מילואימניקים רבים שהחלו בשבועות האחרונים סבב ארוך נוסף של תעסוקה מבצעית ידעו שלא עומדת בפניהם משימה קלה, אך הם הופתעו לגלות שמדיניות אכיפה חדשה שמנהיג צה"ל תקשה עליהם עוד יותר. לפי מדיניות האכיפה החדשה, משרתי מילואים שמבצעים תעסוקה מבצעית ("קו") בבסיס סגור במשך יותר מ-36 ימים זכאים ל-5 ימי חופשה בתשלום בלבד במהלך השירות כולו. במציאות שאחרי 7 באוקטובר, בה חטיבות המילואים נקראות לסבבים של 70-60 ימים, משמעות אכיפת המדיניות היא שמשרתי המילואים יהיו זכאים בממוצע ליציאה של 24 שעות כל 14 ימי שירות בבסיס סגור הרחק מהבית ומהמשפחה.
לטענת מילואימניקים ששוחחו עם N12, אכיפת המדיניות מנותקת מהמציאות ומהצורך של הלוחמים. הם מסבירים שבעקבות זאת הם זוכים לפחות זמן בבית, וגם כשהם יוצאים הביתה הם צריכים לעבוד כדי לא להפסיד כסף. "זה לא סביר. אף אחד לא מתכוון לשרת 60 ימים ומתוכם להיות 6 ימים בבית. אף אחד לא יעשה את זה. זה גורם למצב אבסורדי, בטווח הארוך אנשים לא יגיעו. כשאני יוצא הביתה אני לא יכול להיות עם המשפחה שלי, ובמקום זה אני צריך לעבוד כי אין לי מספיק ימי חופשה בתשלום מטעם הצבא", מספר ל-N12 לוחם בתעסוקה מבצעית.
"מדיניות האכיפה החדשה לא סבירה ולא אפקטיבית", מספר לוחם נוסף, שמשרת בגדוד מילואים ששירת במשך יותר מ-200 יום מאז תחילת המלחמה, ומוסיף שמדובר בשינוי חד לעומת ההתנהלות של הצבא עד כה: "אחרי שצה"ל לא פיקח בכלל על ימי החופשה, לקחו את זה עכשיו לקיצון השני. זו מדיניות מוגזמת. דווקא לדפוק את המילואימניקים הקרביים? מכל הדברים בעולם דווקא בזה אתם מקצצים?".
חלק מהלוחמים גם ביקרו את האופן שבו הוסברה להם מדיניות האכיפה חדשה, כבדרך אגב, וסיפרו שהיא הובילה למרמור מסוים בקרב הלוחמים: "זה הוביל לתחושות קשות. זו התקטננות מצד הצבא וזה לא היחס שאנחנו מצפים לו. אנשים באמת נותנים את כל כולם - ואז קיבלנו סטירה", אמר ל-N12 לוחם שהושפע מהמדיניות.
חלק מהלוחמים סיפרו שלא מדובר במדיניות שנאכפת באופן אחיד, ושחלק מהמפקדים מוצאים דרכים יצירתיות לעקוף אותה ולאפשר ללוחמים ימי חופשה רבים יותר. כמו כן, בדובר צה"ל הבהירו שמספר ימי החופש נקבע על ידי צה"ל בשיתוף משרד הביטחון, ושהמדיניות הרשמית של הצבא שונתה לטובה ב-2025, והוענק יום חופש נוסף למילואימניקים המשרתים מעל 36 ימים - 5 ימי חופש במקום 4 ימים. עם זאת, נראה שהשיפור הקל לא מספק את הצורך של משרתי המילואים, והחידוש הוא באכיפת המדיניות, ולא במדיניות עצמה.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "המדיניות העדכנית אינה מקצצת בימי החופש של אנשי המילואים. על פי המדיניות, משרת מילואים שמזומן תחת תעסוקה מבצעית מקבל התראה של מינימום 60 יום לפני כן, ומזומן לזמן מוגבל מראש.
"למשרתים זכאות נוספת לעד 5 ימי ריענון במהלך תקופת התעסוקה המבצעית, ולחופשות התארגנות בסיום משימת התעסוקה המבצעית שמותאמת לאופי השירות ויכולה להגיע לעד 9 ימים. בנוסף לכך, מדיניות ימי החופש של שנת 2025 כוללת שיפורים משמעותיים למדיניות 2024, ביניהם הוספת יום חופש נוסף למשרתים מעל 36 יום בתעסוקה מבצעית, וחופשת התארגנות בימי שישי-שבת שנחשבת ליום שירות מילואים פעיל אחד.
"צה״ל מוקיר ומעריך את משרתי המילואים ומשפחותיהם, וימשיך לפעול למענם בכל עת".