שר הביטחון ישראל כ"ץ והרמטכ"ל הנחו השבוע לוודא כי חיילות צה"ל אינן נמצאות בממשק ישיר עם עצורי חמאס, אולם נשים רבות ששירתו בצה"ל בתפקידים עורפיים, התבקשו להתייצב לשירות מילואים למשימה שאינן מוכשרות לה - שמירה על מחבלי נוח'בה בבתי הכלא. החיילות הביעו חשש מפני סכנות פיזיות והטרדות מיניות, אך למרות בקשותיהן, צה"ל לא משחררן מהתפקיד.

מאור, ששירתה כמדריכת הנדסה בסדיר, סיפרה ל-N12 שזומנה לשירות מילואים וגילתה רק במקרה כי תפקידה החדש יהיה שמירה על מחבלי נוח'בה. "בהתחלה חשבתי שמגייסים אותי לתפקדי שמילאתי בסדיר, אך אז התחילו שמועות בקבוצת מדריכות ההנדסה שאני חברה בה. כשהגעתי ליום ההכנה, הבנתי שזה נכון", סיפרה. "אני בלחץ ובפחד מטורף, לא רוצה להיות ליד מחבלים".

אסירים ביטחוניים (צילום: פלאש 90)
"המשמעות היא מגע ישיר עם מחבלים לאורך יותר מחודש"|צילום: פלאש 90

החיילות שהשתתפו בהכשרה נשמעו המומות מדרישות התפקיד, שכוללות ליווי מחבלים לרופאים ולבתי משפט, טיפול יומי באסירים וספירה יומית שלהם. "המשמעות היא מגע ישיר עם מחבלים לאורך יותר מחודש", מסבירה ש', מדריכת קליעה שנדרשת להתייצב למילואים בחודש מאי. הקצינים לדבריה ביקשו מהנשים שגוייסו, ביום ההכנה, לתת לתפקיד הזדמנות: "אמרו לנו שנשמור על מחבלי נוח'בה, ככוח גיבוי, ללא נשק אך עם צוות אבטחה. הסבירו לנו שאלו תנאים מעולים, 'מתאים לסטודנטים'. רוב הזמן אמרו כמה התפקיד נוח, אבל התעלמו מהפחד הקיים והידוע שזה ההטרדות המיניות". 

"זלזלו בנו וצחקו כשאמרנו שיש הטרדות מיניות"

לדבריהן, כאשר ניסו להביע את חששותיהן בפני הקצינים, נתקלו בזלזול. "הקצין צחק כשאמרנו לו שאנחנו יודעות שיש הטרדות מיניות", סיפרה מאור, "הוא אמר לנו: 'אנחנו ב-2025, נראה לכן שדברים כאלה קורים? צה"ל ערוך ומוכן'". ש', שנכחה בהכשרה, מספרת כי נשים רבות שהבינו את דרישות התפקיד ביקשו לברר כיצד ניתן לקבל פטור מהשירות. "הייתה שם קבוצת נשים שבכו. זה אירוני שבמסגרת הצבא הן חשות הכי פחות מוגנות".

מחבלי נוח'בה בכלא עופר (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
מחבלי נוח'בה בכלא עופר|צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

נזכיר, כי בדוח מבקר המדינה משנת 2022, הודגש כי הצבת חיילות בממשק ישיר עם מחבלים מביאה עימה סיכון מיותר להטרדות מיניות כלפי נשים. במסגרת הדוח קרא המבקר לרמטכ'ל ולשר הביטחון לשנות מדיניות זו.

ארגוני נשים הביעו זעם על המצב, תנועת "בונות אלטרנטיבה" מסרה: "פניות רבות שמגיעות אלינו, מגלות כי בניגוד להבטחה שמדובר בתפקיד המותנה בהסכמה של המזומנות אליו, צה"ל כופה על אותן מילואימניקיות לבצע אותו". ארגון "אימהות בחזית" דרש מצה"ל שיפסיק לכפות על נשים חסרות הכשרה קרבית לשמור על מחבלים: "הרמטכ"ל ושר הביטחון חייבים לאכוף את ההנחיה שלא יהיה ממשק בין החיילות למחבלים. ההפקרות הזו חייבת להיפסק".

שירות בתי הסוהר נערך לשחרור אסירים (צילום: דוברות שב
אלפי מחבלי חמאס מפוזרים במתקני כליאה שונים|צילום: דוברות שב"ס

בהנחיית צה"ל נכתב כי: "הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי ושר הביטחון ישראל כ"ץ הנחו לוודא שוב כי חיילות צה"ל לא נמצאות במגע עם עצורי חמאס, בדגש על מחבלי הנוח'בה במסגרת משימות הכליאה. צה"ל נדרש לסייע במשימות כליאת עצורים במלחמה, נוכח פערים במערך הכליאה בשב"ס. צה"ל עורך ראיונות ומיונים לתפקיד, במסגרתם המתאימים בלבד עוברים הכשרה מקצועית ומוצבים במשימה. האירוע שפורסם במסגרתו נפגעה חיילת לפני כחודש, תוחקר ועלה כי הוא התרחש תוך אי-הקפדה של המפקדים על הנהלים והעניין טופל. החיילת מלווה על ידי גורמי סיוע ויוהל"ן.