משרד הפנים הירדני הודיע היום (ראשון) כי הרשויות בירדן פתחו בחקירה של פיגוע הירי שבו נרצחו שלושה ישראלים שהתרחש במעבר אלנבי, הידוע בירדן גם כמעבר המלך חוסיין. במקביל, רשת אל-ג'זירה דיווחה מפי מקור ביטחוני ירדני כי המעבר נסגר לתנועה בשני הכיוונים עד להודעה חדשה. בירדן חילקו ממתקים אחרי הפיגוע.
לפי שעה, כוחות הביטחון החלו בכיתור העיר יריחו, שנמצאת כמה ק"מ סמוך למעבר. זאת, כדי לשלול הימצאות של מחבלים נוספים. בנוסף, הכוחות פועלים, בין היתר, לשלילת החשד למלכוד המשאית במטענים. הנהגים הירדנים שהיו במעבר נבדקו, והם תועדו צועדים בזירה בליווי כוחות עם ידיים מורמות.
לפי דיווח בתקשורת הערבית, כוחות צה"ל עצרו לחקירה כמה פלסטינים ונהגי משאיות ירדנים. כמו כן, נרשמו עומסים כבדים במעבר הסחורות. דובר צה"ל אישר כי המחבל הגיע דרך ירדן במשאית לכיוון מעבר אלנבי. הוא פתח בירי לעבר כוחות שאבטחו את המעבר. "המחבל חוסל על ידי כוחות הביטחון", הוסיף דובר צה"ל.
בתוך כך, בעקבות הפיגוע נסגרו כל מעברי הגבול היבשתיים בגבול ירדן - אלנבי, יצחק רבין (ליד אילת) ונהר הירדן (ליד בית שאן). "ממליצים לנוסעים להתעדכן באתר לפני הגעה למסופים השונים", נכתב בהודעת רשות שדות התעופה.
בעקבות הפיגוע הקטלני שאירע הבוקר במעבר אלנבי, נפתחה חקירה מקיפה על ידי רשויות הביטחון של ישראל וירדן. במוקד החקירה עומדות שאלות קריטיות לגבי זהות המפגע ונסיבות חדירתו למתחם המעבר.
נכון לשעה זו, זהות המחבל טרם נחשפה. החוקרים מתמקדים בשאלה כיצד הצליח אדם חמוש לעבור את מערכי הבידוק בצד הירדני של המעבר. יש לציין כי במעבר אלנבי מתקיים בידוק קפדני בצד הירדני, אך למרות זאת, המפגע הצליח להסליק נשק ולהגיע לצד הישראלי.
אחת השאלות המרכזיות בחקירה היא האם הייתה רשלנות מצד גורמי האבטחה הירדניים. החוקרים בודקים את האפשרות שהמפגע היה מוכר למאבטחים הירדנים, מה שעשוי היה להוביל להקלה בבדיקות. במקביל, נבחנת האפשרות של פרצות אבטחה מערכתיות במעבר.
החקירה תתמקד גם בפרופיל המפגע ובשאלה כיצד הצליח לקבל אישור לתפקד כנהג משאית במעבר כה רגיש. זאת, על רקע ההערכות שבין 60% ל-80% מאוכלוסיית ירדן הם ממוצא פלסטיני, מה שמחדד את הצורך בבדיקות רקע מעמיקות.
שיתוף הפעולה בין גורמי הביטחון הישראליים והירדניים צפוי להיות מרכיב קריטי בחקירה. למרות המתיחות הגוברת ברחוב הירדני כלפי ישראל, במיוחד מאז תחילת המלחמה לפני 11 חודשים, קיים שיתוף פעולה הדוק בין צה"ל, השב"כ והמוסד לעמיתיהם הירדנים.
החקירה צפויה לבחון גם את ההשלכות הרחבות יותר של הפיגוע, בהתחשב בכך שמעבר אלנבי משמש בעיקר פלסטינים היוצאים מהגדה המערבית. הממצאים עשויים להוביל לשינויים משמעותיים בנהלי האבטחה ובשיתוף הפעולה הביטחוני בין ישראל לירדן, במטרה למנוע הישנות של אירועים דומים בעתיד.
שלום בן חנן, בכיר לשעבר בשב"כ, סיפר למגזין N12 על הנפיצות בגבול ישראל-ירדן: "בכל מקום שיש בו גבול פרוץ, גם אם במשך שנים לא קרה שם כלום, בסוף יקרה בו משהו. זה גבול ארוך מאוד וקשה מאוד לסגור אותו רק באופן מודיעיני ובנוכחות צבאית מבלי שיש שם מכשול פיזי. הירדנים עושים שם מאמצים גדולים, אבל זה לא מספיק. יש מקומות שבהם כל התפקיד שלהם הוא למנוע שמשהו יקרה. הם לא שומרי גבול קלסיים שמסתכלים לגבול ישראל, אלא הם עומדים והגב שלהם אלינו – ומסתכלים לתוך ירדן. ובכל זאת, לא הייתי בונה רק על זה".
בן חנן מזכיר את הפגנות התמיכה של הפלסטינים בחמאס ואת החשש להתגברות הטרור האיסלאמי בירדן, שעלול לערער את יציבות המשטר. "האוכלוסייה בירדן, פלסטינית ברובה, הולכת ומקצינה. תנועת האחים המוסלמים, תנועת האם של חמאס, חזקה שם מאוד. בשנים האחרונות הצטרפה לכך בעיה הולכת וגוברת של פליטים ממלחמת האזרחים בסוריה. כל אלה עלולים ליצור איומים שלא נתקלנו בהם. אם המשטר בירדן ייפול, הגבול הפרוץ יהפוך לבעיה כפולה ומכופלת. האיומים האלה רציניים כל כך, שגם אם המשטר לא יתפרק, יכול להתפלק להם פיגוע".
במערכת הביטחון מזהים מאמץ הולך וגובר של איראן ושלוחיה לערער את היציבות בירדן ולהפוך את מרחבה האווירי והיבשתי לחזית פעילה במאבק בישראל. עדות לכך הגיעה בהכרזה של חיזבאללה העיראקי בראשית אפריל על כוונתו לחמש 12 אלף ירדנים ללחימה בישראל. בהתאם לכך, אחד התרחישים שהמדינה נערכת להם הוא ניסיון חדירה של תאי טרור שיעיים, עיראקיים או אפגניים מעיראק דרך ירדן אל ישראל, שינסו לבצע פיגוע נרחב ביישובים במתכונת 7 באוקטובר.
"מדינה כמו איראן, שמנסה להקיף אותנו בטבעת אש, מיומנת מספיק לזהות את נקודות התורפה שכל ילד יכול לזהות", מבהיר בן חנן. "הם מקימים נגדנו מיליציות בסוריה, בלבנון, ברצועת עזה ובאיו"ש, ואני לא יודע למה זה לא יבוא מירדן. בינתיים ההתמודדות שלנו עם העניין הזה הייתה מודיעינית, אבל לא תמיד יהיה לנו מודיעין. אם לא יהיה מכשול פיזי, יום אחד גם המודיעין יפספס. זה יוכל להיות פיגוע קטן שנוכל לספוג וזה יוכל להיות גם משהו משמעותי יותר".