"כבר עדיף להיות ברחוב בזמן האזעקות ולא בתוך בית, עם הישמע האזעקות הבית הופך למלכודת מוות", זאת המציאות שנזרקו אליה בחודש שחלף מאז פתיחת המלחמה טל גומלי וששת בני משפחתו המתגוררים בכפר שלם בדרום תל אביב. אחד מבני המשפחה הוא דודו, שמתגורר עם המשפחה, ולו מוגבלות בריאותית קשה לאחר שעבר אירוע מוחי. לדוד קושי בתנועה, מה שמקשה עליו להגיע תוך דקה וחצי למקלט שנמצא בבניין אחר בשכונה.

"אנחנו גרים בבית קרקע שעשוי ברובו מעץ וגבס עם גג רעפים. אין לנו חדרים פנימיים מבטון. בגלל שזה עץ המקום הופך למסוכן עוד יותר", מתאר טל. "לוקח לנו זמן להגיע למקלט. המקלט הקרוב מצוי בבניין פרטי, ולא רק שלוקח לבני המשפחה, יחד עם דודי, זמן להגיע למקלט, לא פעם סגרו את דלת המקלט בפנינו בטענה שההמולה הרבה של הדיירים בשכונה שמגיעים למקלט מפחידה את ילדי הבניין. וכך נוצר מצב בלתי נתפס שאין לנו איפה להיות בזמן האזעקות".

אדם צועד בשכונת כפר שלם בתל אביב (צילום: תומר נויברג, פלאש/90 )
"לוקח לנו זמן להגיע למקלט". שכונת כפר שלם בתל אביב|צילום: תומר נויברג, פלאש/90

"אנחנו יכולים או לצאת לראות יירוטים או להישאר בבית ולהתפלל לאלוהים"

המציאות שבה חיים טל ובני משפחתו למרבה הצער איננה חריגה בנוף - בכל מדינת ישראל יש בעיה של מחסור במרחבים מוגנים ולא פעם מוצאים עצמם התושבים חשופים לסכנת פגיעה בזמן ירי הרקטות. "אני מצפה מהמדינה שלי שתדאג לנו", אומר טל, "תושבי המקום זקוקים למקום בטוח בזמן המלחמה. הרבה שכנים שלי מתלוננים ומרגישים חסרי אונים. מדובר במצב מפחיד, זה לא מבצע של 'זבנג וגמרנו' - זאת מלחמה. אין לנו איפה להיות. עומדות בפניי שתי אפשרויות בזמן מטח רקטות לאזור - או לצאת לרחוב ולראות את היירוטים או להישאר בבית, שיכול להפוך למלכודת מוות - ורק להתפלל לאלוהים. לא אשאיר לבד בבית את הדוד שלי בעל המוגבלות, בגלל שאין אפשרות לסייע לו. אין מצב כזה. זה מסוכן לו".

טל מספר שחלק מתושבי השכונה הפגינו על בשבוע שעבר במחאה על המחסור במרחבים מוגנים לתושבים באזור כפר שלם.

"היה פה בום שהרעיד את הכול": תיעוד פגיעה ישירה בת"א

ממש בנושא הזה שיגרה הבוקר עיריית תל אביב - יפו הודעה לתושבי העיר: "פיקוד העורף הינו האחראי בישראל על בניית מקלטים במרחב הציבורי והוא זה שבנה את המקלטים ברחבי תל אביב - יפו. החל משנת 1991 החליטה המדינה כי אין צורך לבנות מקלטים ציבוריים בערים, בשל חיוב כל בנייה חדשה ותמ"א 38 בממ"ד בכל דירה. לכן, כבר שנים רבות פיקוד העורף לא בונה מקלטים נוספים במרחב הציבורי".

בעירייה הסבירו כי אחת הסיבות המרכזיות לכך היא שבעת ירי טילים, אנשים לא יספיקו תוך דקה וחצי מהישמע האזעקה להגיע מהבית שלהם למקלט הציבורי, ודאי אם מדובר בילדים ובקשישים, וריצה החוצה בלחץ זמן למקלט ציבורי רק יכולה לסכן חיים. "בכל מדינת ישראל יש בעיה של מחסור במרחבים מוגנים. בתל אביב - יפו הוספנו מתחילת הלחימה 44 מרחבים מוגנים לשימוש התושבים במגוון מבנים", ציינו בעירייה, "כולל 15 מרחבים מוגנים ציבוריים נוספים בשכונות דרום ומזרח. בעיר 239 מקלטים ציבוריים ו-161 חניונים תת-קרקעיים המשמשים מחסה לשעת חירום".