עם יציאת המשלחת הישראלית לקטאר - מנופי הלחץ מופעלים מכל כיוון: המתווכות רוצות להגיע לעסקה לפני השבעת טראמפ, משפחות החטופים דוחקות בממשלה להגיע לעסקה כוללת, הממשלה דורשת מחמאס להגדיל את כמות החטופים החיים שישוחררו - ובמערכת הביטחון לוחצים על ראש הממשלה לקיים דיון על היום שאחרי. N12 עם כל ההתפתחויות

אופטימיות זהירה בישראל

גורמים ישראלים המעורים בפרטים הדגישו בשיחה עם חדשות 12 כי כל מה שמפריד בין ישראל לבין עסקה - הסכמה של חמאס. משמע אם חמאס יגיד כן - יש עסקה. כל הפרטים למעשה כבר סוכמו. מעל השיחות בקטאר מרחפת עננת הסירוב של חמאס למסור את שמות החטופים שישוחררו - והטענה של ארגון הטרור כי הוא צריך "שבוע של הפוגה" כדי לדעת איפה כל החטופים נמצאים.

ציר פילדלפי  (צילום: פלאש 90)
ציר פילדלפי|צילום: פלאש 90

יש סיכום על ציר פילדלפי, מסדרון נצרים ומספר המרצחים שישוחררו. על כן, אם חמאס יסכים לעסקה, צפוי עימות גדול בתוך הקואליציה. עם זאת, בכירים ישראלים ששוחחו היום עם N12 התעקשו לשדר אופטימיות זהירה. אלה טוענים כי "ניתן יהיה להגיע לעסקה ולגשר על הפערים בין הצדדים כבר בשבועות הקרובים".

הבקשה החדשה של ישראל: השיחות בדוחא, תמונת המצב

  • הדבר הראשון מבחינת ישראל: רשימת החטופים שישוחררו בשלב הראשון.
  • ניתן לאשר את הדיווחים שיוחסו עד היום ל"מקורות זרים": גורמים בירושלים הודו שישראל מבקשת להגדיל את מספר החטופים החיים.
  • בעקבות הבקשה החדשה - חלק מהחטופים שביקשה ישראל מחמאס דרך המתווכות לא נכללים בקטגוריה ההומניטרית "הקלאסית" - כפי שהוסכמה במשאים ומתנים קודמים
  • הבקשה החדשה של ישראל כוללת גברים מתחת לגיל חמישים, בחמאס אומרים כי זו חריגה מכל מה שסוכם - ודורשים מפתח אחר של אסירים בתמורה לדרישות הישראליות.
פעילות כוחות חטיבת הנח״ל בבית חאנון (צילום: דובר צה
פעילות כוחות חטיבת הנח״ל בבית חאנון|צילום: דובר צה"ל
עסקת חטופים (צילום: עבד רחים חטיב, פלאש 90)
עסקת חטופים|צילום: עבד רחים חטיב, פלאש 90

מול הסירובים של חמאס, המשלחת הישראלית, שכוללת נציגים של המוסד שב"כ וצה"ל, מנסה לצמצם את המחלוקות ולהתקדם איפה שאפשר. למרות המאמצים ובגלל המנדט המצומצם יחסית, יש נקודות שיוכלו להיפתר רק בהחלטה מדינית - גם מצד ישראל וגם מצד ארגון הטרור. גורמים המעורים בפרטים טוענים: המו"מ מתקדם בצורה איטית והעקבית, אולם גם בשעה הזו אין הבקעה והבשלה של המגעים.

הזמן לדבר על היום שאחרי

השיחות מתקיימות תחת מידור גבוה. בכירים טוענים כי הרבה דיווחים רבים שפורסמו בימים האחרונים לא משקפים את מה שקורה בלב העניינים. למרות ההתמקדות במגעים לעסקה, ישנה ביקורת קשה בקרב גורמים מדיניים וביטחוניים על כך שראש הממשלה לא מקיים דיון על היום שאחרי - ולא מקדם שום חלופה שלטונית. לטענתם, מדובר בעמוד תווך מרכזי ביכולת של ישראל לקדם את העסקה, שכן פעולה הצבאית, טובה ככל שתהיה, אינה מספיקה.

לירי אלבג
תמונה של לירי אלבג, מתוך הסרטון שפרסם חמאס

שגרה נפיצה: הכוחות מוכנים לתקוף בעזה

  • בצה"ל ובדרג המדיני נערכים להגברת הפעולה הצבאית ברצועת עזה ככל שיידרש.
  • אחד המהלכים שצפויים להוביל לתקיפה: פיצוץ של המשא ומתן בימים הקרובים - מצד חמאס.
  • ישראל מנסה למנף את המציאות החדשה, שבה חמאס מתקשה לשים את ידו על הסיוע ההומניטרי - כפי שעשה בעבר
  • המטרה: להכניס את ארה"ב לרצועה, לסלול "נתיב עוקף חמאס" ולהגביר את הלחץ בפרמטר נוסף.

חמאס מנסה להפעיל גם הוא לחץ על ישראל, עם מהלכים כמו פרסום סרטון התצפיתנית החטופה לירי אלבג. חמאס בוחר לשחרר את הסרטון של החיילת, שאמורה להשתחרר בעסקה הראשונה, ספק אם כדי ללחוץ את ישראל בנקודה רגישה וספק אם כדי לגרום למשלחת הישראלית להתפשר בסוגיית האסירים הכבדים.

מפגינים בעצרת למען החזרת החטופים  (צילום: דפנה יושע)
מפגינים בעצרת למען החזרת החטופים|צילום: דפנה יושע

"הסרטון שפורסם היום קרע לנו את הלב לגזרים", מסרה משפחתה של לירי. "זאת לא אותה הבת והאחות שאנחנו מכירים. היא במצב לא טוב, מצבה הנפשי הקשה ניכר". בהמשך פנתה לבתה ואמרה: "אם היא רואה את זה, אנחנו נלחמים עלייך, לא מוותרים עלייך ואת חוזרת הביתה בחיים. נכון שקשה שם ונכון שאת סובלת אבל את חוזרת הביתה בחיים. אימא ואבא מבטיחים לך ואנחנו מקיימים הבטחות. זה יקרה עוד מעט בעזרת השם זה יקרה עוד מעט. תאמיני בזה".