גורמים בכירים במשטרה עלו להתקפה נגד הפרקליטות, לאחר כתב האישום נגד סינוואר ובכירי חמאס נוספים בעקבות טבח 7 באוקטובר. אותם גורמים ביקרו את התנהלות הפרקליטות בחודשים שעברו מאז המתקפה, מאחר שחומרי החקירה שעליהם התבסס משרד המשפטים האמריקני - גובשו כאן בישראל בידי חוקרי המשטרה, ואילו בישראל עדיין לא הוגשו כתבי אישום. 

"האמריקנים הציבו לעצמם יעד להגיש את כתב האישום וכך קרה, הם אספו את החומרים, למדו אותם, בחנו אותם והגישו את כתב האישום", שיתפו בכירים במשטרה בשיחה עם N12. "כאן בפרקליטות 11 חודשים מתמהמהים, למה? איך יגישו את כתבי האישום? נגד כל מחבל בנפרד או נגד כולם ביחד? מהם סעיפי האישום שבהם יואשמו מחבלי חמאס?".

הגורמים הוסיפו: "המשטרה חקרה הכול: רצח, התפרצות בלתי חוקית, סיוע לרצח. אבל עדיין לא ברור במה ישראל תאשים את המחבלים. מגיע לציבור לדעת איך הדבר הזה הולך להתנהל, הכל עדיין לוט בערפל".

יחיא סינוואר, אסמאעיל הנייה (צילום: רויטרס)
בארה"ב הוגש כתב אישום נגד בכירי חמאס עקב טבח 7 באוקטובר. סינוואר והנייה|צילום: רויטרס

"במהלך חודשי הלחימה נעצרו בישראל כמה אלפי מחבלי נוח'בה ושבויי מלחמה, האם מישהו התייחס לתרחיש הזה כשנערך לתרחיש של מלחמה ממושכת בישראל? מישהו לקח את זה בחשבון? שירות בתי הסוהר למשל, שאמור לשמור בשגרה על האסירים כבר מתריע חודשים ארוכים על המצוקה במקומות כליאה", המשיכו בכירים במשטרה.

לדברי אותם גורמים, אותה "התמהמהות" של הפרקליטות - פוגעת במיגור הפשיעה בישראל: "מאסרי המחבלים באים על חשבון מאסרי העבריינים. המשטרה רוצה לצאת למבצעים למיגור הפשיעה ולעצור כדי להרתיע, אבל איפה נשים את העצורים אם אין מקום להחזיק אותם?".

האישום שהוגש בארה"ב

בכתב האישום שהגיש משרד המשפטים האמריקני מופיעים שישה מאדרכילי הטבח, בהם יחיא סינוואר, ח'אלד משעל, עלי ברכה, וכן איסמעיל הנייה, מוחמד דף ומרוואן עיסא - שחוסלו. כתב האישום החמור כולל שבעה אישומים בסך הכול, ובו בכירי חמאס מואשמים בקשירת קשר למתן תמיכה חומרית לארגון טרור זר שהובילה למוות, למתן תמיכה חומרית למעשי טרור שהובילו למוות, לרצח אזרחי ארה"ב, בהפצצת מקום ציבורי שהובילה למוות, בקשירת קשר להשתמש בנשק להשמדה המונית שהובילה למוות, בהפרת חוק סמכויות הכלכלה הבין-לאומית לשעת חירום ולמימון טרור.

קיבוץ ניר עוז אחרי מתקפת 7 באוקטובר (צילום: חיים גולדברג, Flash90)
כתב האישום מתייחס בפירוט לטבח במסיבת הנובה וביישובים. קיבוץ ניר עוז אחרי מתקפת 7 באוקטובר, ארכיון|צילום: חיים גולדברג, Flash90

כתב האישום מתייחס בפירוט לטבח במסיבת הנובה ברעים ולפלישת המחבלים לקיבוץ בארי, ניר עוז, כפר עזה, חולית, חוף זיקים, כרם שלום וסופה - כל הקיבוצים שבהם נרצחו גם אזרחים שהחזיקו באזרחות אמריקנית.

לאחר הגשת כתב האישום לבית המשפט הפדרלי בניו יורק, אמר התובע הכללי מריק גרלנד: "כתבי האישום שנחשפו היום הם רק חלק ממאמצינו לפגוע בכל היבט בפעילות הטרור של חמאס - ואלה לא יהיו הפעולות האחרונות שלנו". גורמים בכירים במערכת המשפט האמריקנית מסרו כי ההאשמות נגד בכירי חמאס הן צעד משמעותי במאבק של ארה"ב בטרור הבין-לאומי. עם זאת, הם ציינו כי הסיכוי להביא את הנאשמים לדין בארה"ב נמוך, בהתחשב במיקומם הנוכחי ובצל המלחמה. בישראל בירכו על המהלך האמריקני, וגורם מדיני בכיר אמר כי "זהו צעד חשוב נוסף בבידוד הבין-לאומי של חמאס ובהגדרתו כארגון טרור רצחני".

מהיועצת המשפטית לממשלה ומפרקליט המדינה נמסר: הדברים המיוחסים לפרקליטות על עיכוב החקירה או הגשת כתבי אישום אינם נכונים. מטעמים ביטחוניים ומדיניים לא נתייחס בעת הזו לפרטי החקירה.

כל שנוכל לומר הוא שהחקירה הפלילית מלווה מיומה הראשון ע"י צוות פרקליטים העוסק באופן מלא ובלעדי רק בה, ומפוקחת ע"י ראשי המערכת. החקירה חסרת התקדים בהיקפה טרם הסתיימה, בין היתר משום שחומרים ועדויות המושגים בתמרון הצבאי ממשיכים לזרום למשטרה, כאשר לא פעם מדובר בראיות שיש חשיבות ראשונה במעלה להגיע אליהן נוכח אתגרי החקירה ומורכבותה.