"במשך שנים האויב שם חשב שאי אפשר לעשות לו כלום מהאוויר, וכל עוד הוא לא רואה חייל, הוא מוגן. הוא לא מוגן בשום מקום, גם אם חייל לא רואה אותו". בחזית חדשה-ישנה פועל צה"ל מהאוויר בעוצמה חדשה – ובכמות שונה: "אין חמוש או מבוקש שיכול להסתובב ביו"ש בלי תקיפה מאוויר", מספר מפקד טייסת שאחראי לחלק ניכר מהפעולות הללו.

מתחילת השנה בוצעו לפחות 12 תקיפות מהאוויר ביהודה ובשומרון, קרוב לחצי מהשנה שעברה כולה, שבה בוצעו 30 תקיפות ממוקדות שכאלה. כשמרחב הגדה מאיים להתלקח שוב ושוב, המבצעים נגד קיני הטרור עולים מדרגה. תאי התקיפה נגד אותן חוליות והתארגנויות זוכים לכלים חדשים, עוצמתיים ומדויקים, והם תופסים לא פעם את האויב מופתע ושאנן.

"אנחנו עושים את כל זה כדי למנוע '7 באוקטובר 2'", מצהיר סגן-אלוף ר', מפקד טייסת הכטמ"ם שפועלת באזור. "אנחנו לא מחכים לרגע שזה יקרה ויתהפך עלינו אלא מקדימים רפואה למכה: עוברים בית-בית, הכוחות על הקרקע מפוצצים בתים ואנחנו מסכלים מהאוויר ומגינים עליהם. ככה – עד שנגיע לאחרון שבהם, שלא יוכלו לבצע טרור. המטרה העיקרית שלנו היא לאפשר לכל האזרחים לחיות ללא האיום שכרגע בא משם".

"הפצצה תפגע איפה שצריך ובמי שצריך"

"אנחנו מסייעים מלמעלה לכוחות שפועלים בסמטאות, הלוחמים שנלחמים באויב ופוגשים אותו", אומר לנו אלוף-משנה (במיל') מ', מפקד תא תקיפה ביהודה ושומרון. "זה סיוע למפקדים בשטח שמבצעים את הפקודות והתמרון, ואנחנו תוספת משמעותית של כוח – אנחנו רואים את הממד הנוסף, האנכי, ונותנים עוד כלי בידי המפקדים להילחם בטרור".

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

מתחילת המלחמה הוחל שינוי במדיניות התקיפות האוויריות ביהודה ושומרון: ברגע שמתקבל מידע בשב"כ על כוונות פיגוע בטווח הזמן הקצר, מבצעים תקיפה אווירית כדי לחסל את האיום – וכך גם אם מזהים חוליות שכבר יצאו לפגע. "מדובר במהלך חשוב לחופש הפעולה הסיכולי בשטחי יהודה ושומרון כדי להסיר איום מיידי על כוחות צה"ל ואזרחי ישראל", מסביר גורם ביטחון.

מאחורי המילים "תא תקיפה" מסתתרת משימה מורכבת: "אנחנו יושבים צמוד לחוליית הפיקוד החטיבתית, אנחנו חלק מהחמ"ל – המקום שמתקבלות בו ההחלטות", מסביר קצין המילואים מ'. "התפקיד שלנו הוא לחבר בין הכוח המתמרן, בין המפקד והלוחמים שפועלים בשטח, ובין המטוסים והצוותים שמתפעלים את הכטמ"מים" (כלי הטיס התוקפים שמופעלים מרחוק).

"המטרה שלי היא לגרום לטייס שמגיע למרחב הזה להרגיש שהוא חלק מהצוות שהולך בסמטה. אנחנו עושים את זה בצורה ארוכה של תכנון, מטרות ופקודות – כדי שברגע שנרצה להטיל פצצה, היא תפגע במקום שצריך ובמי שצריך. תקיפה שכזו תשרת את מטרות המבצע ותקדם אותנו להשגת ההישג הנדרש: איתור והשמדה של גורמי טרור, חמושים, תשתיות וכל דבר שקשור להתארגנויות הטרור שפועלות שם", הוא מדגיש.

