החות'ים בתימן ניצלו את הימים האחרונים שלפני כניסת הפסקת האש להגברת פעילותם הצבאית, וכדי לאותת שהם עם אצבע על הדופק. איך הם מתכוונים לפעול ואיך זה עלול להשפיע עלינו? ההתבטאויות, הפעולות - ומה שעומד מאחוריהן.

הדובר הצבאי של החות'ים יחיא סריע הדגיש היום: "נעמוד לצד ההתנגדות הפלסטינית בעזה ובתיאום איתה, להתמודדות צבאית עם כל הפרה או כל הסלמה צבאית של האויב הישראלי במהלך תקופת יישום הסכם הפסקת האש".

יחיא סריע, דובר הזרוע הצבאית של החות'ים בתימן (צילום: רויטרס)
יחיא סריע, דובר הזרוע הצבאית של החות'ים בתימן|צילום: רויטרס

ענבל נסים-לובטון, חוקרת תימן המודרנית שמלמדת באוניברסיטה הפתוחה ועמיתת מחקר במרכז דיין באוניברסיטת תל אביב, אמרה ל-N12: "בצל האירועים אתמול, אפשר להבין שהחות'ים מנצלים את הזמן עד לרגע כניסת ההסכם לתוקף. נראה כי בשבועות האחרונים, הם מכשירים הקרקע, אם אפשר לקרוא לזה כך, להמשך. זה ניכר בנאומיו האחרונים של עבד אל-מליכ ובהתבטאויות של בכירים מהשבועות האחרונים, כמו של מוחמד עלי אל-חות'י".

"כך למשל, עבד אל-מליכ התייחס בביקורת לרשות הפלסטינית וטען כי למרבה הצער, היא אינה פועלת רבות למען הפלסטינים ואף פוגעת במאמצים של מי שמבקשים לפעול למענם. זאת בתואנה, דברי המנהיג החות'י של שיתוף פעולה עם ישראל במסגרת פעולות תיאום ביטחוני", היא הוסיפה.

עבד אל-מליכ אל-חות'י, מנהיג החות'ים (צילום: לפי סעיף 27 א')
עבד אל-מליכ אל-חות'י, מנהיג החות'ים|צילום: לפי סעיף 27 א'

נסים-לובטון ציינה: "התייחסות אחרת הייתה למחויבות החות'ים לפעול נגד כל מי שיבקשו לקדם נורמליזציה עם ישראל. מדובר באיתות ברור לעבר סעודיה אולם לא רק".

מנהיג החות'ים עבד אל-מלכ אל-חות'י אמר בנאומו ביום חמישי: "הפעולות הצבאיות שלנו יימשכו לתמיכה בעם הפלסטיני אם האויב הישראלי ימשיך במעשי הטבח וההסלמה שלו לפני יישום ההסכם. נישאר מעודכנים בשלבי יישום ההסכם ובכל נסיגה או מעשי טבח ומצור ישראליים - נהיה מוכנים באופן ישיר לתמיכה צבאית בעם הפלסטיני".

דובר החות'ים מוחמד עבד א-סלאם טען ביום רביעי: "עם הגעת המערכה הזו לסיומה עם ההכרזה על הפסקת האש בעזה, הסוגיה הפלסטינית הייתה ונותרה הראשונה שעל האומה לשאת באחריות עליה".

נסים-לובטון סבורה כי "גם אם הם יפסיקו את התקיפות הישירות נגד ישראל, הם יתקשו יותר להיפרד מהכוח שמקנות להם התקיפות בים סוף". לדבריה, בסופו של דבר, צריך לבחון את הרווחים שהחות'ים יקצרו מבית - בתוך תימן - ובאזור, מול סעודיה ואיחוד האמירויות בעיקר".

חות'ים (צילום: רויטרס)
חות'ים|צילום: רויטרס

"מידת הלגיטימציה שלה הם יזכו כבעלי סמכות וכוח בתימן ומעמדם בכל הסדר שיהיה קשור ליום שאחרי מלחמת האזרחים בתימן, הם אלו שמכתיבים במידה רבה את מוכנותם לעמוד בחזית המאבק הפלסטיני", היא המשיכה.

עם זאת, נסים-לובטון הבהירה: "כמובן שזה לא מפחית מהמחויבות של החות'ים לאיראן אבל זה שוב מדגיש שלא מדובר בעושי דברה של איראן ושהם בראש ובראשונה שוקלים את הדברים מעיניהם ובאופן שבו ישרת את האינטרסים שלהם".

קבלות האחריות של החות'ים לפעולות בשבוע האחרון

  • אתמול, 18.1: שני שיגורים - שיגור טיל בליסטי מסוג דו' אל-פקאר לעבר משרד הביטחון הישראלי באזור יפו, וכן לשיגור טיל בליסטי מסוג דו' אל-פקאר וטיל שיוט לעבר אילת.
  • 17.1: שיגור ארבעה טילי שיוט לעבר מטרות חיוניות באזור אילת, שלושה כטב"מים לעבר מטרה צבאית באזור יפו ומטרה חיונית באזור אשקלון, ולשיגור כטב"מים לעבר נושאת המטוסים האמריקנית USS טרומן בפעם הרביעית.
  • 15.1: שיגור טילי שיוט וכטב"מים לעבר נושאת המטוסים האמריקנית USS טרומן בצפון הים האדום.
  • 14.1: שתי פעולות: שיגור טיל בליסטי היפרסוני (שגא-קולי) מסוג "פלסטין 2", לעבר משרד הביטחון של ישראל באזור יפו, וכן שיגור כמה כטב"מים לעבר יעדים ישראלים באזור יפו ושיגור טיל שיוט לעבר תחנת כוח באזור אילת.
  • 13.1: שיגור טיל בליסטי היפרסוני מסוג "פלסטין 2" לעבר יעד חיוני ביפו ושיגור ארבעה כטב"מים לעבר מטרות חיוניות באזור יפו.

כעת, אמנם ניצבים עדיין סימני שאלה באשר לקו שבו יחליטו לנקוט החות'ים בתימן, עם כניסת הפסקת האש בעזה לתוקף. בכיר החות'ים מוחמד אל-בוחית'י סיכם אתמול: "הפעולות שלנו יימשכו נגד כל הפרה ישראלית בתיאום עם ההתנגדות. ההסכם בעזה משמע סוף המלחמה, לא הסכסוך והמחויבות שלנו מותנית בהתחייבות של ישראל".