המשא ומתן לשחרור חטופים: ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים היום (שישי) הערכת מצב בנושא שבויים ונעדרים, שבה השתתפו ראשי מערכת הביטחון. במהלך הדיון התקבלו עדכונים מאנשי צוות המשא ומתן, ולפי גורם מדיני - ניתנו הנחיות להמשך. "המשא ומתן בדוחא נמשך באופן עצים", מסר הגורם המדיני, "ותחת איפול מלא".

במהלך השבוע המשלחת הישראלית קיימה דיונים עם המתווכות בקטאר, בנוגע לפערים שנותרו בדרך לעסקת חטופים. הדיונים נערכו על רקע הניסיונות להגיע לפריצת דרך במגעים.

ג'ון קירבי, דובר המועצה לביטחון לאומי של ארה"ב, נשאל הערב לגבי הסיבה לאופטימיות שהביע ביידן בנוגע למו"מ להפסקת אש. הוא השיב שאינו יכול להיכנס לפרטים, אך הבהיר שבארה"ב מאמינים שנעשתה התקדמות, על אף שהנושא עדיין לא גמור.

"הסיבה שזה נמשך זה כי חמאס ממשיך להערים קשיים", אמר קירבי. "זה לא אומר שאי אפשר להתגבר על זה, אבל הם הופכים את זה לקשה". הוא הוסיף: "אנחנו לא יכולים להתחייב על תאריך כזה או אחר לעסקת חטופים, או אם זה יקרה לפני חילופי הממשל. הנושא אפשרי, אבל לא בלי מאמץ רב".

הפגנת משפחות חטופים (צילום: איתי רון, פלאש 90)
הפגנת משפחות חטופים, ארכיון|צילום: איתי רון, פלאש 90

 

התפתחות מסוימת נרשמה כאשר חמאס הסכים לקבל את רשימת 34 החטופים שהציגה ישראל, והביע נכונות לשחרר את החטופים החיים מתוך הרשימה, כולל גברים מתחת לגיל 50 שהוגדרו במצב הומניטרי. עם זאת, דרישות הארגון נותרו גבוהות במיוחד - שחרור מספר משמעותי של אסירים ביטחוניים בכירים בתמורה לכל גבר מתחת לגיל 50, מה שמהווה מכשול משמעותי בדרך להסכם.

גורמי ביטחון בישראל ששוחחו עם חדשות 12 מעריכים כי חמאס אינו מגלה דחיפות מיוחדת להגיע להסכם לפני כניסתו של טראמפ לתפקיד ב-20 בינואר. על פי אותם גורמים, הארגון אינו מושפע במיוחד מהאיומים, ואינו נראה חושש מ"הגיהינום" שטראמפ הבטיח. למרות זאת, הערכת גורמי המודיעין היא שקיימת נכונות בסיסית מצד חמאס להגיע להפוגה, וגם בצד הישראלי ניכר רצון להגיע להסכם.

סטיב ויטקוף, שליחו המיועד למזרח התיכון של הנשיא דונלד טראמפ, צפוי להגיע לדוחא בימים הקרובים כחלק מהמאמצים המוגברים לקידום עסקה לשחרור חטופים. בריאיון מיוחד לחדשות 12 אתמול, חשף ויטקוף את המעורבות האישית העמוקה של טראמפ בנושא: "עסקה לשחרור החטופים היא המשימה החשובה ביותר לנשיא טראמפ לפני ההשבעה. הנשיא הנחה אותי באופן אישי להפעיל לחץ מקסימלי כדי לקדם עסקה", הדגיש השליח המיוחד.

"אם לא יהיה פתרון דיפלומטי - יהיו השלכות חמורות"

במהלך הריאיון, שרטט ויטקוף את הקו האדום של טראמפ: "הנשיא מעדיף פתרון דיפלומטי, אבל אם זה לא יקרה, כפי שהנשיא כבר הצהיר, יהיו לזה השלכות חמורות". כשנשאל לפרט את משמעות האיום של טראמפ בדבר "פריצת גיהינום", בחר ויטקוף להותיר את הדברים עמומים.

 

גורמים המעורים בפרטי הצהרתו של טראמפ אתמול חשפו כי דבריו של ויטקוף לא היו חלק מהתכנון המקורי של מסיבת העיתונאים במאר-א-לאגו. לדבריהם, בעקבות פגישה שקיים עם טראמפ, ביקש ממנו הנשיא המיועד באופן ספונטני לספק עדכון על התקדמות המגעים, מה שהוביל להצהרה המשמעותית על מעורבותו העמוקה בתהליך.

במקביל נחשף כי מתקיים שיתוף פעולה הדוק ויוצא דופן בין ממשל ביידן היוצא לצוות טראמפ הנכנס. גורמים בממשל ביידן אישרו כי מתנהל תיאום מלא בין הצדדים, עם ברט מקגורק, נציג ביידן, המקיים קשר רציף עם ויטקוף. שר החוץ האמריקני אנטוני בלינקן התייחס היום למגעים והביע אופטימיות זהירה, באומרו כי המגעים מתקדמים לקראת הבשלה. הוא הדגיש את חשיבות הרציפות בין הממשלים, וציין כי צוות טראמפ יוכל להמשיך את המאמצים מהנקודה אליה יגיע צוות ביידן, שכן השלבים הבאים צפויים להתרחש תחת הממשל החדש.