עם אור בעיניים", כך אמר מנכ"ל רפא"ל אלוף במיל' ידידיה יערי, בראיון מיוחד ליעקב אילון. "התחושה של האנשים היא יוצאת מהכלל, של הישג לאומי".
אבל עד שהאור בעיניים הגיע לעובדי רפא"ל הם עברו תקופה ארוכה של מלחמות, של מלחמות לקבל את הכסף ואת הזכות לייצר את המערכת, שהיום כבר הגיעה לכ-90 אחוזים הצלחה ביירוט הרקטות המשוגרות מרצועת עזה לעבר ישראל. "היתה תחרות גדולה על הפתרון ליירוט של נשק בליסטי בכלל, ובמיוחד השכבה הנמוכה שזה הרקטות, הגראדים הקסאמים. היו שני סוגי התנגדויות – היו את אלה שטענו שזה לא אקוטי. זאת אומרת, בכלל אסור שנשקיע יותר מדי בהגנה ועדיף להשקיע בהתקפה. הסוג השני שאמרו- אוקיי הגנה, אבל הגנה עם לייזר, עם נשק אנרגיה ולא עם טיל שהוא יקר בסדר גודל של פי מאה מהטיל המשוגר לעברנו", הסביר יערי. בסופו של דבר, לאחר מלחמות ו-וועדות רבות הוחלט להעביר את המימון והיום כולם מריעים למגן החדש.
מתי הבנת שיש סיכוי שהדבר הזה עובד?
"אנחנו כבר בניסויים הראשונים ראינו שאנחנו על המסלול. הבעיה היתה זמן הפיתוח והיקף העבודה שהיה צריך לעשות. במיוחד שבזמן כל כך קצר צריך היה לייצר טילים עוד לפני שמה שנקרא "הקפאנו" את הטכניקה".
"אני לא מציע לאף אחד לאמץ את הגישה הזאת. אבל מה שאנחנו רואים עכשיו, זה שבשלב זה אנחנו עוד יודעים איך לשפר את המערכת, והיא כבר נמצאת בתשעים אחוזי הצלחה. אלה מספרים שאף אחד לא חלם עליהם בטווח כל כך קצר של פיתוח והפעלה מבצעית. ועדיין לא צריך להיות שאננים, וכששומעים את האזעקות ורואים את הפחד, רואים שאין שאננות".
מתי מגיעה מערכת מספר שש?
"היא תגיע בהקדם, צריך לזכור שכשאנחנו מספקים מערכת כמו המערכת החמישית – מדובר על סדר גודל של חודשיים פלוס של ייצור. אז ניקח כמה סיכונים, ונזרז תהליכים".
צפו בראיון המלא