מחלקת המדינה של ארה"ב הודיעה לקונגרס כי בכוונתה למכור לישראל נשק בשווי 8 מיליארד דולר, כך דווח הבוקר (שבת) ב-CNN. הדיווח של הרשת האמריקנית מסתמך על פקיד בממשל ועל פרטים שמסר מקור נוסף שבקיא בפרטים.

העסקה הביטחונית כוללת מכירה של טילי אוויר-אוויר, לשימוש נגד איומים מוטסים כמו כטב"ם. בנוסף, העסקה כוללת גם פגזי ארטילריה, פצצות בקוטר קטן, ראשי נפץ במשקל מאות קילוגרמים ואמצעים נוספים. 

הפקיד ששוחח עם הרשת האמריקנית הבהיר כי חלק מאספקת התחמושת יכול להתבצע באמצעות מלאי התחמושת הנוכחי של ארה"ב, אך "לרוב ייקח יותר משנה עד שנים מספר לספק את האמצעים". הגורם האמריקני אמר ל-CNN שהעסקה המוצעת נועדה "לתמוך בביטחון ישראל לטווח הארוך, על ידי אספקה מחודשת של מלאי תחמושת קריטי ויכולות הגנה אוויריות". 

מבצע 'יד ארוכה' (צילום: דובר צה
"זו אספקה מחודשת של מלאי תחמושת קריטי". מטוס חיל האוויר, ארכיון|צילום: דובר צה"ל

העסקה נרקמת בשבועות האחרונים לממשל ביידן. הגורם ששוחח עם CNN תיאר: "הנשיא ביידן הבהיר שלישראל יש זכות להגן על אזרחיה, בהתאם לחוק הבין-לאומי, ולהרתיע תוקפנות מצד איראן ומהשלוחות שלה. אנחנו נמשיך לספק את היכולות הדרושות לישראל". 

ההודעה שהעבירה מחלקת המדינה לקונגרס נחשבת להודעה בלתי פורמלית, ומדובר בנוהג נפוץ שבו בית הנבחרים מקבל התרעה מראש לגבי המכירות המתוכננות. המהלך מאפשר לנבחרי הציבור האמריקנים להעלות הסתייגויות. 

במהלך המלחמה הועלו טענות מצד ארגוני זכויות אדם, לפיהן ישראל מפרה את החוק הבין-לאומי, גם באמצעות נשק שמספקת לה ארה"ב. מחלקת המדינה האמריקנית מסרה בחודש מאי האחרון כי "הגיוני להעריך שנשק אמריקני שימש את ישראל בדרכים ש'אינן עולות בקנה אחד' עם המשפט הבין-לאומי". עם זאת, האמריקנים לא אמרו באופן רשמי שישראל הפרה את החוק.