כמעט שנה עברה מאז תחילת המלחמה וחיזבאללה רק הולך ומרחיב את מספר היישובים שמאוימים מהטילים שלו. כמעט כולם יישובים שלא פונו. האזורים שנמצאים בכוונת של חיזבאללה בימים האחרונים הם ראש פינה, עמיעד וחלק מיישובי סובב כנרת, שעד כה לא חוו הרבה אזעקות במהלך המלחמה. זאת בנוסף, ליתר היישובים בגליל ובגולן שכבר חודשים נמצאים תחת האיום.

המציאות הזו, שמתקיימת בצל הסלמה מזדחלת, הביאו רבים מתושבי הצפון לאבד את סבלנותם. אלה שלא פונו לא מתכוונים לעזוב, אך דורשים מהממשלה שתעשה יותר. הרבה יותר. "עוד סוף שבוע של אזעקות, פיצוצים, פחד והיסטריה עבר", מספר בייאוש יהודה גרבי, בעל עסק מחשבים מצפת. "עכשיו מתחיל שבוע וקשה לא פחות".

נפילות בגולן (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
נפילות בגולן|צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

עוד הוא מסביר כי "כל אירוע כזה מחזיר אותנו למצב של אפס עבודה. אם בשבוע שעבר ירדנו ל-20-10 אחוזי תפקוד, אחרי סוף השבוע הזה הצניחה הייתה קשה אפילו יותר. אני מזכיר שהמדינה עדיין לא אישרה פיצויים על החודשים ינואר-אפריל, וגם החודש (ספטמבר) לא במפת הפיצויים לעסקים. ממה אנשים יחיו?"

ראש המועצה האזורית הגליל העליון, גיורא זלץ הדגיש כי "יש קושי גדול ויש אחריות גדולה, אבל חשוב לפתוח את בתי הספר, גם אם באיחור, ולא לבטל את יום הלימודים". עוד סיפר: "לפנות בוקר קיבלנו התרעות על מטחים צפויים בצפון העמק בגליל העליון, ולכן קיבלנו החלטה לדחות את פתיחת הספר לאמצע היום".

שרפות עקב המטח הכבד לצפון (צילום: דוד כהן, פלאש 90)
שרפות עקב המטח הכבד לצפון|צילום: דוד כהן, פלאש 90
נפילות בגולן (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
התושבים זועמים: "האם הצפון הוא לא חלק ממדינת ישראל?"|צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

"ההחלטה על הדחייה ולא על הביטול היא בשל החשיבות שאנחנו רואים בכך שכאשר 200 אלף אנשים חיים כאן בקו העימות ביישובים שלהם, חייבים לתת להם גם מערכת חינוך", המשיך. "יש קושי גדול, יש אחריות גדולה ואנחנו מבינים את זה, אנחנו בתיאום מלא עם הצבא וככל שאפשר נמשיך לפתוח את בתי הספר שלנו".

הזעם של תושבי הצפון גבר ביתר שאת באמצע חודש אוגוסט, לאחר שחיל האוויר יצא למתקפת מנע. לפני שחיזבאללה התכוון לירות למרכז, צה"ל תקף משגרים עוד בטרם חיזבאללה השתמש בהם. בצפון זעמו על כך שברגע שיש איום על תל אביב כולם במדינה נדרכים, ואילו המציאות שלהם הפכה לשגרה.

"מרגע שדובר צה"ל עלה, פסקו ההתקפות של צה"ל בדרום לבנון - גם על-פי התקשורת וגם על-פי מה שאני שומע באוזני ורואה בעיני בתור תושב קו העימות בצפון", כתב שרון, תושב צפון הגולן. "האם הצפון הוא לא חלק ממדינת ישראל? האם אני צריך לקבל נשק, וסט קרמי וקסדה לבנותיי בנות השנתיים והחמש?"

נפילות בגולן (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
"לא הגיוני שמבקשים ממני מבת זוגי ומבנותיי להגן על המדינה, אבל המדינה מגינה רק על גוש דן"|צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

שרון המשיך: "האם הן צריכות לשמור על הילדים של מנהיגנו שישנים בשקט במרכז? אשמח לתגובות למה אנחנו מופקרים? או שתיתנו לנו ביטחון היום, או שתתינו לנו פינוי ראוי ומכבד. הזמן שלנו להגיע למרחב מוגן הוא 0 שניות".

"לא הגיוני שמבקשים ממני מבת זוגי ומבנותיי להגן על המדינה, אבל המדינה מגינה רק על גוש דן", זעם. "אם יקרה משהו לבנותיי, האחריות היא עליכם והדם שלהן יהיה צבוע על ידכם. אני שמרתי על המדינה 7 שנים בסדיר בכל הגבולות, אך המדינה לא שומרת עליי. הפקרתם אותנו".