"לא אם תוקפים – אלא מתי"

סא"ל ר' הוא מפקד טייסת הכטמ"ם, שמפעילה את מטוסי הזיק. "לזיק יש יכולות גדולות וגם מצלמות איכותיות, שיכולות לראות כל מחבל שמסתובב בשטח. החיבור של זה ליכולות המודיעין של אמ"ן והשב"כ וליכולות ההתקפיות על הקרקע של אוגדת איו"ש אפקטיבי", הוא מבהיר.

"גזרת איו"ש איתנו עוד הרבה לפני 7 באוקטובר. זו גזרה שלא כל כך הייתה בכותרות, כי היו גזרות חשובות יותר ומשמעותיות בתחילת המלחמה – עזה, לבנון, סוריה", מפרט סא"ל ר'. "מאז ומעולם טסנו בשמי יהודה ושומרון, והתקיפות האוויריות פה ידעו עליות ומורדות לאורך השנים, פעלנו כך עוד לפני מבצע 'חומת מגן' לפני שני עשורים. אבל הרבה מאוד שנים שלא תקפנו מהאוויר, בגלל סיכונים מבצעיים ושיקולים אחרים, ובשנה וחצי החולפות אנחנו תוקפים מהאוויר באופן בלתי פוסק".

לדברי הקצין, "הסיפור הוא לא אם תוקפים מהאוויר אלא מתי תוקפים מהאוויר, כלומר המטוסים שלנו נמצאים שם תמיד. מטוסי הזיק שלנו נמצאים 24/7 בכל גזרות המלחמה, מטוס כזה יכול לאסוף מודיעין יחד עם כוחות הקרקע, בשילוב מה שהוא רואה ומה שהם רואים. הוא סוגר מעגל על אויב ויכול לתקוף אותו, הוא יכול לעשות את כל זה בלי שכוחות הקרקע רואים אותו – הוא מקבל מודיעין מהשב"כ וממקורות אחרים. המטוס סוגר מעגלים יחד עם רחפנים ותצפיות נוספות על הקרקע, בטווחים שקרובים למוקדים שמסתתרים בהם החמושים".

מזל
"לא מחכים לרגע שזה יקרה ויתהפך עלינו". מזל"ט בשמי ג'נין|צילום: reuters

החמושים שהסתתרו ליד ילדים ובבתי חולים

כלי הטיס, שמופעלים בימים אלה ביהודה ושומרון בתדירות הולכת וגוברת כחלק ממבצע "חומת ברזל", מחפשים כל העת סיכונים כדי ליירט אותם מראש. "אנחנו סורקים ושומרים על כוחות הקרקע מפעילי טרור שמנסים לירות עליהם או להשליך לעברם מטענים", מוסיף אל"ם (במיל') מ'. המחבלים, הוא מספר, חשופים מהאוויר יותר מכפי ששיערו – אך המשימה בשטח בנוי וצפוף אינה פשוטה. "במקרה של סכנה ללוחמים אנחנו מאתרים את האויב, בתיאום מלא עם הכוחות, ומוודאים שזה אכן האויב – וברגע שהוא 'מופלל', אנחנו פועלים כדי לתקוף אותו מהר ובאופן מדויק בלי לפגוע בבלתי מעורבים". 

"יש פעמים שיש סימן שאלה, אבל כל מטרה חייבת להיות 'מופללת' בצורה חד-משמעית, אין פה ספק. אנחנו פועלים במרחב הזה באופן מאוד מדויק – כל 'הפללה' לפני תקיפה צריכה להיות ודאית". ומ' מדגים: "אם ראינו בן אדם עם נשק – מרגע שראינו את הנשק זה ודאי. ברגע שראינו חוליה מתעסקת במטען, זה ודאי. אנחנו מאוד מדויקים, ואנחנו מפרידים בין מטרות אויב ובין בלתי מעורבים".

מסוק בשמי ג'נין (צילום: reuters)
גם המסוקים שנצפים כל העת בשמי ג'נין הם חלק מסגירות המעגל|צילום: reuters

"היו לנו לא מעט פעמים שלא יצאנו לתקיפה בגלל שהייתה סכנה לפגיעה בבלתי מעורבים: ראינו מחבלים חמושים בג'נין – לידם היו ילדים, אז לא תקפנו. ראינו מקרים שמחבלים ירו ונכנסו לבית חולים, ביצעו הרבה מאוד פעולות של ירי והשלכת מטענים ממסגדים ומבתי ספר – אצלנו מאוד ברור איפה מותר לתקוף ואיפה אנחנו לא תוקפים".

