פרסום ראשון: מול איום מחבלים בצבא החלו לגבש מהלך להקמת קו מוצבים חדש סמוך ליישובי העוטף בעקבות מחדל 7 באוקטובר. הכוונה היא להקימם אותו בעיקר ליד היישובים הקדמיים, כדי שיהווה כוח תגובה מיידי וזמין בעת חדירת מחבלים מעזה לישראל. הוא יורכב מכוח משולב של חי"ר, טנקים ונגמ"שים.

קו המוצבים החדש אמור להוות קו הגנה משמעותי שיבלום את המחבלים בעת אירוע. הוא יצטרף למערך רחב יותר, ונועד לתת מענה בין היתר לחשש של תושבי העוטף לחזור לאזור. בניסיון לסייע להחזיר להם את תחושת הביטחון, יכללו אותו כחלק מתפיסת ההגנה החדשה שמתגבשת בצבא.

שגרת
חבר כיתת כוננות בבארי, ארכיון|צילום: חגי הקר

ראשי מועצות בצפון: בצבא דרשו מכיתות הכוננות להחזיר נשקים

ראשי מועצות אזוריות ומקומיות בגליל העליון טענו שמטעם הצבא נשלח אליהם מכתב בדרישה להחזיר את כלל הנשקים של כיתות הכוננות, מלבד של המפקדים, ביישובים שאינם סמוכי גדר. לדבריהם, המכתב נשלח למועצות האזוריות – הגליל העליון, מרום הגליל ומבואות החרמון והמועצות המקומיות – חצור הגלילית, יסוד המעלה וראש פינה. לאחר הפרסום, בצה"ל הבהירו כי ביישובים אלו ימשיכו לפעול כוחות מילואים נושאי נשקים - וטענו כי אין שינוי בכיתות הכוננות הקרובות לגדר.

"ממשלת ישראל הפכה ל'מחדלת ישראל'. אף אחד שם לא זוכר מי נלחם בגבורה ב-7 באקטובר ושוב מפקירים לגורלם את מי שחיים בחזית", זעם ראש המועצה האזורית הגליל העליון, גיורא זלץ."ההתנהלות כאילו נגמרה המלחמה עלולה לעלות בחיי אדם. לא רק שהמלחמה לא הסתיימה, היא מתעצמת, ודי לבדוק רק את אירועי היממה האחרונה כדי להבין זאת".

מדובר צה"ל נמסר: "לאחר בחינה נוספת ביישובים הסמוכים למרחב הגבול, לרבות אלו שהוזכרו במכתב, ימשיכו לפעול כוחות המילואים שגויסו בתחילת המלחמה על ידי פיקוד העורף, והם ימשיכו לשאת נשקים. אין שינוי בכיתות הכוננות ביישובים סמוכי הגדר, ובימים אלה הם אף יתוגברו בנשקים נוספים, ציוד ואימונים. במקביל מתקיימת עבודת מטה לשימור המענה ביתר חלקי הארץ והפעלתו בשעת הצורך ובהתאם להערכת המצב, יחד עם המענה הניתן על ידי משטרת ישראל".