כמות האש שמפעיל חיל האוויר מתחילת המלחמה היא משהו שלא נראה בעזה מעולם. מטוסי ומסוקי קרב וכטמ"מים פועלים מסביב לשעון בדרום - וגם בצפון, כשכמעט בכל רגע נתון יש כלי טיס בשמי הרצועה או מעל לבנון. רס"ן ע', סגן מפקד טייסת 101, מספר איך זה נראה מעיני הטייסים. "חיל האוויר תוקף בצורה אגרסיבית כמו שהוא לא תקף אף פעם וזה עדיין לא קרוב למקסימום שאנחנו יכולים לתת", הוא אומר.
אחיו הצעיר של ע', הוא גם טייס קרב ומתחילת המלחמה הם לא התראו, אלא רק בשמי עזה. "אחי הוא טייס של מטוס F-35 'אדיר' והיו כמה פעמים שזיהיתי אותו באוויר כשחלפנו בסמוך. הרגע שבו הבנו שאנחנו אחד ליד השני ואני מזהה אותו היה לי משמעותי מאוד", הוא מספר בהתרגשות.
המשימה העיקרית של הטייסים ברצועה היא תקיפת יעדי חמאס ומחבלים, אך יש גם טיסות שנועדו לאיסוף מודיעין וכאלו שהן חלק מכוננות ההגנה אל מול ניסיונות תקיפה של טילי שיוט וכלי טיס בלתי מאוישים, שאותם הם נדרשים ליירט.
מאז החל התמרון הקרקעי בעזה, התקיפות הפכו מורכבות בעקבות הצורך להתחשב בהימצאותם של כוחות רבים של צה"ל בשטח. המגבלות וההנחיות הפכו בהתאם לקפדניות ומדודות הרבה יותר: "לפני התמרון, נמנעו מלתקוף רק מקומות שבהם היה חשש להימצאות חטופים. אך במהלך התמרון, כל הפצצה שלנו מתואמת עם הכוחות שפועלים על הקרקע. זה נעשה על ידי היחידה לשיתוף פעולה שנמצאת איתם בקשר ויודעת לזהות אם מדובר בכוחותינו או במחבלים. במקביל, אנחנו דואגים שהפצצה לא תנחת קרוב מדי לכוחותינו".
סגן מפקד הטייסת מדגיש שבצד הפעלת האש האגרסיבית מצד חיל האוויר, הטייסים עושים ככל הניתן כדי להימנע מפגיעה באזרחים בלתי מעורבים. "עם כל תחושת הנקמה החזקה שקיימת אצלנו, אני אומר תמיד לטייסים ולטכנאים שאנחנו חייבים לשמור על ההבדלים בינינו לבין חמאס. היו הרבה פעמים שהיה חדל על משימה בגלל שהיו בלתי מעורבים בנקודה. מבחינתי זאת תחושת עוצמה לדעת שאנחנו שונים מהם".
כדי להמחיש את עוצמת התקיפות חסרת התקדים בעזה, רס"ן ע' מספר מה הוא שומע מחברים שלו שנמצאים עם הכוחות הלוחמים על הקרקע: "הם מתארים מראות של הרס אדיר ואומרים שכשהם מתקדמים אי אפשר לפספס את הנקודות שחיל האוויר תקף בהן. זה גורם לי להרגיש את המשמעות של להיות חלק מהאירוע ההיסטורי הזה ולקחת חלק בתיקון המצב שנכפה עלינו".