המספרים בתקשורת הערבית מול הנתונים בישראל: דובר הזרוע הצבאית של חמאס, אבו עובידה, הודיע אתמול (שני) כי ארגון הטרור דוחה את שחרור החטופים שתוכנן לשבת הקרובה. בחמאס טוענים כי "ישראל לא עומדת בסעיפי ההסכם".

ההפרות שלטענת חמאס מבצעת ישראל - עיכוב בחזרתם של העקורים לצפון רצועת עזה, ירי באזורים שונים ברצועה ואי אספקת הכמות של הסיוע ההומניטרי עליו סוכם. הקבינט המדיני-ביטחוני התכנס הבוקר כדי לדון בשאלה כיצד להגיב למהלך. 3 גורמים ישראלים ו-2 נציגים של המתווכות אמרו לניו יורק טיימס: טענות חמאס על הפרת ההסכם מצד ישראל- נכונות. עם זאת, אותם גורמים לא פרטו איך בדיוק ישראל לא עומדת בתנאים.

במקביל לחילופי האשמות בין ישראל לחמאס, החלו תגובות ואיומים מצד מדינות נוספות בזירה. מנהיג החות'ים בתימן, עבד אל-מלכ אל-חות'י, איים: "אנחנו מוכנים להתערבות צבאית - אם תהיה הסלמה מצד ישראל ברצועת עזה". הנשיא טראמפ באיום חריף משלו: אם לא יחזרו כל החטופים בשבת - הגיהנום כולו ייפתח על עזה".

טענות חמאס - והעובדות (צילום: עלי ח'אסן, פלאש 90)
טענות חמאס - והעובדות|צילום: עלי ח'אסן, פלאש 90

הנתונים בישראל מול טענות חמאס

המספרים בישראל מציגים פער משמעותי ממה שטוענים בארגון הטרור. לפי גורמים במערכת הביטחון, מתחילת הפסקת האש נכנסו לרצועת עזה:

  •  13,800 משאיות סיוע: 4,200 משאיות בשבוע, 600 ביום (מחצית מהן מועברות לצפון הרצועה).
  •  50 מיכליות של גז ודלק נכנסות כל יום לרצועת עזה.
  •  כ-300 אלף אוהלים, מתוכם כ-120 אלף אוהלים גדולים. האוהלים מגיעים מירדן, ממצרים ומהאו"ם.
  • 4 שופלים שמשמשים לפינוי ההריסות.

הפער היחיד שבעצם קיים, ולא תקוע בגלל ישראל הוא סוגיית הקרוואנים: המתווכות (מצרים, קטאר והאו"ם) אמורות לספק קרוואנים שישראל תעביר לבידוק ביטחוני בכרם שלום ובניצנה, ולאחר מכן יוכנסו לרצועה.

עקורים חוזרים לצפון רצועת עזה (צילום: reuters)
עקורים עזתים חוזרים לצפון הרצועה|צילום: reuters

בערוץ אל-ג'זירה מנו מהן "ההפרות" לטענתם מצד ישראל של הסכם הפסקת האש:

  •  ישראל מנעה כניסת 50 משאיות דלק לעזה מדי יום, ומה שנכנס הוא פחות מ-50% ממה שסוכם.
  • נמענה כניסת דלק מסחרי למרות מה שנקבע בפרוטוקול ההומניטרי. בכך לא הועבר דלק לרכבי הגנה אזרחית ולעיריות - לשיקום הכבישים ולפינוי הריסות. עוד נטען כי ישראל לא אפשרה לסקטור המסחרי לייבא דלק.
  •  נכנסו רק 53,147 אוהלים מתוך 200,000 אוהלים שהיו אמורים להיכנס לרצועת עזה.
  •  לא נכנס אפילו קרוואן אחד מתוך 60,000 עליהם סוכם.
  •  ישראל הכניסה רק 4 שופלים לפינוי הריסות וחילוץ גופות, למרות שיש צורך ב-500.
  • ישראל עדיין לא אפשרה הכנסת חומרי בניין לשיקום של בתי החולים ומרכזי ההגנה האזרחית.
  • תחנת הכוח טרם הופעלה ולא הוכנס ציוד ואספקה לתיקון שלה ושל רשת החשמל ברצועה.

נשיא ארה"ב טראמפ הגיב הלילה באיום חסר תקדים על חמאס: "אם החטופים כולם לא יושבו עד לשעה 12:00 בצהריים בשבת - ניתן לבטל את הפסקת האש והגיהנום כולו ייפתח על עזה". טראמפ הדגיש כי על כל החטופים להשתחרר במועד שציין: "בפעימה אחת, לא בטפטופים. לא 3 ואז 4 ואז 2". בהמשך, שלח אזהרה לירדן ומצרים - וחיזק את ישראל.

הבוקר, בכיר חמאס אמר לרויטרס בתגובה לאיומי הנשיא: "טראמפ צריך לזכור שיש הסכם שיש לכבד אותו על ידי שני הצדדים, זאת הדרך היחידה להשיב אסירים. לשפה של איומים אין ערך וזה רק מסבך את העניינים".

בישראל הגיבו אמש בחריפות לצעד של חמאס: "מדינת ישראל רואה בחומרה את הודעת ארגון הטרור חמאס, ולא תעבור לסדר היום על כל הפרה של תנאי המתווה. אנו עומדים על קיום ההסכמות כלשונן, כפי שישראל הקפידה עליהן עד כה, ומצפים מהמדינות המתווכות לפעול מול חמאס".

לצד הלחץ מפיצוץ העסקה כולה בעקבות ההודעה של ארגון הטרור, דובר חמאס עבד א-לטיף אל-קאנוע, אמר לערוץ אל-ערבי הקטארי: "אנחנו מוכנים לחדש את חילופי השבויים אם ישראל תדבוק בדרישות של השלב הראשון של ההסכם. איומים ושימוש בכוח לא יובילו לשחרורם". לדבריו, כל עוד ישראל לא תדבוק במחויבות שלה לגבי השלב הראשון של הסכם הפסקת האש, במסלול ההומניטרי, באספקת הציוד הרפואי וההומניטרי, בהעברת מחסה ושיקום הרצועה, "לא נוכל להמשיך לשלב השני".