ההחלטה השנויה במחלוקת - והמתקפה מתוך הממשלה: קבינט המלחמה אישר היום (שישי) להכניס דלק לרצועת עזה, כחלק מסיוע הומניטרי לתושבי הרצועה. לפי גורם מדיני, ההחלטה "התקבלה פה אחד בהמלצת צה"ל והשב"כ" - ולבקשת ארצות הברית. לדבריו, ייכנסו שתי מכליות סולר ביממה עבור צורכי האו"ם לתמיכה בתשתיות מים וביוב. מכליות הדלק יעברו לאוכלוסייה האזרחית בדרום הרצועה - דרך מעבר רפיח, באמצעות האו"ם.

במערכת הפוליטית התעוררה סערה בעקבות ההחלטה, ושרי ממשלה כמו גם חברי כנסת מהקואליציה והאופוזיציה, תקפו בחריפות את חברי הקבינט. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' אף שלח מכתב לרה"מ בנימין נתניהו ודרש לשנות את הרכב קבינט המלחמה: "לאור התנהלות זו שאינה מתקבלת על הדעת, אני דורש שהרכב הקבינט ישונה והוא יכלול נציג של כל מפלגה החברה בקואליציה". גנץ הגיב לדברים והבהיר: "הדלק לעזה זה לא שינוי אסטרטגיה, אלא מענה נקודתי שמשרת את הלחימה".

עוד אמר גנץ: "קבינט ניהול המלחמה על דעת כלל חבריו החליט על אספקת דלק לארגונים הבין לאומיים (60 אלף ליטר) במהלך 48 השעות הקרובות. ההעברה הנקודתית, אושרה לבקשת גורמים בינלאומיים לצורך תפעול מתקני התפלה וביוב, ולצרכים נוספים עצמיים של הארגונים הפועלים בדרום הרצועה.מדיניות כולה תידון בקבינט המדיני-ביטחוני לכשיתקיים".

ישראל במלחמה - סיקור N12

בלינקן בקבינט המלחמה (צילום: חיים צח, לע
קבינט המלחמה, במהלך ביקורו של שר החוץ האמריקני בלינקן|צילום: חיים צח, לע"מ

אחד הגורמים שמכיר את פרטי ההחלטה, הדגיש כי הדלק "לא יגיע לחמאס", והוסיף כי אישור הכנסתו לשטח הרצועה יאפשר לישראל "את המשך מרחב התמרון הבין-לאומי הדרוש לחיסול חמאס", וכן גם "לתמוך באופן מינימלי במערכות ביוב, מים וסינטריה כדי למנוע התפרצות מגיפות שעלולות להתפשט באזור כולו - והן בכוחותינו".

ביקורת חריפה במערכת הפוליטית: "עושים מניפולציות על משפחות החטופים"

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, תקף בחשבון הטוויטר שלו: "שוב החלטות של מדיניות נסגרות בקבינט המלחמה שמוביל את ישראל לקונספציה שגויה. כל עוד החטופים שלנו לא זוכים אפילו לביקור הצלב האדום, אין שום היגיון להעניק לאויב 'מתנות הומניטריות'.

"מדובר באצבע בעין ללוחמי צה"ל, למשפחות השכולות ומשפחות הנעדרים והחטופים. מזכיר כי שינוי מדיניות חייב להיות בקבינט המורחב ולא בחדרי חדרים אלא על ידי מי שלא מוסמך לקבל החלטות לבדו. אדרוש מרוה"מ להביא החלטות שקשורות במדיניות לקבינט מורחב", כתב בן גביר.

חברת הקואליציה, חה"כ טלי גוטליב (הליכוד) הביעה גם היא התנגדות להחלטה: "חוסר אחריות לאשר הכנסת דלק לרצועה בתמורה לכלום!! לכלום!! לא אעמוד מנגד. פה אחד זה אושר בקבינט על ידי אותם אנשים שניהלו את אותם מבצעים ואחזו באותה קונספציה. נורא!".

גם באופוזיציה התייחסו להחלטה של קבינט המלחמה, ולא חסכו בביקורת. חבר הכנסת ויו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן תקף: "תפסיקו לתדלק את הנאצים מחמאס! ההצהרות על כך ש'טיפת דלק' לא תיכנס לרצועה, הפכו בפועל להכנסת עשרות אלפי ליטרים של דלק באופן חד צדדי, ללא שום מחווה הומניטרית לחטופים שלנו - אני קורא לעצור באופן מיידי את ההפקרות".

חברתו למפלגה של ליברמן, חה"כ יוליה מלינובסקי, כתבה כינתה את ההחלטה "שערורייה!", והוסיפה: "קבינט המלחמה דואג יותר לעזתים מאשר לאזרחינו שחטופים בעזה ע"י האויב האכזרי. המשוואה מאוד פשוטה - אין גרגר אחד של סיוע הומניטרי לעזה עד שהחטופים שלנו לא חוזרים הביתה".

ההחלטה - למרות התחייבות נתניהו

אישור קבינט המלחמה מגיע לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו הבהיר בתחילת החודש בהצהרה לתקשורת כי ישראל מתנגדת להכנסת דלק לרצועה. "ישראל לא תאפשר הכנסת דלק לעזה, ולא תסכים להפסקת אש עד לשחרור החטופים", הדגיש. "לא נרפה עד לחיסול החמאס, החזרת החטופים והשבת הביטחון לילדינו".