המזרח התיכון עבר טלטלה ב-15 החודשים האחרונים. חמאס הוקרס, חיזבאללה נפגע אנושות, המשטר בסוריה קרס ואיראן וישראל בעימות חזיתי שלא היה כמוהו. האירועים האלה ואחרים מעוררים אצל כולנו מחשבות רבות. בימים האחרונים אספנו שאלות מעוקבי N12 ברשתות החברתיות - כתבנו לענייני ערבים אוהד חמו השיב על שאלות נבחרות.

סוזאנה: האם לדעתך תיתכן עסקה שבה כל החטופים, החיים והמתים, יחזרו?
בהחלט תיתכן עסקה כזאת (בהנחה שחמאס יידע להגיע לכל חטופינו, מקווה מאוד שכך הם פני הדברים). המשמעות של עסקה כזאת היא הפסקת המלחמה לאלתר ושחרור של מחבלים רבים מבתי הכלא. נכון לעכשיו ראש הממשלה לא מוכן לדבר על מתווה כזה.

הפגנת משפחות חטופים (צילום: איתי רון, פלאש 90)
תיתכן עסקה כוללת? הפגנה למען שחרור החטופים|צילום: איתי רון, פלאש 90

אתי: איך ייתכן שחמאס מצליח להמשיך לירות מרצועת עזה?
בעזה יש עדיין אלפי פעילי חמאס - והארגון ממשיך לגייס אנשים. הערכות מדברות על אלפים רבים של מחבלים שנותרו, ולצידם גם רקטות, אם כי במספרים קטנים מאוד. אי אפשר לצפות שכל מלאי הרקטות של חמאס יושמד.

ליאל: האם בחמאס מצטערים על 7.10?
איש לא יאמר את זה בקולו, בטח בתקשורת, אבל אני שמעתי מכמה אנשי חמאס הערכה שאילו מתכנני 7.10 היו יודעים למה זה יגרום, אין סיכוי שהיו מבצעים את זה.

תומר: מה הסבירות שישראל תפתח במבצע צבאי גדול ביהודה ושומרון?
מרבית חלקי יהודה ושומרון שקטים, ולכן אין צורך במבצע כזה. במקומות שבהם הטרור הרים ראש (בעיקר בצפון הגדה) צה"ל פועל באינטנסיביות כבר שנה. ייתכן שיהיו מבצעים נקודתיים בטולכרם ובג'נין, אני לא מעריך שיותר מזה.

כוחות צה
אין צורך במבצע צבאי גדול. כוחות צה"ל פועלים באיו"ש|צילום: דובר צה"ל

ולאד: למה חיזבאללה לא מגיב לתקיפות צה"ל בלבנון לאחר תחילת הפסקת האש ולאיום שנישאר בשטח המדינה גם אחרי 60 הימים שהוסכמו?
חיזבאללה אמנם מאיים, אבל הוא צל של הארגון שהכרנו. ללא נסראללה, צמרת הארגון והפגיעה הגדולה בו (בטח אחרי נפילת אסד), אני מתקשה לראות איך הוא מדרדר את עצמו שוב ללחימה. זה לא אומר שחיזבאללה לא עלול להגיב נקודתית על מה שהוא יעריך כהפרה ישראלית.

יונתן: האם פניהם של המורדים בסוריה לדמוקרטיה?
אני מתקשה לראות דמוקרטיה אמיתית בסוריה, אלא שנכון לעכשיו אחמד א-שרע (אל-ג'ולאני) אכן נוהג בממלכתיות ומנסה לייצר משטר אחד וחוק אחד. הוא טוען שסוריה היא לכל מיעוטיה. זה מאוד מאתגר ועדיין לא ברור מה יהיה ה-DNA של המשטר החדש.

איתמר: מלחמה גדולה של ישראל עם איראן היא אפשרות מציאותית?
מלחמה עם איראן היא תרחיש אפשרי. למשל, במקרה של תקיפה ישראלית את מתקני הגרעין או ניסיון להחליש את המשטר.

אבו מוחמד אל-ג'ולאני (צילום: reuters)
לא ברור מה יהיה ה-DNA של המשטר החדש. אל-ג'ולאני|צילום: reuters

הודיה: האם לדעתך מחאת העם האיראני תפיל שם את המשטר?
הלוואי. המשטר האיראני אמנם נשען על 20% מהאוכלוסייה, אבל הוא חזק ובעל נשק, השפעה, כסף ואמצעים. הוא משטר אכזרי שעד היום דיכא ביעילות הפגנות על רקע כלכלי-פוליטי. לצערי אני מתקשה לראות אותו נופל, למרות שאיראן נמצאת בנקודת שפל.

רום: יש דרך לנצח במלחמה - או שנגזר עלינו להמשיך כך לנצח?
אני חושב שאי אפשר לדבר במונחים של ניצחון. מה שראוי לעשות לדעתי הוא להשיב את חטופינו ובמקביל לייצר בעזה הנהגה חלופית לחמאס. זה לא קל או פשוט כלל אבל זה ראוי. נכון לעכשיו ממשלת ישראל לא דנה בזה כלל, ובינתיים חמאס מגייס אנשים ונהנה מתקציב גדול (הוא מוכר את הסחורה ההומניטרית שנכנסת לעזה במקום שזו תימסר לגורמים עוינים את חמאס ותחזק אותם, כוחות פתח למשל). לא מושלם, אבל חלופה פחות רעה מחמאס.