מליאת הכנסת התכנסה היום (שני) לדיון מיוחד בסוגיית החטופים, על רקע הדיווחים על אפשרות לעסקה חדשה להשבתם של 129 חטופים שבידי חמאס כבר 80 ימים. בדיון שיזמו ראש האופוזיציה יאיר לפיד וסיעתו יש עתיד, השתתפו ראש הממשלה בנימין נתניהו, יו"ר הכנסת אמיר אוחנה וח"כים נוספים. ביציע הכנסת מחו משפחות חטופים והן הניפו דפים שעליהן בין השאר נכתב: "מה היה אם זה אבא שלך? הביאו אותם הביתה עכשיו".

 

יו"ר הכנסת אמיר אוחנה אמר בפתח הדיון: "80 ימים חלפו ויקירכם בשבי בעזה, אינכם יודעים נפשכם מדאגה, אם הם אוכלים, שותים ושומעים אותנו. איננו יכולים לדמיין מה עובר עליכם. עבור חלקכם, מדובר בהורים, בילדים ובילדות, באחים ובאחיות, בבנות ובבני זוג. ח"כים רבים ואני בתוכם פוגשים אתכם ושומעים אתכם כאן במשכן הכנסת שבו הפכתם לבני בית. אנו שומעים מכם על רכבת ההרים הרגשית שאתם חווים עם כל ידיעה חדשותית, שמועה ושביב מידע שמגיע בדרך. בין 0 ל-100, בין תקווה לייאוש. וחוזר חלילה".

"התחושות מחייבות אותנו לאיפוק, לשיקול דעת, ולהבנה מיוחדת למה שאתם חווים", הוסיף יו"ר הכנסת אוחנה. "היום אני אומר לכם - אינכם לבד. עם שלם עוקב בדאגה, מייחל ומתפלל לשובם של כל יקיריכם. עם שלם וחברי הכנסת בתוכו, על כל המגוון המצוי בציבור הרחב והמשתקף בבית הזה. הכנסת לא נותרה כתמול שלשום - מזירה של מחלוקת היא מנסה, לרוב בהצלחה, למצוא את המאחד. היעדים המשותפים לכולנו - השבת החטופות והחטופים, הוא אכן יעד כזה". 

משפחות החטופים במליאת הכנסת (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
משפחות החטופים במליאת הכנסת|צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

רה"מ בנימין נתניהו אמר מעל בימת הכנסת: "במהלך שנותיי כרה"מ נפגשתי עם נציגי כל המעצמות, שגריריהן בישראל, כולל שגריר סין. לא זכור לי שהזמנתי את שגריר סין אליי, בדרך כלל הם מזמינים את עצמם. ביקשתי להעביר מסר ישיר לנשיא סין, בדבר צעירה ישראלית, נועה ארגמני שמה, שאמורה להתחיל את השנה השלישית באוניברסיטת בן גוריון. נועה נחטפה באותו האירוע, יחד עם בן זוגה. את אימה ליאורה פגשתי כמה פעמים, והיא באה עם בעלה יעקב, היא ילידת סין. אמרתי לשגריר: 'תגיד בבקשה לנשיא שאני מבקש את התערבותו, מעבר לכללים ולפרוטקול'".

"'יש פה בת לאימא סינית, ואני מבקש את התערבות אישית בעניינה של נועה משום שהאימא מתחננת לא רק על חייה של נועה, אלא גם על חייה שלה. היא חולה בשלב מתקדם במחלת הסרטן'", סיפר רה"מ נתניהו. "האמא אמרה לי: 'אני רק מבקשת לראות את נועה פעם אחת נוספת בזמן שנותר לי'. השגריר חזר ואמר לי שהדברים הגיעו לנשיא".

