"יאפשר לנצח בכל מתארי הלחימה": במשרד הביטחון וצה"ל השיקו היום (שלישי) בתום חמש שנות פיתוח וייצור את "ברק", טנק ראשון בשריון מדור 5. הטנק, שבצה"ל מכנים אותו "טנק העתיד", כולל בין היתר יכולות חישה מבוססות בינה מלאכותית, ויכולת חשיפת אוייב טובה יותר בשדה הקרב. בצבא רואים את הטנק החדש ככלי עיקרי ומכריע במערכה הבאה. 

למפקד הטנק  החדש תהיה היכולת להיות בתוך הכלי - מבלי להוציא את הראש החוצה. הכלי החדש יכול גם לשגר רחפני תקיפה, ולנטרל ירי נ"ט. בהודעה נכתב כי הטנקים החדשים, שפותחו במנהלת המרכבה והרק"מ (מנת"ק) במשרד הביטחון, יחד עם זרוע היבשה, חיל השריון וחטיבת "עקבות הברזל" (401) וכוללים מערכות של אלביט, רפאל והתעשייה האווירית, נקלטו החודש בגדוד הבוקעים שבחטיבת עקבות הברזל. 

עוד כולל ה"ברק" מסכי מולטי-טאצ', בקרי תפעול מתקדמים, והתאמה למצבי לחימה משתנים ושרידות משופרת. זו, כך מבטיחים בצבא, רק רשימה חלקית של יכולות הטנק.

"יכולות החשיפה, התפעול והעיבוד בברק יהוו מהפכה של ממש בשדה הקרב. המפקד יצויד בקסדת לחימה מפיתוח 'אלביט מערכות', בדומה לקסדות טייסים, שתציג על המשקף את כל נתוני הלחימה הרלוונטיים, כשהם מעוגנים על מרחב הלחימה. המערכת תאפשר סריקה של 360 מעלות בהזזת ראש ואיתור מטרות בזמן אמת", הוסיפו במשרד הביטחון.

טנק 'הברק' (צילום: משרד הביטחון ודובר צה
"מהפכה של ממש בשדה הקרב". הטנק החדש של צה"ל|צילום: משרד הביטחון ודובר צה"ל

לכל אלה יתווספו גם כוונת טנק ותותחן משופרות בעלות יכולות תצפית מתקדמות, עם צלב משופר.  מדובר ביכולות חדשות שיאפשרו לצוות הטנק בין היתר גם להתמגן באופן טוב יותר לכל אורך הלחימה. זאת, בין השאר בזכות מערכת ההגנה המתקדמת 'מעיל רוח' מתוצרת רפאל, שתפקידה להתמודד עם טילי הנ"ט. גם יכולות האש של הטנק עברו שדרוג משמעותי.

טנק הברק, שהחלו לחשוב עליו עוד בשנת 2015, יוכל להפיק ולמצות מידע במהירות תוך שהוא מעביר אותו למכלולי תקיפה כחלק מבנק המטרות. עוד אומרים בצבא שתהיה לו יכולת להעביר מודיעין בזמן אמת בין הזרועות. לשם כך, הוא  צויד בתשתית סנסורים רחבה, שתאפשר לו לשלוט בשטח בצורה עמוקה יותר, לרכוש מטרות בסביבה ולסגור מעגלי אש בזמנים קצרים ומדויקים. "הוא יצויד ביכולות קישוריות מתקדמות לטנקים וכלי לחימה נוספים בשדה הקרב. טנק הברק יצויד גם במסכי מגע, בדומה למכשירי סמארטפון ושימוש באפליקציות ייחודיות בתפעול פשוט לדור המתגייסים, שיאפשרו תפעול קל ונגיש לצוות הטנק". 

 

טנק 'הברק' (צילום: משרד הביטחון ודובר צה
גם ה- AI בתמונה. "טנק הברק" החדש של צה"ל|צילום: משרד הביטחון ודובר צה"ל

שר הביטחון, יואב גלנט: ״כמה סמלי שבימים בהם אנו מציינים חמישים שנה למלחמת יום הכיפורים, ולקרבות הגבורה שניהלו במהלכה לוחמי השריון בהגנה על ארצנו, אנו מקבלים הוכחה נוספת לרלוונטיות ולעוצמה של הטנק כגורם יסודי ומכריע בתמרון היבשתי. העידן החדשני שמביא איתו טנק הברק לצה״ל הוא קפיצת מדרגה יוצאת דופן וכן ביטוי מובהק ליכולות הטכנולוגיות אשר שבות ומבטיחות בכל פעם מחדש את יתרונו האיכותי של צה״ל - בהגנה ובהתקפה. הערכה רבה למהנדסי ומהנדסות מנת״ק, זרוע היבשה וכלל אנשי. מקצוע המעולים השותפים במשימה״.

ראש מנת"ק במשרד הביטחון, תא"ל אורן גיבר: "בפיתוח הברק מציבה ישראל רף מצוינות טכנולוגית גבוה ביותר. טנק מערכה שהוא בפועל מערכת נשק ייחודית, המבוססת על מערך חישה איכותי, מנועי בינה מלאכותית וממשק תפעול מותאם ואינטואיטיבי. הברק תוכנן מתוך תפיסה אחרת, של אנטי-שבירות, במטרה לתת בידי לוחמי צה"ל יכולת עם גמישות מובנית, שתאפשר להם לנצח בכל מתארי הלחימה. אני גאה בגאונות הפיתוח ועוצמת המחויבות של אנשי מנת"ק, אמל"ח זרוע היבשה ושל התעשייה הביטחונית הישראלית, שאין שני לה בעולם ומבקש לברך את לוחמי השריון בברכת עלו והצליחו, כי ברור גם לנו, מפתחי הרק"מ, כי היום, כמו בעבר, זהו האדם בטנק שינצח".

קצין שריון ראשי, תא"ל הישאם אבראהים: "ימים ספורים לפני שנה חדשה, ובשנת ה-50 לציון מלחמת יום הכיפורים, חיל השריון מצטייד בטנק ה'ברק', שהינו פאר התעשייה הישראלית, טנק שכולו כחול לבן. בעיניי זה הרבה יותר ממרגש, בשנה שבה אנו מציינים את גבורתם של לוחמי השריון דור ,1973 אשר בלם בגופו את המתקפות של צבאות ערב, הפגין גבורה ורוח לחימה ראויה לציון, זהו אירוע היסטורי. מפקד חטיבה ,401 אל״ם בני אהרון, הוסיף: ״חטיבה 401 רואה בקליטת טנק ׳הברק׳ אירוע היסטורי ומשימה לאומית למען הניצחון במערכה הבאה".