בצל הדריכות בלבנון לקראת התגובה הישראלית על האסון במג'דל שמס שבו נרצחו 12 ילדים ונערים, השגרירויות הזרות בביירות החלו להפעיל את התוכניות לפינוי אזרחיהן שהכינו בתחילת המלחמה - כך דיווח היום (שלישי) העיתון הלבנוני אל-אח'באר המקורב לחיזבאללה מפי גורמים ביטחוניים.

עוד בנושא - סיקור N12

לפי הדיווח, התוכנית כוללת ניטור דרכים, נמלי תעופה צבאיים ונמלים קטנים, שישמשו ליציאה מהמדינה - במקרה שייסגר נמל התעופה הבין-לאומי. "המצב מסוכן בהתבסס על ההתנהגות של האמריקנים שמעולם לא הגיעה לרמה זו של אזהרה, שכן השגרירות הסתפקה בעבר בהעלאת רמת האזהרה, אבל לא בצורה שבה היא עושה זאת כרגע", ציינו הגורמים.

בנוסף, העיתון הלבנוני דיווח כי יו"ר הפרלמנט נביה ברי קיבל שיחות מבכירים אמריקנים ומהשליח האמריקני עמוס הוכשטיין, שבהן חזרו על "הקריאה לאיפוק ולא להגיב לכל תקיפה". ברי ציין כי "לבנון לא רוצה מלחמה, אבל אין ערבויות או הבטחות לקבל כל תקיפה". שר החוץ הבריטי קרא מצדו "לכל הצדדים לנהוג באיפוק כדי למנוע הסלמה" בשיחה עם ראש הממשלה הלבנוני נג'יב מיקאתי.

נוסעים בנמל התעופה בביירות (צילום: reuters)
נמל התעופה בביירות עמוס, השבוע|צילום: reuters

מקור בכיר בחיזבאללה לאל-ג'זירה: "אנחנו מתייחסים ברצינות לאיומים הישראלים ומתכוננים לכך. המונח של האויב למכה קשה ומוגבלת - לא מעניין אותנו כי זאת תוקפנות, ללא קשר להיקפה". המקור בחיזבאללה הוסיף: "השליחים הודיעו לנו על הקשר שלהם עם האויב כדי למנוע פגיעה באזרחים, אבל אנחנו לא סומכים עליו. הם ביקשו מאיתנו שלא להגיב לתקיפה הצפויה והודענו להם על הסירוב לכך - בהחלט נגיב לכל מתקפה ישראלית".

לדבריו, "הנהגת חיזבאללה תחליט על אופן והיקף התגובה לכל תוקפנות. ביכולנו לתקוף מתקנים צבאיים בחיפה, בגולן וברמת דוד בעוצמה. אנחנו לא מצפים לפלישה קרקעית, אפילו מוגבלת ללבנון - אבל אנחנו בכוננות מלאה".

חסן נסראללה בהצהרה טלוויזיונית בבירות (צילום: reuters)
חסן נסראללה בהצהרה טלוויזיונית בבירות|צילום: reuters

מפקד צבא לבנון הגנרל ג'וזיף עוון אמר היום כי "היחידות הצבאיות שפורצות בדרום לבנון ממשיכות לפעול בתיאום עם כוחות האו"ם במסגרת החלטה 1701, בתקווה שהשקט יחזור לדרום לבנון ואנשיהן ייהנו מביטחון ומיציבות". אתר החדשות הלבנוני א-נשרה דיווח אתמול מפי מקור דיפלומטי מערבי, כי כמה מדינות ניסו לשכנע את חיזבאללה שלא להגיב לתקיפת הישראלית לכשתהיה. אולם, לפי הדיווח - השיבו בחיזבאללה כי "נגיב לכל תקיפה ישראלית, בגודלה ובסוגה, ובעיתוי שיקבע על בסיס הערכתנו לגבי התקיפה".

לטענתו, "הצעדים שנקטו מדינות בנוגע לאזרחיהן בלבנון אינם בגלל התקיפה הישראלית, אלא מתוך ציפייה להשלכות התגובה של חיזבאללה ומחשש שזה יוביל לעימות נרחב יותר לאחר מכן". בדיווח צוין כי חיזבאללה לא מתכוון להגיב לתקיפה הישראלית מיד, אלא "ישאיר את עיתוי התגובה עד שיסיים את הערכת התקיפה הישראלית שעשויה להימשך כמה ימים טרם התגובה".

בינתיים, בסוכנות הידיעות רויטרס דווח אמש כי וושינגטון מובילה מאמצים גדולים כדי למנוע מלחמה כוללת ומפצירה בישראל שלא לתקוף בביירות או בערים מאוכלסות אחרות.