"יש ראש מעצמה נוסף שפניתי אליו, לא שוחחתי איתו חודשים ארוכים מאוד - נשיא רוסיה פוטין. שוחחתי איתו לפני ימים אחדים ואמרתי לו שאני מבקש את התערבותו ביחס לכל החטופים, נאמר לי שפוטין ינסה לפעול בנושא. למוחרת סגן החוץ של רוסיה קרא לשחרור ללא תנאי של כל החטופים", סיפר נתניהו. "זה ממחיש דבר אחד - אנחנו לא חוסכים שום מאמץ כדי להחזיר את כל החטופים הביתה".

בנימין נתניהו במליאת הכנסת (צילום: ערוץ הכנסת)
בנימין נתניהו במליאת הכנסת|צילום: ערוץ הכנסת

"נפגשתי גם עם נשיאת הצלב האדום - הנחתי על השולחן ארגז תרופות", הוסיף רה"מ נתניהו. "תרופות שחלק לא מבוטל מהחטופים זקוק להם ממש להצלת חיים. אמרתי לה - קחי את הארגז הזה ותעבירי אותו למעבר רפיח, לאיש חמאס. זה מה שאני מבקש, דורש ממך. היא לא הסכימה. השיחה הייתה לא קלה. רעייתי שרה אתמול שלחה מכתב לאפיפיור - ביקשה את התערבותו ביחס לכל החטופים ושיפנה לנשיאת הצלב האדום כדי שהארגון ידרוש לבקר את חטופינו ולהעביר להם תרופות".

נתניהו הוסיף: "אני לא אפרט על השיחות עם ביידן, מקרון, מנהיגים מכל העולם והמאמצים שאנו עושים ברגעים אלה. אני רוצה להדגיש - נטלטל כל עץ ונהפוך כל אבן כדי להחזיר את חטופינו - את כל חטופינו. אני אומר את זה לא רק כקולקטיב אלא גם באופן פרטני - כי כל אחד מהם, כמוני וכמוכם, יקר ויקרה. מאז תחילת המלחמה נפגשתי עם המשפחות יחד עם קבינט המלחמה ולבד. אני שומע את הסיפורים האישיים שלכם".

משפחות החטופים במליאת הכנסת (צילום: ערוץ הכנסת)
משפחות החטופים במליאת הכנסת|צילום: ערוץ הכנסת

בזמן שמשפחות החטופים מחו, נתניהו הבהיר: "לא נצליח לשחרר את כל החטופים בלי הלחץ הצבאי. לא נפסיק להילחם. אני מגיע לכאן מעזה, מסג'עייה, ג'באלייה ובית להיא, פגשתי שם באבק ובבוץ, ובתוך ההריסות, לוחמים גיבורים ונחושים מחטיבת המילואים של בה"ד 1. צריך לשמוע אותם. המח"ט אמר לי שהם מחסלים מחבלים כל הזמן, יום-יום, שעה-שעה, וממשיכים להילחם. שאלתי מה דרוש לך. והוא אומר לי - 'זמן, אנחנו צריכים זמן. להמשיך. עד הסוף'".

ראש הממשלה חתם את דבריו: "כל בית ישראל ואזרחי ישראל איתכם, אני נושא תפילה לשלום חטופינו. אני מבקש לשאת תפילה נוספת לשלום חיילי צה"ל".

יאיר לפיד ראש האופוזיציה הסביר על בימת המליאה: "מדינת ישראל הציבה לעצמה שתי מטרות אחרי האסון והמחדל הנורא של 7 לאוקטובר. הראשונה היא למוטט את החמאס, השנייה היא להחזיר את החטופים. אלו מטרות שוות בחשיבותן, אבל לא בדחיפותן".

