באמצע חודש ספטמבר, דווח ברשתות זרות כי כוח מיוחד של צה"ל פעל בעומק סוריה והשמיד מפעל לייצור טילים במסיאף. היום (חמישי) צה"ל פרסם את התיעודים ממבצע "רבות הדרכים", אותה פעילות קרקעית נועזת שביצעו למעלה מ-100 לוחמי יחידת שלדג, בעומק 60 מטרים בתוך הר בו הושמד אחד מאתרי ייצור הטילים הקריטיים ביותר עבור חיזבאללה, שבו יוצרו רוב הרקטות ששוגרו לעבר ישראל מלבנון במהלך המלחמה. צפו בתיעודים ממבצע "רבות הדרכים":

המבצע, שהתרחש בעיצומה של המלחמה, כלל מאמץ משותף של חיל האוויר, חיל הים ואגף המודיעין - להנחית את הלוחמים 240 קילומטר מהגבול הצפוני של ישראל, כדי לייצר את הפגיעה הניכרת ביכולות הייצור של המפעל. 

יכולות הטיסה באופן חופשי בשמי סוריה ולבנון הן חדשות יחסית עבור חיל האוויר הישראלי, וקיבלו שדרוג בעקבות נפילת משטר אסד, אך המבצע יצא לדרך עוד לפני כן כמובן ולכן כל האיומים האפשריים כולל מגבלות הטיסה נעשו לפני עליית הלוחמים ל-4 מסוקי היסעור שהכניסו אותם לשטח סוריה. 

אתגרי הטיסה והביצוע של חיל האוויר

  • חקירת האתר, נתיבי החדירה נכונים לסוריה וכיצד לבצע את הפעולה
  • הטסת 4 מסוקי יסעור בלב סוריה, שטח מאוים במיוחד על ידי עשרות סוללות טילים נגד מטוסים\מסוקים
  • המבצע כלל גם תדלוק מבצעי של המסוקים
  • זמן טיסה שארך כ-20 דקות עד ליעד
  • זמן ביצוע של כ-3 שעות מיציאת הכוחות משטח ישראל ועד לסיום המבצע 
מבצע
מבצע "רבות הדרכים"|צילום: דובר צה"ל

המקום בו יוצרו רוב הטילים שנורו לישראל

המפעל עצמו, הוא האתר היחידי בסוריה לייצור טילי קרקע-קרקע מסוגים שונים, שמגיעים לטווח שנע בין 40 ל-300 ק"מ. מגוון טילים יוצרו במפעל מדגמים שונים: M600 M302 GRAD M220  - כולם במתחם שפותח ונבנה בשנת 2018 על ידי איראן. המפעל, שהיה מפעל דגל של הציר האיראני באזור, חפור בהר בצד אחד שממנו נכנסו חומרי הגלם - ומצידו השני יוצאים טילים.

אתר תת קרקעי לייצור אמצעי לחימה שהוקם בלב סוריה (צילום: דובר צה
אתר ייצור הטילים שהושמד בלב סוריה|צילום: דובר צה"ל

באגף המודיעין הבינו במהלך השנה האחרונה שתקיפות חיל האוויר לא הורסות אותו ולכן לא הייתה ברירה אלא לצאת לפשיטה קרקעית אמיצה. האתר נחשב לשחקן מרכזי בשיקום של חיזבאללה לאחר המלחמה ולכן היה חשוב מאוד לייצר את הפגיעה הגדולה ביותר שניתנה. 

הלוחמים שהיו בשטח, סיפרו ש"הרגישו בבית. הכרנו את המפעל על כל מדוריו, ולא הופתענו משום דבר. השמדת כל המכונות באתר כולל המערבלים של חומרי הנפץ והמחרטות כולל פגיעה בציר ובלימה של יכולות היצור".

אמצעי הלחימה שהיו מיועדים לייצור באתר (צילום: דובר צה
אמצעי הלחימה המיועדים לייצור שהושמדו באתר |צילום: דובר צה"ל
מערבל הפלנטרי, יחד עם ארבעה מנועי טילים שיוצרו באת (צילום: דובר צה
רכיבי הטילים שהושמדו באתר |צילום: דובר צה"ל

הלחימה על הקרקע

כמות הלוחמים הגדולה שנחתה על אדמת סוריה הייתה היבט מבצעי מורכב ביותר, ונקודה שסומנה כמכשול הייתה פריצת הדלתות הכבדות והמאובטחות בכניסה למנהרות המפעל. הפריצה לקחה דקות ארוכות אך הלוחמים שהגיעו למבצע לאחר שביצעו סימולציות והתכוננו אליו ידעו כיצד לטפל בדלתות. 

