ממשלת ישראל אישרה הלילה (בין שלישי לרביעי) את העסקה לשחרור חלק מהחטופים שמוחזקים ברצועת עזה. לפי הדיווחים במהלך היום, העסקה כוללת שחרור של חמישים נשים וילדים ישראלים, בתמורה לארבעה ימי הפוגה בלחימה, שחרור כמאה וחמישים נשים וקטינים פלסטיניים שמרצים עונשי מאסר והכנסת כמות משמעותית של דלק לרצועה. 

הממשלה אישרה ברוב גדול את העסקה לשחרור החטופים. היחידים שהתנגדו הם חברי הממשלה מעוצמה יהודית: איתמר בן גביר והשרים יצחק וסרלאוף ועמיחי אליהו. גורמים שנכחו בדיון אמרו שחברי הציונות הדתית, בצלאל סמוטריץ', אופיר סופר ואורית סטרוק - השתכנעו והצביעו בעד.

מתווה החזרת החטופים
מתווה החזרת החטופים

מתווה החזרת החטופים
מתווה החזרת החטופים

בהודעה רשמית של ממשלת ישראל נכתב: "הלילה אישרה הממשלה את השלב הראשון של החזרת כל החטופים הביתה. ממשלת ישראל, צה״ל וזרועות הביטחון ימשיכו במלחמה כדי להשיב את כל החטופים, להשלים את חיסול החמאס ולהבטיח שמעזה לא יתחדש שום איום למדינת ישראל".

אחרי אישור העסקה בחמאס הצהירו: "לאחר משא ומתן קשה ומורכב שנמשך ימים רבים, אנחנו מודיעים כי הגענו להסכם הפסקת אש זמנית - למשך 4 ימים, במאמצים של קטאר ומצרים". לדברי הארגון, במהלך ימי ההפוגה בלחימה ישראל תפסיק את הפעילות האווירית בדרום הרצועה. בצפון הרצועה תיפסק הפעילות האווירית בכל יום מ-10:00 ועד 16:00.

פרטי העסקה

הדיון בעסקה נמשך שעות. מההצעה שאושרה עולה כי ישוחררו 30 ילדים, 8 אימהות ו-12 נשים נוספות, כולם בחיים. מדובר על שחרור של 50 חטופים במשך 4 יממות במהלכן תהיה הפוגה בלחימה, כשבכל יום ישוחררו כעשרה ישראלים. בנוסף, תיתכן הארכה של ההפוגה, בעד שחרור חטופים נוספים. 

על כל חטוף ישראלי שישוחרר - ישוחררו שלושה קטינים או נשים פלסטיניות שמרצים עונשי מאסר בישראל. לדרישת חמאס, לא ישוחררו חיילים ולדרישת ישראל - רק בעלי תעודת זהות ישראלית, ולא זרים, ישוחררו בעסקה הנוכחית. שמות המחבלים שישוחררו מהכלא בישראל יפורסמו באתר ייעודי, ואז תינתן יממה לעתור לבג"ץ נגד שחרורם.

ישיבת הממשלה בקריה, הלילה (צילום: עומר מירון, לע
מתוך ישיבת הממשלה בקריה הלילה|צילום: עומר מירון, לע"מ

ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון יואב גלנט והשר בקבינט המלחמה בני גנץ מסרו אמש (שלישי) הצהרה משותפת בפתח ישיבת הממשלה. בתחילת דבריו הבהיר נתניהו כי המלחמה תימשך עד שיושגו כל היעדים שהוצבו בהם: חיסול חמאס והסרת האיום הביטחוני על ישראל והשבת כל החטופים כולם. 

שר הביטחון גלנט אמר בהצהרה: ״שחרור החטופים הוא בעיניי נושא ערכי ומוסרי של מחויבות בין מדינה ממשלה ואזרחים״. גנץ הדגיש כי המתווה שגובש הוא חלק ״מתפיסה כוללת של החזרת כלל החטופים והנעדרים מהמערכה הזו, ומהמערכות הקודמות״.