"את יחיא סינוואר אנחנו יכולים להרוג גם בחודש הבא. אנחנו נהרוג אותו, במוקדם או במאוחר. אנחנו נמוטט את החמאס ונשמיד את יכולותיו הצבאיות. גם אם זה ייקח זמן, צה"ל נחוש וישיג את המטרה", אמר לפיד. "את החטופים אנחנו צריכים להחזיר הביתה עכשיו. זה מה שעושה הצד החזק – ואנחנו החזקים - הוא מגדיר לעצמו סדר עדיפויות, ופועל לפיו. בסדר העדיפויות של מדינת ישראל החזרת החטופים היא המטרה הדחופה יותר, הבהולה יותר, התגלמות המושג, 'עניין של חיים ומוות'".

"אנחנו צריכים לעשות הכול, ונעשה כל דבר, כדי להחזיר את כולם", הוסיף ראש האופוזיציה לפיד. "אני אמרתי לראש הממשלה, אני אומר מפה עכשיו: האופוזיציה תיתן גיבוי לכל מהלך, לכל עסקה. עשינו את זה בעסקה הקודמת. לא שמעתם מאיתנו אף מילת ביקורת. קיבלתם גב מלא. אני אומר לממשלה - בעניין החטופים, זה גם מה שיהיה בהמשך. אנחנו לא נעשה עליכם סיבוב. אנחנו לא נגיד שהיינו משיגים עסקה טובה יותר. אנחנו לא נטען שפגעתם במטרות המלחמה או מנעתם את מיטוט החמאס. אם זה מביא את החטופים הביתה, אנחנו נגבה את זה".

לפיד התייחס לכינוס המליאה לדיון המיוחד: "מה שאנחנו עושים פה היום, הדיון הזה, לא יכול להיות רק הבעה של אהדה והזדהות - זו צריכה להיות התחייבות. זו צריכה להיות שבועה משותפת, של שני צדי הבית: לא נרפה ולא נעצור וכל בוקר מחדש נבחן את עצמנו אם אנחנו עושים מספיק ומה אפשר לעשות טוב יותר. האם הנסיבות השתנו, והאם יש לנו אפשרות לשנות את הנסיבות. ישאלו אותנו: מה עם המחיר? התשובה שלנו תהיה: אנחנו מספיק חזקים בשביל לעמוד גם במחירים גבוהים. אסור למדינת ישראל להפקיר את בניה ובנותיה. אם זה ייצור מציאות קשה, נעמוד בה, ונשנה אותה בהמשך".

"יש טובים ורעים במלחמה הזו. מעטות המלחמות שבהן היתה בהירות מוסרית כזו", המשיך לפיד. "מול תרבות הדם והמוות של החמאס, אנחנו מציבים דמוקרטיה של חיים, חופש ואמונה ברוח האדם. מול השימוש שלהם בחפים מפשע כמגן אנושי, אנחנו מציבים את העיקרון היהודי הגדול של ערבות הדדית. החמאס מנסה לשחק בנו, להפעיל עלינו לוחמה פסיכולוגית. הם לא באמת מכירים אותנו. הם לא באמת מבינים מה מפעיל אותנו. הרגישות שלנו לחיי אדם היא לא חולשה, היא מקור כוחנו. ההתעקשות שלנו על ערכינו היא סוד העוצמה הישראלית".

יאיר לפיד במליאת הכנסת (צילום: ערוץ הכנסת)
יאיר לפיד במליאת הכנסת|צילום: ערוץ הכנסת

לפיד הוסיף: "חלק מהחטופים שחזרו סיפרו שהם שמעו רדיו בשבי. הדיון הזה משודר, ואני רוצה להאמין שהחטופים שלנו בעזה שומעים אותנו עכשיו. אני רוצה להאמין שהוא שומעים שלא שכחנו. אנחנו יודעים את חובתנו אליהם. אני רוצה להגיד לכל בני משפחות החטופים שמקשיבים לנו עכשיו. אני יודע שיש רגעים שמאבדים תקווה. אל תאבדו".

