טוראי דב (ברלה) ברודר ז"ל, נפל במבצע "מדינה" שהובילה חטיבת אלכסנדרוני ב-13 במאי 1948 במלחמת העצמאות. עד עתה, מקום קבורתו לא נודע, וכעת - 75 שנים אחרי, ובתום חקירה מאומצת שנמשכה יותר מעשור, אותר בידי הענף לאיתור הנעדרים במערך הנפגעים של צה"ל. 

בני משפחתו, ובהם אלמנתו, בתיה ברודר, בת 95, קיבלו עדכון אמש (שבת) על אודות סיום החקירה, ובתקופה הקרובה צפוי להיערך טקס לגילוי מצבתו. במהלכו, שמו של ברודר ז"ל יחליף את הכיתוב "אלמוני" שהופיע על הקבר עד כה. "אני לא התייאשתי והמשכתי ללכת ביום הזיכרון לשם", סיפרה בתיה. "מגיל צעיר היינו בתנועת הנוער ביחד, היינו בצבא ביחד ופתאום בן אדם נעלם, הוא היה רגיל תמיד להיות בקשר - ואין לי למי לפנות".

מבצע "מדינה"

ברודר ז"ל נולד ב-1927 בווילנה שבליטא (אז פולין). בהיותו בן 7 עלה ארצה עם הוריו. הוא שירת בפלמ"ח ועם פרוץ המלחמה התגייס לחטיבת "אלכסנדרוני". ב-13 במאי 1948 יצא גדוד 33 של חטיבת אלכסנדרוני למבצע "מדינה". ברודר ז"ל השתתף בקרב כנהג משוריין, שהוביל כיתת סיירי מודיעין, במבצע שנועד לכיבוש כפר סבא הערבית במטרה לייצב את קו הגבול בגזרת קלקיליה, לפני הפלישה הצפויה של מדינות ערב עם הכרזת המדינה. 

במהלך הקרב, תגבורת ערבית של כוחות רבים הוזרמה למקום. אל מול עדיפות הכוח הערבי ובהיעדר קשר בין הכוחות, ניתנה פקודת נסיגה. הכוח של ברודר ז"ל נשלח להודיע לכוח אחר על הפקודה שניתנה ולחפות על לוחמיו, אך במהלך המשימה נפגע המשוריין שבו נהג מפגזים - והוא נהרג. 

טבעת הזהב

הקבר שבבית העלמין סגולה שבפתח-תקווה ניצב בו משנת 1948, והקבור בו הוגדר כאלמוני. בשנת 2006 החלה חקירה של הענף לאיתור נעדרים במטרה לאתר את זהות החלל הקבור בו. בין השנים 2006 ל-2023 בוצעו פעולות חקירה מגוונות לאיתור זהות האלמוני.

אותרה גופתו של החלל דב (ברלה) ברודר ז״ל (צילום: דובר צה
דב ברודר ז״ל ואשתו, בתיה ברודר, 1947|צילום: דובר צה"ל

פעולות החקירה כללו, בין היתר, פתיחה של הקבר וביצוע דיגום גנטי ואפיון אנתרופולוגי של השרידים, מחקר הנדסי ובליסטי בהתבסס על התרחשויות הקרב והשפעתן הצפויה על גופת החלל, איסוף ובחינת מסמכים רלוונטיים מארכיוני המדינה וצה"ל, תחקור עדים מהקרב ובחינת פינוי הנפגעים לבית החולים בילינסון לאחריו. 

"חוב ערכי ומוסרי לאלו שאיבדו את היקר להם מכל"

עם סיום החקירה, הממצאים האנתרופולוגיים שנמצאו תמכו בזיהוי של החלל האלמוני כברודר ז"ל. המסמכים שנמצאו העידו כי חלל אלמוני שהגיע לבית החולים בילינסון (אליו הגיעו חללי הקרב) ענד טבעת זהב, המתאימה לתיאור של אלמנתו של ברודר ז"ל, ושהיה הנעדר היחיד מהקרב שענד טבעת. המשוריין שנפגע שבו לחם בקרב, פונה לאותו בית החולים, וחיילים נוספים שמקום קבורתם לא נודע נשללו כמתאימים לזהות האלמוני הקבור בסגולה.

אותרה גופתו של החלל דב (ברלה) ברודר ז״ל (צילום: דובר צה
מסמך של חטיבת "אלכסנדרוני" לפיו דב ז"ל לא חזר ממבצע "מדינה", שימש את החוקרים בחקירה|צילום: דובר צה"ל

 

החקירה שבוצעה המחישה באופן מלא את קורותיו של כל צוות המשוריין, חוץ מגופה אחת שנותרה אלמונית. מסיכום הממצאים אשר עלו בחקירה לאורך השנים, אפשר לייצר רצף כמעט מלא מגיוסו של ברודר ז"ל כנהג משוריין, מהלך הקרב והפגיעה במשוריין, הפינוי לבית החולים בילינסון והקבורה בסגולה. 

"זוהי סגירת מעגל וחוב ערכי ומוסרי של צה"ל ומדינת ישראל לדב, שמסר את חייו למען תקומת ישראל, לאלמנתו ובני משפחתו שאיבדו את היקר להם מכל", אמר ראש אגף כוח האדם, אלוף יניב עשור. "צה"ל, אגף כוח האדם וענף איתור הנעדרים ימשיכו לעשות כל שיידרש בכדי לקבוע מצבה לחללים אשר מקום קבורתם לא נודע".