חלוקת הכוחות שנחתו בשטח

  • הכוח הראשון שנחת בודד את המרחב, יחד עם הפצצות מטוסי הקרב של חיל האוויר
  • הכוח השני שנחת ביצע את הפשיטה לתוך המפעל והשמיד אותו 
  • הכוח השלישי שנחת, עליו היו עשרות רבות של לוחמי שלדג ו-669, אבטחו את המסוקים ושימשו כוח תגובה ומענה רפואי שכלל חדר טיפול נמרץ מכיוון ולא היה ניתן לטפל בפצועים קשה עד לפינוי הארוך בצורה אחרת

הלוחמים שבודדו את המרחב מנעו הגעת כוחות סורים וחיסלו עשרות שניסו להתקרב לשטח המתחם. בו-זמנית, הלוחמים רצו מנקודות הנחיתה של המסוקים עם משקל גדול של חומרי נפץ על הגב, שלאחר מכן בהם השתמשו על מנת לפוצץ את האתר. האתגר הגדול של הלוחמים בשטח היה הזמן, והיציאה טרם הגעת אויב מאורגן שיצליח להגיב וליצור קרב בין הכוחות. היו שומרים בשער האתר שחוסלו ואופנועים וג'יפים שניסו להגיע למפעל עצמו - אך חוסלו על ידי חיל האוויר. 

 

הפושטים על המתחם איתרו את המערבלים והמחרטות שבתוכו, והשמידו אותם. אגף המודיעין ידע לספק את סוג הכלים שעזרו ללוחמים בהשמדת אמצעי הלחימה, כמו מלגזות שהיו בשטח - ועליהן למדו הלוחמים לעבוד על מנת לשפר את זמן הפעולה. ברגע שסיימו לוחמי שלדג למלכד את המתחם, בוצע הפיצוץ האדיר.

החלק הקריטי במבצע היה ניתוק המגע מהזירה, ווידוא של כלל הכוח לפני הלחיצה על הכפתור שפוצץ כטון של חומרי נפץ שהלוחמים הביאו איתם. מאות רבות של לוחמי אויב התארגנו להגיע למתחם, אך עד שהספיקו לעשות את דרכם לוחמי צה"ל כבר היו בדרכם החוצה בבטחה.

מבצע
הפשיטה על המפעל בלב סוריה |צילום: דובר צה"ל

ההחלטה לצאת למבצע, וההזדמנות שנוצרה

אגף המודיעין עסק רבות על מנת להביא את המידע על מה קורה בתוך האתר וניצל את ההזדמנות הנדירה שנוצרה על מנת לתת את האישור המודיעיני לצאת למבצע, למרות הסיכונים האדירים שכרוכים בהכנסת יותר מ-100 לוחמי צה"ל ללב סוריה.

האופן שבה מתקבלת החלטה לצאת לפעולה נועזת כל כך היא חשובה במיוחד. ישנה הבנה כאשר מתקבל האישור שכלל כוחות הביטחון נושאים עיניים על הלוחמים, ושיש צורך לצאת בצורה מיידית למבצע. מפקד שלדג, סגן-אלוף ב' לקח איתו ללב סוריה את הדסקית של רב-סרן יצהר הופמן ז"ל, מפקד פלגה בשלדג שנהרג ברצועת עזה והיה ממתכנני מבצע "רבות הדרכים" - בו לא זכה להשתתף, אך קרה הרבה בזכותו.

מבצע
הפיקוד של חיל האוויר יחד עם הלוחמים לאחר נחיתתם בישראל|צילום: דובר צה"ל

מפקד חיל האוויר, האלוף תומר בר אמר  בזמן שהלוחמים עשו את דרכם לישראל: "בתוך המלחמה המוצדקת הזו, היה פה אירוע מהותי לקיומה של המדינה, עכשיו שעוד רגע אנחנו על הקרקע בשלום עם ביצוע המשימה - אפשר להיות גאים, אפשר לספר לדורות הבאים שעשינו מעשה משמעותי לביטחון ישראל".

הרמטכ"ל הרצי הלוי, דיבר בסיום המבצע עם אנשי חיל האוויר ששהו בבור ושלטו מרחוק בנעשה במהלך הפעולה: "הפעולה של יחידת שלדג בעומק סוריה מצטרפת לשורה של פעולות נועזות שצה״ל ביצע בחודשים האחרונים מרצועת עזה, אל הדאחיה בביירות ועד איראן במטרה להשמיד את יכולות ייצור הטילים של הציר האיראני. איראן ביססה במשך שנים מעגל אש וטילים בגבולות מדינת ישראל, ואנחנו פגענו גם במעגל וגם בראש״