עמית ירושלמי, תצפיתנית ששירתה בבסיס נחל עוז והשתחררה מצה"ל כחודש לפני השבת השחורה, העידה היום (שלישי) בפני ועדת החקירה האזרחית שהוקמה בעקבות הטבח בשבעה באוקטובר, על הפעילות המוגברת של חמאס, שראתה בגבול רצועת עזה בחודשים שקדמו לשבת השחורה.

אימוני חמאס על הגבול, לפני מתקפת ה-7 באוקטובר (צילום: לפי סעיף 27 א')
אימוני חמאס על הגבול, לפני מתקפת 7 באוקטובר|צילום: לפי סעיף 27 א'

"ראיתי אימונים. פעם זה היה אימון פעם או פעמיים בחודש. לאחר מכן זה הפך להיות פעם בשבוע, ולאט לאט גם כמה פעמים בשבוע, וגם כמה פעמים ביום" אמרה עמית. "הבחנתי גם שינוי במיקום האימונים. היו פעמים שהאימון לא התקיים במתחם אימונים", מה שעורר לטענתה חשד.

"שמתי לב להתגברות של הפרות סדר על הגדר. בנוסף לזה היו גם את שיירות הטנדרים, שבספירה האחרונה שלי, ספרתי שלוש פעמים ביום שיירות כאלו שנסעו מנתיב העשרה לכרם שלום. כ-30 טנדרים בכל פעם, ועליהם מחבלים חמושים עם מצלמות ודגלי חמאס ופלסטין", הוסיפה התצפיתנית.

עמית ירושלמי - תצפיתנית ששירתה בנחל עוז  (צילום: ועדת החקירה האזרחית לאסון ה-7.10)
עמית ירושלמי - התצפיתנית ששירתה בנחל עוז והשתחררה כחודש לפני הטבח|צילום: ועדת החקירה האזרחית לאסון ה-7.10

לטענתה, מחבלי חמאס נסעו במרחק של כ-300 מטרים מגדר הגבול, ועצרו בכל עמדה - מהנקודה הכי צפונית בגזרה, נתיב העשרה, ועד הדרומית ביותר, בכרם שלום. ירושלמי סיפרה בפני חברי הוועדה כי התצפיתניות דיווחו על כל אירוע וכל דבר שראו. החל מהשעה בה המחבלים הגיעו לעמדה, דרך מה הם עשו ועד למתי הם יצאו ממנה.

"שנתיים ישבנו שם. היינו בטוחות שמקשיבים לנו ועושים משהו עם המידע שלנו. לאור התוצאה אני מבינה שלא עשו עם זה כלום. מסתבר שלא הקשיבו לנו", העידה עמית בפני חברי הועדה, והוסיפה כי "לא הייתה הנחיה מה עושים במקרה של פשיטה - היינו אמורות להמשיך לשבת מול המסך בחמ"ל".

החמ
החמ"ל השרוף בנחל עוז לאחר מתקפת 7 באוקטובר|צילום: חדשות 12

התצפיתנית המשוחררת הבהירה כי כשהיו בבסיס ביקורים של מפקדים בכירים בצה"ל, לרבות הרמטכ"ל ושר הביטחון, הם באו לראות את גולני ובכלל לא נכנסו לחמ"ל. "אפילו לא נכנסו כדי להגיד תודה ששמרנו עליהם בזמן הביקור שלהם", שיתפה בתחושותיה הקשות. חבר הוועדה מר רפי בן שטרית שאל על איזה שר ביטחון מדובר, עמית ענתה: "בני גנץ".

בניגוד לטענתה של עמית כי המפקדים הבכירים לא היו קשובים לדיווחיהן של התצפיתניות בשטח או הוקירו תודה על עבודתן הקשה, היא סיפרה כי כאשר היו מסתובבות בעוטף, תושבי העוטף היו "מנשקים להן את הרגליים".

איל אשל, אביה של התצפיתנית רוני אשל ז"ל שנרצחה בטבח בשבת השחורה, פתח את יום הדיונים בוועדה ואמר: "זה בוקר מאוד מיוחד וכואב לי באופן אישי כאבא של רוני. כי הבוקר יישמעו פה עדויות של תצפיתניות. עדויות שמתקשרות בקשר ישיר למה שיקרה עוד יומיים - ב-19 בספטמבר, ממשלת ישראל תשיב על העתירה שלנו לבג"ץ ותפרסם את עמדתה באשר לדרישתנו להקמת ועדת חקירה ממלכתית". 

איל אשל הוסיף כי הוא פונה לאזרחי מדינת ישראל על מנת שיאזינו לעדויות של הבנות היקרות ויגידו בעצמם: "האם זה לא מובן מאליו שחייבים להקים ועדת חקירה ממלכתית כדי שהעדויות הללו ישמעו בפניהם?"