דובר צה"ל, תת-אלוף דניאל הגרי, נשא הצהרה אתמול (חמישי) לאחר פרסום תחקיר הקרב בבארי, והדגיש כי "צה"ל נכשל במשימתו בהגנה על אזרחי ישראל". הוא הוסיף כי  צה"ל לא נערך למתקפת הטרור הרצחנית של חמאס והוסיף כי "עלינו מוטלת האחריות והחובה לתחקר את שקרה וללמוד היכן כשלנו ומה אנו נדרשים לתקן". 

לקריאת התחקיר המלא על הבית של פסי - לחצו כאן

 

ממצאי תחקיר הקרב (צילום: דובר צה
ממצאי תחקיר הקרב על קיבוץ בארי ב-7 באוקטובר|צילום: דובר צה"ל


"אנחנו מציגים את התחקירים על פי רמת מוכנותם", הסביר הגרי מדוע צה"ל שחרר את התחקיר על הקרב בארי תחילה, "לצד מעשי הגבורה ואומץ הלב נעשו גם שגיאות חמורות וטעויות שנבדקו בתחקיר ועלינו להכיר בהן. כואב וקשה לי לומר זאת - צה"ל היה צריך להגן על תושבי קיבוץ בארי, אך לצערי אנחנו לא היינו שם", אמר הגרי. הוא תיאר כי במשך שעות ארוכות הגנו תושבי בארי על משפחותיהם בגופם כשהם לבדם, לצד כיתת הכוננות פעלו בגבורה גם חברי צח"י שהכווינו את הכוחות וסייעו לתושבים: "בשבע השעות הראשונות תושבי בארי לחמו כמעט לבדם". 

דובר צה"ל הדגיש בהצהרתו כי היעדר תמונת המצב המבצעית ופריסת הכוחות של הצבא נבנתה ביחס לתרחיש ייחוס שלא תאם את המציאות בשטח: "הלחימה במרחב עד שעות אחר הצהריים לקתה בהיעדר פיקוד ושליטה וחוסר תיאום וסדר בין הכוחות והיחידות. הדבר גרם למספר אירועים שבהם כוחות ביטחון הצטברו בכניסה לקיבוץ ולא נכנסו ללחימה מיידית. חוסר סדר זה אפיין מוקדי לחימה רבים".

הבית ממנו נחטפה כרמל גת  (צילום: עמית מרטין מנשרוף, N12)
הבית בבארי ממנו נחטפה כרמל גת|צילום: עמית מרטין מנשרוף, N12

בנוסף לכך התייחס הגרי גם לפרשת ירי הפגזים לבית של פסי כהן, שבו הוחזקו בני ערובה: "התחקיר קבע שהכוחות פעלו באופן מקצועי וסדור וקיבלו החלטות מקצועיות ואחראיות. הם מיצו עד תום את מאמצי המשא ומתן, ורק לאחר הידרדרות של המצב ומיצוי הניסיונות לחלץ אזרחים, הכוחות ביצעו ירי בהחלטה משותפת בכדי לנסות ולהפעיל לחץ על המחבלים. ההחלטה לבצע ניסיון חילוץ התקבלה לאחר שמוצו כלל הניסיונות לחילוץ בני הערובה ולאחר שנשמע צרור ירי בבית שהעלה חשד שרוצחים את בני הערובה". 

בני משפחותיהם של בני הערובה שנשבו בבית פסי שאלו שאלות קשות והעלו מקרים נוספים שאותם יידרש צה"ל לבדוק, הדגיש הגרי. באשר להתנהלותו של תת-אלוף ברק חירם, מפקד אוגדה 99, שהיה זה שהורה לירות פגז לבית פסי, אמר הגרי כי "התחקור מצא כי המפקדים הבכירים פעלו בתיאום אל מול נסיבות קשות במיוחד".

תחקיר השתלטות צה
ההחלטה התקבלה לאחר שמוצו כלל הניסיונות. תא"ל ברק חירם והרמטכ"ל הלוי|צילום: פלאש 90


בהמשך נשאל דובר צה"ל מדוע התחקיר שביצע צה"ל לא טיפל בפעילות חיל האוויר, על כך השיב כי: "יהיה תחקיר מלא על חיל האוויר, וגם הוא יוצג לציבור". באשר למסקנות אישיות השיב: "זה תחקיר מבצעי, יש בו עובדות, לקחים ומסקנות. בהמשך הדרך יהיו דברים שייבחנו ויהיו גם מסקנות אישיות".

הדברים מגיעים בעקבות התחקיר הראשון שפרסם צה"ל בנוגע לטבח 7 באוקטובר - הקרב על בארי, שעות אחרי שהציג את ממצאיו לחברי הקיבוץ שניצלו וש-9 חודשים אחרי אותה שבת שחורה, עדיין מפונים מבתיהם ונמצאים בים המלח. את התחקיר הצבאי ערך אלוף (במיל') מיקי אדלשטיין שגם הציג הבוקר לניצולים את הממצאים, והוא עוסק בפשיטה ההמונית של מחבלי חמאס ובקרב שהתחולל על הקיבוץ, ש-100 מחבריו נרצחו ו-29 נחטפו, 11 מהם עדיין בשבי. התחקיר גם עוסק באירוע בני הערובה בבית של פסי שבו נהרגו 13 איש ומצא כי ההחלטה לירות עליו פגז של טנק מוצדקת - וכי בני הערובה נרצחו בידי המחבלים.

כמות כוחות צה
כמות כוחות צה"ל אל-מול כמות כוחות האויב בלחימה בקיבוץ בארי|צילום: דובר צה"ל

מההיערכות השגויה של צה"ל, דרך כיבוש מלא של הקיבוץ למשך 4 שעות ועד החזרת השליטה המלאה ביום שלמחרת - אלה עיקרי התחקיר, שהוצגו גם ל-23 משפחות השכולות שיקיריהן נפלו בקרבות.

כך בוצע התחקיר

התחקיר נמשך כ-3 חודשים והוא כלל מאות שעות של שיחות וראיונות עם תושבי הקיבוץ, חברי כיתות הכוננות וכוחות הביטחון, שפעלו במקום בימים הראשונים למלחמה. בצה"ל מציינים שאלפי פרטי מידע וחומרים נאספו על מנת לייצר תמונה בהירה ומדויקת ככל הניתן של השתלשלות האירועים. חברי הצוות, שלא מהווים חלק משרשרת הפיקוד ולא היו מעורבים באירועים עצמם, אספו הקלטות של כלל קולות הקשר של מערכות כוחות הביטחון, בחנו את התקשורת בין חברי הקיבוץ (בהסכמתם) ואף בוצע איסוף מודיעין משלים ושימוש בחומרי חקירה של מחבלים שנתפסו בתחילת המלחמה. בנוסף, הצוות ריכז סרטוני חוזי, תיעודים מתצפיות ושחזורים בשטח. התחקיר הצבאי בוצע בשיתוף פעולה עם השב"כ והמשטרה, שכוחותיהם פעלו בקיבוץ.