בעוד הדיונים על יישום הסכם הפסקת האש בצפון נמשכים, מתגבשת המלצה צבאית ברורה וחד-משמעית: על ישראל לשמור על נוכחות בנקודות מפתח אסטרטגיות בשטח לבנון עד להשלמת היערכותו המלאה של צבא לבנון באזור. אף שההחלטה הסופית תלויה באישור הדרג המדיני, בצה"ל מבקשים לראות את הסכם הפסקת האש מתממש במלואו, תוך שהם מזהים סימנים מעודדים בשטח: צבא לבנון מפגין נוכחות ונחישות בפעילותו להסרת איומי חיזבאללה. עם זאת, ההמלצה המרכזית היא לבצע נסיגה הדרגתית, ולא יציאה חד-פעמית מהשטח.
תוכנית ההגנה החדשה על יישובי גבול הצפון
במסגרת ההיערכות החדשה בגזרה הצפונית, מתגבשת תפיסת הגנה חדשה על יישובי הצפון. התוכנית, שצפויה לשנות את המציאות הביטחונית באזור, כוללת הקמת מערך מוצבים חדש: בחזית כל יישוב יוקם מוצב צה"לי קבוע שיספק הגנה מתמדת לטווח ארוך.
אף שהנוכחות בשטח לבנון מקלה על הגנת היישובים, במערכת הביטחון מדגישים כי הלוחמים יוכלו לספק מעטפת הגנה יעילה גם משטח ישראל. הנוכחות הקבועה של לוחמים סמוך ליישובים נתפסת כמהלך בעל משמעות אסטרטגית, שצפוי להעניק לתושבים תחושת ביטחון מוחשית.
כך נערכים למנוע מחיזבאללה להתבסס מחדש בשטח
בשטח הפעילות המבצעית של לוחמי צה"ל נמשכת במלוא העוצמה ובמספר מישורים במקביל. הכוחות עוסקים בחישוף נרחב של אזורי סבך ובסריקות מעמיקות במוקדים שבהם פעלו מחבלי חיזבאללה. במקביל, מתבצעת פעילות מודיעינית נמרצת לזיהוי מוקדם של ניסיונות התבססות מחדש של הארגון. כל איום שמזוהה מסוכל מיד, כשהפעילות המבצעית כוללת תקיפות ופעולות שיבוש כמעט יום-יומיות.
משימה מרכזית נוספת היא חיזוק משמעותי של מערך האיסוף המודיעיני. בניגוד לעבר, כעת המיקוד אינו רק באיומי חדירה לאורך הגבול, אלא מתרחב גם לאיומים אפשריים בעומק השטח הלבנוני.
הפעילות בשטח לבנון מתחלקת למספר רבדים: לצד איסוף מודיעין חשאי, מתבצעות פעולות חישוף נמרצות באמצעות כלים הנדסיים. במקומות רבים שבהם היו בעבר יערות צפופים, נוצרו כעת שטחים חשופים נרחבים - שינוי טופוגרפי משמעותי שיקשה על תנועת מחבלים עם אמצעי לחימה בעתיד. במקביל נמשכים פטרולים ומארבים שגרתיים לאבטחת השטח.
ההערכה הנוכחית בצה"ל היא שחיזבאללה ספג פגיעה משמעותית ביכולותיו המבצעיות. הארגון איבד את היכולת לבצע פשיטות רחבות היקף כפי שתכנן טרם המלחמה, בעקבות פגיעה קשה בתשתיות, באמצעי לחימה ובכוח אדם - מאות מחבלים נהרגו או נפצעו. עם זאת, ההערכה היא שהארגון יפעל לבניית יכולות אלה מחדש, ובמערכת הביטחון נערכים בהתאם למניעת התבססותו מחדש בשטח.