תחקיר חדש חושף כיצד הנהלים שהיו קיימים בחיל האוויר בזמן ירי רקטות, הובילו לעיכובים משמעותיים בהמראת מטוסים ומסוקים בשעות הקריטיות של 7 באוקטובר. בשעה 6:29 בבוקר 7 באוקטובר, בהיעדר כל התרעה מוקדמת, מצא עצמו חיל האוויר בהפתעה גמורה מול מתקפת חמאס. ארגון הטרור החליט למקד את מאמצי הירי שלו במוצבי העוטף ובבסיסי חיל האוויר, מה שהוביל לקושי משמעותי בהכנת המטוסים והמסוקים להמראה.
על פי ההנחיות, אם ירי הרקטות מכוון לבסיס עצמו, הכנת המטוסים והמסוקים להמראה תיעצר והצוותים ימתינו במקום מוגן. אלא שבבוקר הזה המטחים לא פסקו, ובעיקר - הפעם כל דקה הייתה קריטית, המחבלים טבחו בתושבי העוטף.
העיכובים שנחשפים לראשונה
משיחות עם כמה מקורות המעורים בהתרחשויות בבסיסי החיל בדרום, עולה תמונה של עיכובים משמעותיים, שחלקם אף אינם מוזכרים בתחקיר הרשמי של חיל האוויר. כך למשל בבסיס פלמחים, מסוק חילוץ שהוקפץ בשעה 07:10 עלה לאוויר רק כעבור רבע שעה וקיבל הוראה להתקדם לעוטף.
בעקבות מטח כבד באזור אשדוד, על פי שני מקורות, הטייס חשש מאוד להתקדם. תחילה הוא הונחה לסרוק מלמעלה את הבסיס לאיתור חלקי רקטות או שברי יירוט, ורק לאחר מכן קיבל אישור נחיתה. בסופו של דבר, רק כעבור כחצי שעה נוספת עלה המסוק שוב לאוויר - זמן שהיה קריטי באותן שעות.
בבסיס נבטים הירי המסיבי של חמאס גרם לעיכוב בהמראת שני מטוסי קרב. באזעקה אחת התעכב מטוס קרב לפחות ברבע שעה, ובאזעקה נוספת ביותר מעשר דקות. הסיבה בשני המקרים: הצוותים נאלצו לשהות במרחבים מוגנים בזמן הירי. גורמים בחיל האוויר ציינו כי באותו זמן גם נדרש ניקוי שברי רקטות ממסלולי ההמראה.
אחד האירועים החמורים, שמוגדר בתחקיר החיל ככשל מבצעי משמעותי, התרחש בבסיס תל נוף. בזמן הקריטי ביותר, בתחילת מתקפת חמאס, ניתנה הוראה לשני כטב"מים להגיע לעוטף. אולם אל מול מטחי הרקטות, הצוותים שהו בממ"דים זמן רב, מה שהוביל לעיכוב של כ-40 דקות בהמראה.
רוב המטוסים והמסוקים המריאו בזמן ולעתים אף לפני כן, אבל חוסר ההבנה בצמרת החיל ובצבא בכלל את ממדי המתקפה על ישראל הביאה לטעויות בשיקול הדעת. לפי שני מקורות, כשמפקד החיל הבין בבוקר המאוחר על אותן תקלות, הוא הבהיר - לא עוצרים הכנות להמראה בגלל ירי, אנחנו במלחמה.
תגובת דובר צה"ל: "בחיל האוויר התבצע תחקיר מקצועי, מעמיק ונוקב, והוא בוצע על ידי צוות מומחים בכיר ועצמאי שבחן את החיל לאורכו ולרוחבו. כל מידע, קביעה או שמועה שמוצגת בכתבה אינן מתבססות על עובדות מהתחקיר ולכן לא ניתן להתייחס לפיסות מידע חלקיות".