התגובה הישראלית על מתקפת הפתע של חמאס הפתיעה את ארגון הטרור, שכעת דורש הפוגה במלחמה. בין אם במסגרת "עסקה" שתביא להחזרת החטופים בתמורה לאסירים ולדלק, ובין אם בשל אובדן השליטה שלו בצפון הרצועה ובעזה, החמאס ינסה "להתארגן מחדש" בלחימה ולפגוע במומנטום הצה"לי, וזאת באמצעות הפוגה.

בחמאס רואים את פעולות הצבא ברצועה, והפוגה היא הדרישה המרכזית של ארגון הטרור. בנוסף לניסיונות החמאס להתארגן מחדש, הפוגה גם תאפשר להם להכניס תקשורת בין-לאומית לרצועה שיכולה לייצר הד תקשורתי שהם מעוניינים בו. במערכת הביטחון מתנגדים לכך, שכן, הפוגה במלחמה עלולה להשפיע על המשך הלחימה - ולא לטובת ישראל.

משאיות שנושאות אוהלים - תועדו באזור מעבר רפיח
משאיות עם אוהלים בדרכן למעבר רפיח, ארכיון

 

מכאן, ישראל צריכה להמשיך לפעול בכמה אופנים. האחד עוסק בשאלה כיצד מתמודדים אל מול ההסברה לעולם. לא סתם דובר צה"ל תא"ל דניאל הגרי הציג לעולם תמונות מתוך בית החולים רנתיסי, שמצטרף לתיעודים נוספים ולכאלה שיפורסמו בהמשך. אופן נוסף שבו ישראל תצטרך לעסוק נוגע לשאלה כיצד מניעים מחדש את ההתקפה לאחר ההפוגה, אם תהיה כזו. איך תוקפים מחדש באופן מתוחכם ועוצמתי שיבהיר לחמאס שהפסקת אש או הפוגה לא עוזרת להם.

הבקשה להפוגה במלחמה מגיעה כאמור על רקע אובדן השליטה בצפון הרצועה ובעיר עזה, וכחלק מאי ההצלחה של חמאס לעצור את הנהירה של העזתים לכיוון דרום. למעשה יש התפרקות במסגרות הלחימה של החמאס ובהתנגדות לישראל. על אף שעדיין יש לחמאס חוליות שמובילות לנפגעים, זה רחוק ממה שתכנן ארגון הטרור.

 

 

הכניסה של צה"ל לבתי החולים בעזה, הכניסה אל מרכזי השלטון וההשתלטות עליהם – כל אלו מעידים על אובדן השליטה של חמאס. מכאן, לצד הישראלי יש התלבטות אם להרחיב את הפעילות למקומות נוספים, כדי להעצים את ההישג ולהעמיקו.

אחרי הדברים של שר הביטחון יואב גלנט על כך שהחמאס "איבד שליטה" בעזה ושאזרחים בעזה בוזזים את בסיסיו, ארגון הטרור ממשיך לירות כדי "להראות שהם קיימים". ובכל זאת, על אף הניסיונות להביא להפוגה, לא תהיה "הפסקת אש" גם חודשים קדימה. בכל פעם שייצא מחבל ממנהרה - הוא יחטוף. בכל פעם שההנהגה של חמאס תנסה לצאת מהמחבוא - היא תמות. התקיפות של ישראל את החמאס לא תמיד ייעשו בתמרון קרקעי, אלא גם באמצעות אש מהאוויר, ולמעשה חמאס לא יחזור לשלטון.

התיעוד שפרסם הצבא (צילום: דובר צה
תושבים מצפון רצועת עזה שנענו לקריאות צה"ל ונעו לדרום|צילום: דובר צה"ל

אם כן, מתי תהיה הכרעה? לא כשישראל תקבע שהיא הכריעה את החמאס, אלא כשארגון הטרור יחליט שהוא לא יכול עוד להילחם, וכשיפסיק לחשוב שהוא יכול לחזור לשלטון. אל מול הלחץ של האמריקנים על ישראל, צה"ל עשוי לשנות את אופי הפעולה כך שהלחימה תשנה את צורתה ואופייה. ייתכן שבהמשך לא נראה 3 אוגדות מתמרנות ברצועה, ושלאט-לאט הן יצאו החוצה אבל ייכנסו מדי פעם לרצועה, יהרסו מנהרות ויפרקו את התשתיות של החמאס".