פרסום ראשון: האו"ם מתמהמה בפיתוח האזור ההומניטרי באל-מואסי שבדרום הרצועה, שנועד לסייע לאוכלוסייה הפלסטינית ולהקל על המצב - כך נודע היום (שלישי) ל-N12. בעקבות כך, ישראל מגבירה את הלחץ וממשיכה לקיים שיח שוטף אל מול בכירי האו"ם - הגוף הגדול והמשמעותי ביותר שביכולתו להירתם לכך. הסיבה: חשש באו"ם להיתפס כתומכים בצד אחד במחלוקת נגד הצד השני.
למרות שחמאס הערים קשיים על תושבי רצועת עזה שביקשו להתפנות דרומה, המאמצים האינטנסיביים שצה"ל משקיע - נתנו את אותותיהם. על פי ההערכות בישראל, כ-900 אלף עזתים נעו מצפון הרצועה לדרום וכבר הוטמעו במרחב האורבני, בעיקר בח'אן יונס וברפיח.
כדי לאפשר תמיכה רפואית באוכלוסיה העזתית, מואץ כעת התהליך להקמת בית חולים שדה טורקי ובית חולים שדה של איחוד האמירויות בדרום הרצועה, כך נודע ל-N12. נציגים של שתי המדינות האלו צפויים להיכנס לעזה מחר כדי להתניע את המהלך. אלו יתווספו לבית החולים שדה שירדן כבר הקימה ברצועה.
בתוך כך, כבר השבוע צפויה לעגון בנמל אל-עריש בסיני ספינה צרפתית - שדרכה יתפנו פצועים עזתים, לאחר שתתבצע השרשרת הנדרשת - שכוללת תהליך אבחון מצד גורמי ביטחון ישראליים.
בנוסף, אנחנו מפרסמים לראשונה כי ילדים עזתים צפויים לצאת כבר בימים הקרובים לטיפולים רפואיים באיחוד האמירויות יחד עם מלווים, כאשר הפעימות הראשונות - יכללו ככל הנראה כ-40 ילדים פלסטינים מדי יום.
בזמן שחמאס ממשיך להשתמש בתושבי עזה כמגן אנושי ולעשות שימוש ציני במתקנים אזרחיים לצורכי טרור, בישראל ממשיכים להילחם בו. אך בה בעת פועלים לבידול בין מחבלים לבין האוכלוסייה האזרחית ברצועה, על מנת שזו לא תיפגע.
בתוך המציאות הסבוכה הזו, מנווט בשום שכל מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף רסאן עליאן, שמנהל מאחורי הקלעים את הקשרים האסטרטגיים והביטחוניים אל מול האמריקנים, המצרים והמדינות הרלוונטיות באזור - על מנת לאפשר את אורך הנשימה ואת המשך המאמץ המבצעי בשטח.
עד כה התפנו כ-300 פצועים פלסטינים לטיפול רפואי במצרים דרך רפיח - בכפוף למנגנון מבוקר שמבצעת ישראל, שנועד למנוע הברחה של פעילי חמאס. על פי המנגנון, ישראל בודקת את רשימות הפצועים של משרד הבריאות העזתי שמועברות אליה ממצרים, ורק לאחר שניתן אור ירוק לכל שם בנפרד - התהליך יוצא לדרך, בכפוף לבדיקה של תעודות הזהות במעבר ומתנהל פיקוח מצרי, בתיאום עם ישראל.
יש לציין כי מאחורי הצעדים האלו עומד אינטרס ישראלי, שכן פינוי הפצועים העזתים למדינות אחרות מקנה מקום לאחרים להתאשפז במקומם במידת הצורך. לצד זאת, בתי החולים שדה יוקמו בדרום הרצועה, וכך מפנים את החולים שעדיין נותרו להתאשפז בצפון הרצועה.
בעקבות הפעילות המואצת של ישראל, שעומדת בקשר עם מנהל בתי החולים בעזה - רובם כבר התרוקנו ממטופלים ומצוותים רפואיים, פרט לשלושה שעדיין פועלים מכורח הנסיבות. בראשם בית החולים המרכזי, שיפא, שכלל 50 אלף אנשים וכעת, יש בו כ-1,500 בלבד, בעיקר צוות רפואי מצומצם וחולים.
מתחת לבית החולים שיפא נבנו תשתיות תת-קרקע של חמאס ומשם פועלים בעיקר מפקדים בדרג הפיקוד של השטח. לראשונה מאז תחילת המלחמה, ביום ראשון צה"ל חשף כי הוא הכניס לעזה 300 ליטר סולר שמיועדים לבית החולים שיפא - אך חמאס מונע ממנו לקבל את הדלק.
במקביל, פועלים גם בית החולים אל-עודה שבצפון הרצועה ונותרו בו מאות אנשים, וכן בית החולים אל-קודס שבשכונת תלהוא בעיר עזה, שיש בו כ-800 אנשים. צה"ל חשף אתמול כיצד חוליית מחבלים, שהייתה בכניסה לבית החולים אל-קודס ירתה ממנו לעבר הלוחמים - שהשיבו אש וחיסלו 21 מחבלים, ללא נפגעים לכוחותינו.
מתחילת המלחמה, עזבו את עזה כ-2,000 אזרחים זרים דרך מעבר רפיח, אך חמאס מקשה על יציאתם ובמשך ימים ארוכים מונע מהם לעבור. הוא משתמש בכך ככלי להפעלת לחץ על ישראל ומנסה לרתום את הקהילה הבין-לאומית - שתקרא להפסקת אש.
על פי הנתונים של האו"ם, נכנסו עד כה לרצועת עזה דרך מעבר רפיח יותר מ-1,000 משאיות של ציוד הומניטרי - שנבדקות לפני כן במעבר ניצנה. בישראל ביצעו שיפורים טכנולוגיים שמאפשרים להגדיל את הכמות ללפחות 150 משאיות מדי יום, אלא שכרגע לאו"ם אין יכולת לקלוט כמות כזו.
בישראל ערים ל"מארב ההומניטרי" שחמאס יוצר ומקיימים הערכות מצב שוטפות כדי לשקף את תמונת המצב המהימנה ולצאת מהמלכודות שארגון הטרור טומן. מחבלי חמאס דוגלים באידיאולוגיה שלפיה האזרחים נמצאים "למעלה" והם מסתתרים "למטה", במנהרות.
לעומת זאת, בישראל עושים הכול כדי לצמצם את הפגיעה באוכלוסייה האזרחית בעזה. הצוות שמובילה היחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים, לצד המל"ל, משרד החוץ, משרד הבריאות וגורמים נוספים, משלב ידיים עם הקהילה הבין-לאומית כדי למצוא פתרונות יצירתיים אל מול המציאות המאתגרת שנשקפת לנגד עינינו.