החיסול של מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה בסוף השבוע הצטרף לשורת חיסולים ופעולות בלבנון שיוחסו לישראל או שישראל קיבלה אחריות להן בשבועיים האחרונים, ובכלל מאז תחילת המלחמה. אם דרך פיצוץ הביפרים, אם דרך חיסול בכירי ארגון הטרור, ישראל הצליחה לחדור עמוק לשורות ארגון הטרור. איך זה קרה? לפי דיווח בפייננשל טיימס, ישראל אספה מודיעין במשך שנים ארוכות, וחיכתה עד לאחרונה, אז חיסלה את נסראללה.

לפי הדיווח, בחודשים האחרונים, אם לא בשנים האחרונות, שכלל המודיעין הישראלי טכניקה שאפשרה לו לאתר את נסראללה. על פי החשד, נסראללה חי רוב הזמן מתחת לאדמה במתחם מנהרות ובונקרים. "בימים שלאחר 7 באוקטובר המריאו מטוסי קרב ישראליים עם הנחיות להפציץ את המקום שאותר בו נסראללה הודות לאמ"ן".

"הפשיטה בוטלה לאחר דרישת הבית הלבן מנתניהו", כך לפי אחד הגורמים הישראלים שצוטט בפייננשל טיימס. "ביום שישי האחרון  נראה שהמודיעין הישראלי זיהה את מיקומו שוב, בבונקר הפיקוד והשליטה, בשעה שערך מנהיג ארגון הטרור השיעי מעין פגישה שכללה כמה מנהיגים בכירים של חיזבאללה ומפקד איראני בכיר בפעולות משמרות המהפכה".

המלחמה בסוריה

לפי הדיווח, במשך השנים שחלפו מאז מלחמת לבנון השנייה אספו יחידה 8200 ואמ"ן כמויות אדירות של נתונים כדי למפות את חיזבאללה. "המודיעין של ישראל הרחיב את פעולותיו ובחן את חיזבאללה כולו, בתוך הסתכלות מעבר לזרוע הצבאית של הארגון. המודיעין הסתכל על שאיפותיו הפוליטיות של הארגון, הקשרים הגדלים עם משמרות המהפכה של איראן, ועל יחסיו של נסראללה עם נשיא סוריה בשאר אל-אסד", צוטטה אל"ם (במיל') מירי אייזן.

"המודיעין בישראל התייחס במשך כמעט עשור לחיזבאללה כאל 'צבא טרור', ולא כאל קבוצת טרור כשל בן לאדן. זה היה שינוי מושגי שאילץ את ישראל לחקור את חיזבאללה מקרוב ובאופן רחב. ככל שחיזבאללה התחזק, וכמו שב-2012 התפרס לסוריה כדי לעזור לאסד לדכא את המהומות נגדו, כך קיבלה ישראל הזדמנויות להעמיק את החדירה שלה. מה שהופיע הוא 'תמונה מודיעינית' צפופה - מי היה אחראי לפעולות של חיזבאללה, מי מקודם בתוך הארגון, מי מושחת, ומי בדיוק חזר מטיול לא מוסבר".

"בזמן שאנשי חיזבאללה הקיזו דמם במלחמה בסוריה, וכדי לעמוד בקצב, כוחות ארגון הטרור גדלו. הגידול השאיר את הארגון פגיע יותר למרגלים שהפעילה ישראל, שהסמיכו סוכנים או חיפשו עריקים. סוריה הייתה תחילת ההתרחבות של חיזבאללה. זה החליש את מנגנוני הבקרה הפנימיים של ארגון הטרור השיעי ופתח את הדלת להסתננות רחבת היקף לשורותיו", צוטטו נוספים בכתבה. 

המלחמה בסוריה גם יצרה מלאי של נתונים, שחלק ניכר מהם היה זמין עבור ישראל. "מודעות אבל כמו 'כרזות על לוחמים" שמשמשות בקביעות את חיזבאללה היו אחד המקורות הגדושים בפריטי מידע קטנים כמו מאיזו עיירה הגיע הלוחם, היכן נהרג ומה חוג חבריו במדיה החברתית. הלוויות אפילו סיפקו מידע נוסף, ואלו הוציאו מנהיגים בכירים מהצללים, גם אם לזמן קצר".

"פוליטיקאי לבנוני בכיר לשעבר בביירות אמר שחדירת חיזבאללה בידי המודיעין הישראלי או האמריקני היא 'מחיר תמיכתם באסד'", ציינו בכתבה. "הארגון נאלץ להיחשף בסוריה, שם הקבוצה ששמרה על הסוד נאלצה לפתע לשמור על קשר ולחלוק מידע עם שירות המודיעין הסורי המושחת, או עם שירותי המודיעין הרוסיים שהיו נתונים למעקב קבוע בידי ארה"ב".

