המשלחת הישראלית יצאה היום (שישי) להמשך שיחות המשא ומתן בקטאר - עם תקווה גדולה להצליח להגיע להתקדמות כלשהי מול ארגון הטרור. בירושלים -  דיון בנושא השבויים והנעדרים בראשות ראש הממשלה ובהשתתפות ראשי מערכת הביטחון. בראש העין - משפחות חטופים פתחו בצעדה לעבר ביתו של גל הירש. ההתקדמות, הפערים - והלחץ על מקבלי ההחלטות. N12 עם כל הפרטים שניתן לפרסם 

היום בצוהריים קיים ראש הממשלה דיון טלפוני שנועד להחליט על אופי המנדט שינתן למשלחת הישראלית. את הדיון ערך ראש הממשלה טלפונית, עקב מצבו הרפואי - ובהמלצת רופאיו. המשלחת הישראלית, בשלב זה, תכלול אנשי צה"ל, שב"כ ומוסד - בדרגי עבודה.

ראש הממשלה בנימין נתניהו במליאת הכנסת (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
ראש הממשלה בנימין נתניהו במליאת הכנסת|צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

שני הצדדים הביעו נכונות לעסקה

  • לפי גורמים ישראלים המעורים בפרטים - המנדט שהוצג בדיון לא היה מקסימלי, אך בשלב זה נחשב מספק ואף מאפשר להגיע להתקדמויות.
  • גם בחמאס אישרו: "המשא ומתן יתחדש היום בדוחא - ואנו מאשרים את רצינותנו וניסיוננו להגיע להסכם".
  • עוד טענו כי הם נכונים "להגיע בהקדם האפשרי להסכם אשר ישיג את השאיפות והיעדים של עמנו".

בארגון הטרור הדגישו כי בסבב השיחות הנוכחי הם יתמקדו "בהסכם שיוביל להפסקת אש מוחלטת - ולנסיגת הכוחות מעזה. אנו מדגישים את ההכרח שלא לעסוק במידע והדלפות ממקורות לא ידועים שפורסמו על ידי גורמים במטרה לבלבל ולהגביר לחץ".

גורם ישראלי אמר לחדשות 12: "אנחנו הכי קרובים למצב שבו היינו לפני העסקה הקודמת. אז, מצור הומניטרי ו-6 אוגדות שפעלו בעזה הביאו את חמאס לחתום על עסקה. עכשיו, זו הרכבת הטראמפית שדוהרת לעברם והחיסולים בעזה. הם מבינים שההישג היחיד שלהם הוא שחרור מחבלים, וכדי שזה יקרה - הם צריכים להסכים לעסקה". 

 נדגיש כי הגורם המעכב בסבב הקודם היה מוחמד סינוואר, שסירב לתת את רשימת השמות. בצוות המו"מ מחזקים את המשפחות ומדגישים כי היו קשיים, אבל השיחות לא הגיעו לכדי קיפאון. שני הצדדים אומנם הביעו נכונות, אך נדגיש כי הפערים בין ישראל לחמאס - עדיין גדולים:

הנושאים המרכזיים על השולחן

רשימות החטופים: חמאס מסרב לספק את שמות החטופים שישחרר, ובישראל עדיין עומדים מאחורי דרישה זו בתוקף. המתווכות מצדן מנסות לייצר איזושהו מתווה שיציב את הסוגיה הנפיצה - ויקרב את הצדדים לעמק השווה.

פערים באשר לכמות החטופים שישוחררו: גם בסוגייה זו - הפערים בין הצדדים דרמטיים. בנקודת הזמן הזו, חמאס מוכן לשחרר מספר דו ספרתי של חטופים, בעוד שבישראל דורשים להגדיל משמעותית את המספר.

עסקת חטופים (צילום: עטיה מוחמד, פלאש 90)
עסקת חטופים|צילום: עטיה מוחמד, פלאש 90

לצד חילוקי הדעות, יש הבנה והסכמה בין הצדדים כי בשלב הראשון יחזרו לצד החטופים החיים גם גופות חטופים. עם זאת, יש מחלוקת באשר לדרישת ישראל לדעת את זהות החטופים שגופותיהם יוחזרו. עוד על שולחן המשא ומתן: סוגיית תנועת הכוחות בשלב הראשון של המלחמה.

באשר לציר פילדלפי ולמסדרון נצרים - הצדדים דווקא מתקרבים להסכמות, אולם לא סופיות. בינתיים כל אחד מהצדדים חושש לקבע את העמדה שלו או לצאת בהצהרות כל עוד אין סיכומים בסוגיות מרכזיות ובזמן שעדיין אין מספרי ושמות חטופים.

כוחות צה
כוחות צה"ל בציר פילדלפי שברצועת עזה|צילום: רויטרס

המשך השיחות מעיד כי המתווכות נחושות להביא את העסקה לכדי הבשלה לפני 20 בינואר - מועד ההשבעה של טראמפ לנשיאות ארה"ב. הצדדים יודעים היטב כי זו שעת כושר - הן בגלל התנודות האזוריות והן בגלל החורף שעתיד להיות קר אף יותר. גורמים המעורים בפרטים טוענים כי חמאס כן מעוניין להגיע להסכמות ולגבש עסקה מצומצמת, אך צריך למצוא את הדרך. זאת כאשר כעת אין לארגון הטרור אינטרס למשוך זמן.

המשפחות מפעילות לחץ

לאחר הדיון פנה ראש הממשלה למשפחות והדגיש בפניהן כי "משלחת דרגי העבודה יצאה לדוחא" - ושבמקביל בירושלים התקיים דיון שבויים ונעדרים בראשותו - וכי הוא "אישר את המשך מאמצי המו"מ להשבת החטופים". 

בשעות אחר הצוהריים יצאו משפחות חטופים ומפגינים נוספים לצעדה לביתו של גל הירש בראש העין. על רקע יציאת הצוותים לדרכם - פתחו המפגינים בצעדה בראש העין, הניפו שלטים הקוראים להשבת החטופים - ונשאו "ארון קבורה".