יו"ר המחנה הממלכתי חה"כ בני גנץ אמר בדיון: "משפחות החטופים והשבים, הנכונות שלכם להיות כאן היא הסמל לעוצמתנו. יש הבדל בינינו ובין מי שמחונכים לשנאה, להשמדת האחר ובניגוד לערכי האיסלאם ולכל ערך הומני. הילדים שלנו, חיילינו, נלחמים בעומק השטח גם כדי להביא לשחרור החטופים. המטרה הזו, אני חוזר ואומר, היא בקדימות מבחינת לוחות הזמנים. את איום חמאס נסיר, ייקח כמה זמן שיקח, את החטופים צריך להחזיר כמה שיותר מהר".

"אמרתי לכם גם במפגשים שמתחילים להיות לא מעטים בינינו, שאני מרכין ראש בכאב כי לא מילאנו את חובתינו להגן עליהם", הבהיר השר גנץ. "אני מרים אותו בגאווה ובתקווה כי אני מכיר ויודע אילו מאמצים נעשים כדי להחזיר את החטופים. משפחות החטופים - כל הח"כים מייחלים לחזרת החטופים, חברי הקבינט, קבינט המלחמה, קואליציה ואופוזיציה - כולנו מאוחדים ברצון להשיב את הבנים והבנות לגבולנו ומהר. גם אם יש ויכוח על הדרך, אין ויכוח על המטרה".

בני גנץ במליאת הכנסת (צילום: ערוץ הכנסת)
בני גנץ במליאת הכנסת|צילום: ערוץ הכנסת

גנץ המשיך: "התבקשתי לדבר כדי להביא מסר של מי שמתגייסים למען השבת אחיהם שאי אפשר לתאר את האתגר שמונח לפתחם, את המחשבות ואת התקוות. אני אומר לכם ולציבור - גם אם אנחנו חלוקים על אמירה או עמדה שמובעת, כולנו צריכים לכבד את המשפחות הכאובות הללו, להקשיב להם גם אם קשה לשמוע. עלינו לפעול לעצירת ההשתלחות בהן ולעצירת הצגתן כמי שפוגעים במאמצי המלחמה וחיילי צה"ל. למענם ולמעננו הם נלחמים, ראויים ליחס אחר, שנלחם עבורם. אנחנו ראויים להילחם למען החברה שלנו, על כל חלקיה, קידום כל המטרות ובראשן השבת בנינו ובנותינו".

"מי שמקבל את ההחלטות היא ההנהגה", הוסיף גנץ. "האחריות שלנו, אם יש ביקורת, היא צריכה להיות מופנית אלינו ורק אלינו. הבעת דעה ופעילות להשבת החטופים היא חלק בלתי ניתן מהזהות הישראלית והיהודית שלנו - מהניצחון שלנו. יש משפחות שיש להן דעה אחת על הדרך, ויש אחרת - כל דעה חייבת להישמע בכבוד. כל אחד ואחת ראוי לחיבוק מהחברה כולה, ולאוזן קשבת מההנהגה. למשפחות ולשבים - כולנו איתכם, נילחם להחזיר את אהוביכם, גאים בכם ובכושר העמידה שלכם".

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, לא השתתף בדיון המיוחד למרות שהיה נוכח בכנסת. מלשכתו נמסר כי היה בפגישה שהתארכה. יו"ר מפלגת העבודה מרב מיכאלי לא ישבה במקום הקבוע שלה - אלא ביציע המשפחות, שם גם היה רופא שליווה אותם לאורך הדיון. 

ח"כ קטי שטרית מהליכוד, שהייתה אמורה לנאום במליאה, נאלצה שלא להשתתף בדיון לאחר שנשלחה לניתוח חירום. לפני כן כתבה בחשבון הפייסבוק שלה: "129 חטופים עדיין מוחזקים בשבי חמאס בעזה. 129 נפשות שעולמם חשך עליהן באחת והחשיך את עולמם של היקרים להם. שגרת חייהם, גם כשתשוב, כבר לא תהיה כפי שהייתה. חבריי לבית זה, ואני ביניהם, מלווים באופן אישי משפחות רבות".