הטלפון הסלולרי המוצפן של צה"ל הוא טלפון נייד שנמצא בשימוש הצבא מאז 2018 והוא מאפשר ללוחמים בשטח להסתמס, לצלם, לדבר בטלפון אחד עם השני ואף עם הטייס מעליהם. מאז החלה המלחמה כמות המכשירים שנמצאים בשימוש בצה"ל הוכפלה - ובאחד המקרים בזכות הסלולר הצבאי אף התאפשר לקצין לוחם לשמוע את ברית בנו מרחוק. "כל יישום שאפשר לחשוב עליו בעולם האזרחות, יש לו מקבילה מסווגת ומאובטחת. יש אופציה לראות סרטוני וידיאו כמו ביוטיוב, יש מייל ואפילו מפות לצרכים שונים", מסביר סא"ל עופרי, הקצין האחראי על פיתוח הטלפון ביחידת חושן של אגף התקשוב.
ללא חיבור לעולם החיצוני
הסלולר הצבאי הוא דור ההמשך של "ורד הרים" - הטלפון הצבאי הקודם שהיה בשימוש מאז תחילת שנות האלפיים ועד שנת 2018. הסלולר הצבאי הוא של חברת מוטורולה והוא בעל מסך מגע, ג'י-פי-אס מובנה, מצלמת 8 מגה פיקסל ויש לו יכולות צילום של וידיאו ושל תמונות. מדובר במכשיר קשיח, עמיד במים ובפני אבק ובעל סוללה חזקה במיוחד שיכולה להחזיק שעות רבות של שיחות. הסלולר קיים בצבא בדרג מפקדי המחלקות והפלוגות ומעלה והוא מאפשר תקשורת רציפה ביניהם, שליחת הודעות, קבצים ואף מיילים מוצפנים משדה הקרב.
"הסלולר הצבאי בעל מערכת דור 4 צבאית עם תשתית מאובטחת ומוצפנת ויש לו מגוון רחב של אפליקציות מובנות בתוכו. החזון הוא לאפשר רציפות עבודה מלאה מכל מקום. כשמפקד נמצא בחמ"ל ולאחר מכן יוצא לשטח, הוא יכול להמשיך לעבוד על אותן מערכות שעבד עליהן במחשב הנייח בחמ"ל גם בטלפון הצבאי שלו. מדובר במכשיר שעובד על רשת מאובטחת, ללא שום חיבור לעולם החיצוני", מסביר מסביר סא"ל עידו, ראש ענף ביחידת מעוף של אגף התקשוב. "עוד אין לו אפליקציית היכרויות, אבל יש לו את כל הצרכים המבצעיים הדרושים", מוסיף הקצין בנימת צחוק.
לכל גוף בצבא יש מכשיר סלולר צבאי שמותאם לצרכים הספציפיים שלו, ליחידה לוחמת טקטית, יהיה מכשיר שמותאם ללוחמה בשטח ולא יישבר, גם אם נזרק מהקומה השלישית. בניגוד אליהם, ליחידה שנמצאת רוב הזמן במטה ובמפקדות יהיה מכשיר קל יותר ופחות עמיד. "לקצין בחיל האוויר יש מכשיר עם פונקציות שונות מחייל בזרוע היבשה", מפרט סא"ל עידו. "אם מגיע אליי גורם בצבא ומבקש אפליקציה מסוימת שתענה על צרכים מבצעיים, אני יודע לספק את זה".
"אנחנו כמו חברת סלולר גדולה נוספת"
"המערכות נמצאות בכל אחד מזרועות הצבא, כשלכל אחת יש את ההתאמות שלה - בהתאם לצרכים המבצעיים. הטייס יכול לדבר עם החובל בחיל הים באמצעות הסלולר ושניהם יכולים לראות את אותם אמצעים בו-זמנית. בלחימה בעזה יש ללוחמים בעמקי הרצועה את היכולת ליצור קשר אחד עם השני. חייל יכול ליצור קשר עם המפקד שלו שנמצא במיקום אחר, בין אם זה בניין או רחוב ליד, ולדבר איתו באופן מוצפן ללא חשש", הם מדגישים.
"אנחנו ממש כמו חברת סלולר גדולה נוספת בשוק האזרחי, לא המצאנו את הגלגל בהיבט התשתיות, ההבדל הוא שחברת סלולר לא תתקשר לשאול אם הכול עובד ומתפקד כמו שצריך. אני מקבל התראות על תקלות כל הזמן ובזמן אמת אנחנו מבצעים בדיקות עד לרמת המנוי הבודד, לראות שאין זליגה של מידע ושכל משתמש מקבל את הסיכוי הטוב ביותר", מדגיש סא"ל עופרי.
השימוש בסלולר הצבאי בא לידי ביטוי גם לצרכים אישיים לעיתים: "בתחילת התמרון לאחד הקצינים הלוחמים נולד בן, בזכות הסלולר הצבאי הוא ניהל שיחה עם אשתו ועם שאר המשפחה תוך שהמשפחה בטקס הברית בשטח ישראל והוא בעומק הרצועה", מספר אחד הקצינים.
במלחמה הוכפלה כמות הטלפונים הצבאיים שנמצאים בשימוש וזאת לאור היכולות שהם מאפשרים. בזכות הסלולר הצבאי, בין היתר קצין יכול לעלות להערכת מצב בשיחת ועידה מסווגת מהטלפון האישי שלו, מבלי שיצטרך לרוץ לחמ"ל הקרוב - והדבר משפיע על יעילות הלחימה בשדה הקרב.