"התקיפות שלנו הן תקיפות מדויקות, כל תקיפה מאוד מכוונת", מבהיר קצין המילואים מ'. "יש לנו חימושים מדויקים, וזה מכפיל את הכוח – אתה מצליח לזהות את האויב לפני שהוא בא איתך במגע ישיר וזה עוזר להביא הישגים טובים יותר. התפקיד שלי כמפקד הוא להוביל את הצוות והתיאום הזה". השינוי כבר ניכר במספרים: "הבאנו מתחילת המלחמה ליותר ממאה מחבלים מחוסלים, וזה עוזר למנוע את התבססות הטרור במרחב".

תקיפה בג'נין (צילום: Stringer Anadolu, getty images)
"אנחנו תוספת משמעותית של כוח". תקיפה בג'נין|צילום: Stringer Anadolu, getty images

"רואים ללא הפסקה – ומחכים לתזמון"

אפשר לחשוב שמדובר רק בהתפתחות שקשורה לשבועות האחרונים, אך אל"ם (במיל') מ' מדגיש כי שורשי השינוי היו שם עוד קודם לכן: "לפני תחילת המלחמה התקבלה החלטה לצאת מהקופסה הסטנדרטית ולהתחיל להפעיל גורמי אוויר גם ביו"ש. מתחילת המלחמה עלינו מדרגה, והיום זה חלק בלתי נפרד מכל מבצע או פעילות, זה בהחלט מובא בחשבון בכל דבר". 

"אנחנו סוגרים מעגל יחד עם הכוח על הקרקע ומחליטים איך הכי אפקטיבי – אם עדיף שצלף של כוחות הקרקע יירה באויב מהקרקע או שזיק או כלי אווירי אחר יירה בו מהאוויר", מספר מפקד הטייסת ר'. "המשימה היא להשמיד אויב, ולא משנה אם זה מהאוויר או מהקרקע. יש מקומות שבהם אנחנו מביאים יתרון יחסי גדול – אם יש רכב של מחבלים והוא נוסע מהר ועובר בין צמתים, אנחנו יכולים לעקוב אחריו בצורה פשוטה כי אנחנו באוויר, רואים אותו ללא הפסקה ורק מחכים לתזמון המתאים לתקוף אותו".

ההרס במחנה הפליטים ג'נין
הרס במחנה הפליטים ג'נין

"אנחנו נורא גמישים וזריזים – טיסה נמשכת שניות, לעומת נסיעה או הליכה בשטח, ולכן שילוב הכוחות שלנו עם כוחות הקרקע יוצר יכולת אחת שלמה שהיא ממש מכפיל כוח בשדה הקרב המורכב הזה", מתגאה סא"ל ר'. "ביהודה ושומרון חיל האוויר הוא לא אירוע שקיים לבדו – עובדים שם כל הזמן יחד עם אוגדת איו"ש ועם גורמי המודיעין ויש מעגל שלם שעובד יחדיו כדי להצליח להגיע בסוף למיגור הטרור: מעצר, חיסול מחבלים ותפיסת אמל"ח. זה היה תמיד, אך החשיפה התקשורתית פתאום לתקיפות האוויריות היא דבר חדש".

לדברי סא"ל ר', "אם יש כוח בקרקע שמתכונן לפשוט על בתי מחבלים, עצם הקיום שלנו שם מסיר איום וסוגר מעגל אש מאוד מהיר – אך הוא גם עוזר מאוד בבניית התמונה ומשפר את הזמנים. גם היכולת לבנות תמונה משתפרת, מעצם היותנו שם – אנחנו סורקים ויודעים היכן האויב נמצא, ונותנים את הפתרון הכי יעיל אם צריך שנתקוף".

