תעשיית גיוס המחבלים החדשים: בצל תהליך ההתאוששות של חמאס בחודשים האחרונים, צה"ל חזר לפעול במעוז הקשה של ארגון הטרור - בשכונת סג'עייה שבמזרח העיר עזה. במקביל לפעילות הכוחות, חמאס משקם את בתי החולים שמשמשים אותו לטרור, משלם לפעיליו ומגייס מאות מחבלים חדשים שנלחמים מול כוחותינו במקום אלו שחוסלו.

כמעט 9 חודשים עברו מאז תחילת המלחמה ונראה שכל המסגרות הצבאיות של חמאס מצויות בהתאוששות. הוא פועל כדי להשתקם בכל רחבי הרצועה, בעיקר במרחבים שבהם צה"ל לא פועל כמו ח'אן יונס, מחנות המרכז וצפון הרצועה.

שיקום המערכים הרפואיים

הבוקר (שני) נודע ל-N12 כי בחמאס "משקמים בימים אלה את המערכים הרפואיים, שדרכם הם מנהלים את פעילותם". בין היתר, חמאס משקיע בשיקום בית החולים שהדאא' אל-אקצא שבדיר אל-בלח שבמרכז הרצועה, מכיוון שהוא מצליח להשתמש בו לצורכי לטרור.

פעילות צה
חמאס פועל כדי להשתקם בכל רחבי הרצועה - בעיקר במרחבים שבהם צה"ל לא פועל|צילום: AFP

מלבדו, חמאס משקם שורה של בתי חולים ברצועה, בהם: בית החולים כמאל עדואן שבבית לאהיא שבצפון הרצועה, בית החולים רנתיסי שבעיר עזה, בית החולים של הסהר האדום הפלסטיני שבמחנה הפליטים ג'באליה, בית החולים "ידידי החולה" בשכונת רימאל - ואפילו את בית החולים שיפא שנחשב לסמל בעיר עזה.

בית חולים שיפא  - יוני 2024 (צילום: AFP)
בית חולים שיפא - יוני 2024|צילום: AFP

לניסיון של חמאס להחיות את הממשל ברצועת עזה, נלווה שיקום התשתיות העיקריות וסיפוק השירותים הבסיסיים לתושבים ברצועה: החל בפינוי אשפה, דרך פתיחת צירים ועד טיפול בביוב ובמים. בכך ארגון הטרור מאותת שהוא מצליח לשקם חלק מהמערכים - מה שמהווה סממן משילותי.

"משלמים להם 100 דולר כדי לייצר משילות"

מחבלי חמאס עסוקים בניסיונות לייצר סדר ציבורי ובמסגרת זו, מגייסים לשורותיהם המוני שבאבניקים. מחבלים צעירים. גורם בעזה ששוחח עם N12 סיפר כי "הם מצליחים לגייס אותם ומשלמים להם 50 דולר ו-100 דולר כדי לייצר משילות ולאכוף מחירים".

שיקום בית החולים א-רנתיסי
שיקום בית החולים א-רנתיסי
מחבלי חמאס חמושים (צילום: רויטרס)
ארגון הטרור מאותת שהוא מצליח לשקם חלק מהמערכים - מה שמהווה סממן משילותי|צילום: רויטרס

אולם, בפועל הם לא לגמרי עומדים במשימה ומצליחים לאכוף מחירים. אלא הם בעיקר משתמשים בכוח כלפי מי שמנסה להתנגד להם ולכן, גם זוכים לביקורת ציבורית שעדיין רחוקה מלהפוך לכדי מחאה של ממש. ועדיין, כל עת שבחמאס חשים שהמעמד והשליטה שלהם מעט מתערערים, הם עושים הכול כדי לייצר מחדש משילות בכל דרך.

תהליך ההתאוששות של חמאס

  1. שיקום התשתיות הבסיסיות בכל מקום שצה"ל לא בו - מים, ביוב, פינוי אשפה, פתיחת צירים.
  2. הכשרת בתי החולים מחדש ברחבי הרצועה שמשמשים את חמאס לאכוונת טרור.
  3. ייצור סדר ציבורי - באמצעות גיוס מאות מחבלים חדשים לשירותיו של חמאס שנלחמים מול כוחותינו במקום אלו שחוסלו ונפצעו, לצד תשלום משכורות.

ההנחיה של חמאס לפעיליו: לא להתעמת עם החמולות

בצל החיכוכים של מחבלי חמאס בתקופה האחרונה עם החמולות שעוררו סערה, נודע ל-N12 מפי מקור בעזה כי "חמאס העביר הנחיות לפעיליו שלא להגיע לחיכוך עם המשפחות ולנסות להגיע עימן להבנות - מפני שזה מחליש אותם".

ההנחיה הזו מגיעה בעקבות האירועים האחרונים. רק בשבוע שעבר דווח בעזה כי במחנות המרכז התפתח קרב יריות עם חמולת אבו-עמרה, שבו חוסלו שני מחבלי חמאס - לאחר שארגון הטרור חיסל את המוח'תאר של המשפחה. דווח כי העימות בין השני הצדדים הוביל להתפרעויות נוספות מצד חמולות שמתגוררת באזור והשחיתו רכוש של חמאס.

ניכרת מגמה שבה באזורי המחסות - החמולות ששולטות פועלות כדי למנוע מחמאס להיכנס, מחשש שישראל תפגע באזורים שאמורים להיות בטוחים ובן נדרשות משם את מחבלי חמאס. בין היתר, האזור ההומניטרי אל-מוואסי שבח'אן יונס ובו מרוכזים כ-1.9-1.7 מיליון עזתים, מהווה אתגר גדול ליכולת המשילות של חמאס.

ועדיין, החמולות מכריזות בריש גלי שהן תומכות בשלטון של חמאס ולא מחפשות אלטנרטיבה, גם אם חלקן עושות זאת כדי לא להתעמת עם חמאס שגם תקופה ארוכה מאז 7 באוקטובר - מהווה כוח משמעותי וחזק בעזה.

מחבלי חמאס בעזה (צילום: AP)
החמולות מונעות מחמאס להיכנס - מחשש שישראל תפגע "באזורים הבטוחים"|צילום: AP
פינוי רפיח (צילום: reuters)
בעיה תברואה גדולה בעזה - בעיקר באזור אל-מוואסי שבח'אן יונס|צילום: reuters

לצד זאת, עזה מתמודדת בימים אלו עם בעיה גדולה של תברואה ירודה, בעיקר באזור אל-מוואסי שבח'אן יונס - זה בא לידי ביטוי בכל מה שקשור לפינוי אשפה וביוב, כאשר בינתיים בישראל פועלים יחד עם הקהילה הבין-לאומית כדי למצוא פתרונות לכך.

כדי להתמודד עם הצטברות הפסולת ותנאי התברואה הבעייתיים באזור ח'אן יונס, שעלולים להביא לידי התפשטות מחלות, פותחה תוכנית ייעודית עם הקהילה הבין-לאומית. במסגרתה יתאפשר פינוי רחב יותר, הכנסה של מוצרי היגיינה, והכנסה מוגברת יותר של דלק לגנרטורים ולמתקני טיהור השפכים.