בעוד בישראל ממשיכים להצהיר על כוונה למוטט את שלטון חמאס, ברשות הפלסטינית נשמעים קולות אחרים. ברשת בלומברג דווח כי הרשות הפלסטינית פועלת יחד עם ארה"ב על תוכנית לניהול עזה לאחר תום המלחמה – כאשר בכירים ברשות טוענים כי מיטוט חמאס זו "מטרה לא ריאלית" ואף רואים בארגון הטרור כשותף עתידי.

ראש הממשלה הפלסטיני מוחמד אשתייה, שפועל תחת אבו מאזן מ-2019 וניצל בעבר מניסיון חיסול, אמר בריאיון לבלומברג: "אם חמאס מוכן לחתום על הסכם ולקבל את המצע הפוליטי של אש"ף, אז יהיה מקום לשיחות. הפלסטינים לא יפוצלו". הוא העריך בריאיון כי לא ניתן להעלים את חמאס: "הם בלבנון, הנהגת חמאס היא בקטאר והם גם פה בגדה המערבית".

הפגנת תומכי חמאס בחברון, 11.10.2023 (צילום: HAZEM BADER, AFP via Getty Images)
הפגנת תומכי חמאס בחברון לפני חודש|צילום: HAZEM BADER, AFP via Getty Images

לדברי אשתייה בן ה-65, "חמאס לפני 7.10 זה דבר אחד, ומאז – דבר אחר". לדבריו, שילוב חמאס כ"שותף זוטר" בהנהגה הוא פתרון עדיף – שיאפשר לתפיסתו להקים מדינה פלסטינית עצמאית בעזה, ביהודה ושומרון ובמזרח ירושלים.

ראש הממשלה הפלסטיני נפגש השבוע עם בכירים אמריקנים שדנו איתו ביום שאחרי המלחמה: לפי הדיווח, שני הצדדים הסכימו כי ישראל לא צריכה לכבוש מחדש את עזה, וגם לא להקים בה "אזור חיץ". אשתייה צפוי לטוס לקטאר בסוף השבוע כדי לבקש מהם להעביר את המימון מחמאס לרשות הפלסטינית.

דבריו של אשתייה עומדים בניגוד מוחלט להצהרות ישראל לפיהן המלחמה נועדה למוטט את הכוח הצבאי והשלטוני של חמאס, ולהסיר את האיום. לדבריו, "מה שישראל עושה בעזה זה אקט של נקמה, זה לא יוביל אותם לשום מקום. אין שותף בצד השני – תראו מה נתניהו עושה, הוא רוצה את המשך הכיבוש, ובינתיים הצעירים בשני הצדדים נהיים קיצונים יותר".

הוא העריך כי לפחות חצי מיליון עזתים יהיו עקורים בסוף המלחמה: "אנחנו לא ניכנס לעזה על גבה של תוכנית צבאית ישראלית", אמר, "העם שלנו שם, אנחנו צריכים להקים מנגנון, וזה דבר שאנחנו עובדים עליו עם הקהילה הבין-לאומית. יהיה צורך עצום בשיקום ובבנייה מחדש".