העובדה שישיבת הקבינט הלילית אמש (ראשון) הסתיימה ללא הצבעות וללא החלטות כלל מעידה דווקא על הדרמה שהייתה בדיון ולא על היעדרה. הישיבה עסקה בהחזרת הפועלים הפלסטינים מהגדה לעבודה בישראל ובהעברת הכספים לרשות הפלסטינית, שסירבה לקזז את הכסף לעזה. נתניהו דחף לאשר את המהלך, גם מערכת הביטחון תמכה, אך רוב השרים התנגדו - וראש הממשלה החליט שלא להביא זאת להצבעה כלל. 

צה"ל, השב"כ ומתאם פעולות הממשלה בשטחים הביעו תמיכה בהחזרת הפועלים הפלסטינים. למרות זאת, לא הושג רוב בקרב השרים לאישור המהלך ונתניהו לא הביא אותו להצבעה כלל. מדובר באירוע נדיר, בו עמדת מערכת הביטחון וראש הממשלה לא מתקבלת.

הישיבה ארכה לא פחות מ-5 שעות והסתיימה בלא כלום. אחד השרים שהשתתף בישיבה והביע את התנגדותו להחזרת הפועלים אמר: "נגמרו הימים שבהם אנחנו תלויים בפועלים הפלסטינים. אם רוצים, אפשר להחליף תוך שבוע-שבועיים את כל העובדים בעובדים זרים". 

ראש הממשלה בנימין נתניהו במסיבת עיתונאים (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
מדובר במקרה נדיר שבו עמדת מערכת הביטחון ורה״מ לא מתקבלת. ארכיון|צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

"המסר שלא לאפשר הכנסת פועלים מהרש"פ שמגיעים, כך גם לפי עמדת המשטרה, מוסתים וחשופים לשנאה הוא מסר הגיוני וחשוב", כתב השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר. "חייבים להמשיך לשנות את הקונספציה: הרשות היא אויב, ואזרחי אויב, גם אם חלקם רק רוצה לעבוד, לא מכניסים לבית ולא לוקחים סיכונים".

לדיון הקבינט קדמה ישיבה של הקבינט החברתי-כלכלי, שגם בו השרים הצביעו נגד הכנסת פועלים פלסטינים מהגדה לישראל. שר הכלכלה ניר ברקת תקף את נציג המל"ל שפירט את המתווה ואמר: "אתם חיים בשישה באוקטובר ולא מפנימים שהשתנו סדרי עולם". גם השר גדעון סער התנגד: "אין מקום להכניס אוכלוסיית אויב לישראל בזמן מלחמה".

שר האוצר סמוטריץ', שעומד בראש הקבינט החברתי-כלכלי, הודה לחברי הקבינט. "חלק משמעותי מההפנמה של קריסת הקונספציה היא שאסור להמשיך את מה שהיה. כסף והיתרי בנייה לא קונים שקט. מי שירצח אותנו כשאין לו כסף ירצח אותנו כשיש לו כסף", מסר. "ביטחון אזרחי ישראל קודם לכל ואנו ממליצים לקבינט המדיני-ביטחוני שלא לאשר את הכנסת הפועלים. ניתן וצריך לקדם חלופות שיתנו מענה אחר למשק".