לוחמי יהל
"עוברים בית-בית, עם סיוע מהאוויר". כוחות הנדסה ויהל"ם בתוך ג'נין|צילום: דובר צה"ל

"האויב מבין שהוא לא מוגן"

בשטח כבר ניכרים סימני ההרתעה מהחיסולים. "כל תקיפה שם מלווה בהיקף תודעתי, מצולמת מהקרקע, וזו דרך טובה והכרחית, שיוצרת אצל האויב את ההבנה שהוא לא מוגן: גם אם חייל לא רואה אותו, יש כלי אוויר שם למעלה שרואה אותו, ואנחנו יודעים לסגור מעגל ולהשמיד אותו יחד. לתודעה יש משמעות, היא משפיעה", אומר מפקד הטייסת. וסרן ע' מהטייסת מוסיפה: "הדרך היא ליצור תחושת נרדפות מאוד גדולה, מבחינתנו המטרה היא לגרום להם להרגיש שלא בנוח".

"במסגרת התפקיד אני אחראית לכל הוצאת הפעילות המבצעית של הטייסת", מסבירה הקצינה ומפרטת: "מתכנון עם המטה המבצעי ועד ביצוע – כולל סיכומי תכנונים עם הכוחות שאנחנו עובדים איתם, וכולל בניית התדריך ותדרוך הצוותים. אנחנו מתחילים מרעיון או צורך או באירוע שאנחנו יודעים שעומד לקרות. אנחנו מתחברים לשלבים מוקדמים מול המטה המבצעי והכוח שמולו אנחנו עובדים".

תקיפה בג'נין (צילום:  Nasser Ishtayeh/SOPA Images/LightRocket , getty images)
"ברגע שנרצה להטיל פצצה, היא תפגע במקום שצריך ובמי שצריך". תקיפה בג'נין|צילום: Nasser Ishtayeh/SOPA Images/LightRocket , getty images

מדובר במודל שהוכיח את עצמו לאורך כל הלחימה בעזה: "עשינו עם הצוותים נוהל קרב של היערכות לקראת הכניסה – ממש לשבת על שולחן השרטוטים של התוכניות, לעצב את התוכניות ככה שייתנו את המענה המבצעי הכי טוב שאפשר, וזה נמשך עד לרגע הפיצוח ולפירוט טקטי על המערך והמשימה עצמה. זה קורה בתוך הטייסת ונמשך בצוותים. אנחנו עושים כמה משימות בכל יום, אז יש צורך באינטגרציה של כל המשאבים יחד עם הפיקוד, שזו המשימה הרשמית שלי – פיקוד על כל החיילים בטייסת ועל מפעילים צעירים יותר".

רק לאחרונה פורסם כי בחודש הראשון של השנה סוכלו כ-90 פיגועים במרחב יהודה ושומרון. מאחורי כל אחד מהסיכולים עומד מאמץ משולב, אך גם הבכירים מודים שזה לא הרמטי: "לצערי יש הרבה פיגועים, אירועי ירי וכן הלאה, שלא מצליחים למנוע אותם בגזרה הזאת – אבל רבים האירועים שמצליחים למנוע אותם", אומר מפקד הטייסת. "לא כולם מפורסמים בתקשורת, אבל מספר הסיכולים מטורף. זה לא קורה בגלל אירוע חד-פעמי אלא בזכות זה שאנחנו נמצאים בגזרה – כוחות בקרקע, חיל האוויר, אמ"ן, השב"כ ועוד".

חיסול מחבלים מהאוויר במרחב ג'נין (צילום: דובר צה
המבצע עולה מדרגה. חיסול מחבלים מהאוויר במרחב ג'נין|צילום: דובר צה"ל

"ההישגים שמביאים עכשיו במבצע 'חומת ברזל' בעלי משמעות רבה, וגם הם לאט-לאט ייחשפו לתקשורת. במחנה הפליטים בג'נין, בטולכרם ובעוד מוקדים, היקף פעילות הטרור שאנחנו מצליחים לבלום מרשים ביותר", מסכם המפקד. "היינו בטייסת במשך כל ימי המלחמה עד עכשיו, עברנו הרבה מאוד רגעים משמעותיים – רגעי משבר, רגעי הצלחה ורגעי אושר. אנחנו מצפים להמשך המלחמה עד שנחזיר את כל החטופים ונשלים את מיטוט שלטון חמאס".

כל הפרטים בכתבה אושרו לפרסום בידי הצנזורה הצבאית.