חסן נסראללה ומחמוד אסד (צילום: AP)
חסן נסראללה לצד נשיא סוריה בשאר אל-אסד. "התמיכה באסד עלתה לו בחדירות לחיזבאללה מצד גורמי מודיעין"|צילום: AP

היחידה המיוחדת שאספה מודיעין

עוד נטען בדיווח כי ההתמקדות הרחבה של ישראל בחיזבאללה באזור לוותה ביתרון טכני הולך וגדל, וזה הוגדר "בלתי עביר". בין השאר מצוינים לווייני ריגול, כטב"מים מתוחכמים ויכולות פריצת סייבר שהפכו טלפונים ניידים למכשירי האזנה. "יחידה 9900, שתפקידה הייעודי איסוף מודיעין חזותי, כתבה אלגוריתמים שמסננים טרה-בייטים של תמונות, שמטרתן לאתר את השינויים הקלים ביותר בתקווה לזהות מטען חבלה מאולתר בצד הדרך, פתח אוורור מעל מנהרה או דבר אחר כמו תוספת של חיזוק בטון שמרמז על בונקר".

"ברגע שפעיל חיזבאללה מזוהה, דפוסי התנועות היום-יומיים שלו מוזנים למאגר מידע עצום. המידע יכול להתקבל ממכשירים כמו הטלפון הנייד של אשתו, מד המרחק של המכונית החכמה שלו או מיקומו. ניתן לזהות את זה ממקורות שונים כמו מזל"ט שטס מעל ראשו, מעדכון מצלמות במעגל סגור שנפרץ והוא עובר על פניו. ואפילו מקולו שנלכד במיקרופון של שלט רחוק של טלוויזיה מודרנית", כך לפי כמה גורמים ישראליים. 

"כל הפסקה מהשגרה הופכת להתרעה לקצין מודיעין, וזו טכניקה שאפשרה לישראל לזהות את מפקדי הדרג הבינוני של חוליות נ"ט", נטען. "בשלב מסוים עקבה ישראל אחר לוחות הזמנים של מפקדים בודדים כדי לראות אם הם אוזכרו בנוגע לפיגוע, אבל כל אחד מהתהליכים האלה דרש זמן וסבלנות כדי להתפתח".

"במשך שנים הצליח המודיעין הישראלי להקים בנק מטרות עצום. לישראל היו הרבה יכולות, הרבה מודיעין שנאגר והמתין לשימוש", אמר בכיר לשעבר. "יכולנו להשתמש ביכולות האלה במהלך המלחמה לפני זמן רב - אבל לא עשינו זאת".

לוחמי סייבר (צילום: דובר צה''ל)
לוחמי סייבר. "במשך שנים הצליח המודיעין הישראלי להקים בנק מטרות עצום" |צילום: דובר צה''ל

קונספציית הקווים האדומים

בפייננשל טיימס טוענים כי הסבלנות במלחמה הנוכחית השתלמה לצה"ל. "במשך יותר מעשרה חודשים ניהלו ישראל וחיזבאללה חילופי אש. ישראל פינתה עשרות אלפי תושבים מיישובי הצפון, ספגה ירי רקטות, ובתגובה פגעה בלבנון והרגה כמה מאות מפעילי הדרג הנמוך של חיזבאללה.

"רובם המכריע של הפעילים היה בתוך שטח המשתרע כמה קילומטרים מצפון לגבול בין שתי המדינות, ונראה שזה גרם לנסראללה להיות שאנן יחסית ולחשוב שמדובר בסוג חדש של סף עם קווים אדומים מוגדרים היטב", דווח. "ירי הרקטות וספיגת הפגיעות בתמורה היו חלק מאותה התפיסה של חיזבאללה שאלו הקווים האדומים".

פעילי הארגון בגבול (צילום: שי לוי)
פעילי חיזבאללה על גדר הגבול עם ישראל. נוכחות הפעילים לאורך הגבול עם ישראל גרמה לנסראללה להיות שאנן|צילום: שי לוי

"הם שמרו על יד קשורה מאחורי הגב, אם לא על שתיהן. הם לא עשו שום דבר שמתקרב ליכולת המלאה שלהם", נטען על חיזבאללה. "נסראללה חשב שיוכל לנהל את הלחימה הזו עד שישראל תסכים להפסקת אש בעזה עם חמאס, וזו תיתן לחיזבאללה אפשרות להסכים להפסקת אש עם ישראל". לפי גורם שצוטט בפייננשל, "חיזבאללה הרגיש מחויב להשתתף במאבק, אך במקביל הגביל עצמו מאוד. מעולם לא הייתה לו כוונה לנקוט יוזמה שיש לו יתרון כלשהו בה".