בניגוד למתקפה שביצע חמאס ב-7 באוקטובר, במהלך חודשי הלחימה בתוך רצועת עזה ארגון הטרור פועל ככוח מבוזר וחבוי ברובו ולא כארגון צבאי – כך עולה היום (שבת) מתחקיר ה"ניו יורק טיימס". לפי התחקיר הנרחב, במקום להתעמת עם הפלישה הישראלית, רוב לוחמי חמאס נסוגו כבר בתחילת הלחימה מבסיסיהם וממוצביהם, בשאיפה להקהות את היתרון הטכנולוגי והמספרי של ישראל באמצעות התקפות פתע נגד קבוצות קטנות של חיילים.
עוד בנושא - סיקור N12
- ההזדמנות והדילמות: מאחורי ההחלטה על התקיפה בניסיון לחסל את מוחמד דף
- אלמנט ההפתעה: כך צה"ל פועל בשכונת סברה בעזה
- דיווח: ישראל וחמאס הסכימו שאף אחד מהם לא ימשול בעזה בשלב השני לעסקה
- בצה"ל מעריכים: מנהרות חמאס בכשירות גבוהה
בתחקיר מתואר כיצד "צבא הרפאים" של חמאס מגיח רק לעיתים רחוקות מתוך מערך המנהרות שברשות הארגון, ואף מסתתר בין האזרחים המעטים שהחליטו להישאר בשכונותיהם, למרות הוראות ישראל להתפנות. בתחקיר מצוין כי "ההחלטה של חמאס להמשיך בלחימה הפכה לאסון עבור הפלסטינים בעזה". עם סירוב חמאס להיכנע, ישראל התקדמה במערכה שבה נהרגו כ-2% מאוכלוסיית הרצועה, לפי ההערכות בתחקיר.
לפי התחקיר שמתבסס על ניתוח סרטוני הקרב שפרסם חמאס וראיונות עם שלושה אנשי חמאס ועשרות חיילים ישראלים, שרובם דיברו בעילום שם, עולה כי האסטרטגיה של חמאס מסתמכת על שימוש במאות קילומטרים של מנהרות, שגודלן הפתיע את צה"ל, כדי לנוע ברחבי עזה מבלי להיראות על ידי חיילים ישראלים.
בנוסף, עושה ארגון הטרור שימוש בבתים ותשתיות אזרחיים - לרבות מתקנים רפואיים, משרדי האו"ם ומסגדים - כדי להסתיר לוחמים, כניסות למנהרות, מלכודות ומצברי תחמושת. השיטה שבה חמאס משתמש היא מארב לחיילים ישראלים עם קבוצות קטנות של לוחמים שלבושים כאזרחים, ובפעמים רבות גם שימוש באזרחים, כולל ילדים, כמתצפתים ומודיעים.
גם כאשר מחבלי החמאס יוצאים מעומק האדמה כדי לבצע פעולות טרור כנגד הכוחות ברצועה, הם עושים זאת בבגדים אזרחיים ולא חמושים, עד לרגע הפעילות עצמו. הנשקים מוחבאים במקומות הידועים להם מראש, וכך הם יכולים להסתוות בתור אזרחים ולהקטין את הסיכון עבורם.
לפי התחקיר, המטרה הצבאית של חמאס היא לגרור את המלחמה למשך כמה שיותר זמן, גם על חשבון עוד מוות של אזרחים והרס של הרצועה, כדי להביא את ישראל לשקוע בקרב התשה שיגביר גם את הביקורת הבין-לאומית על ישראל.
ב"ניו יורק טיימס" מציינים כי מספר האבדות הישראליות במערכה הקרקעית ברצועה – פחות מ-350 חללים – נמוך בהרבה ממה שחזו גורמי ביטחון ישראליים באוקטובר. עם זאת, האסטרטגיה של חמאס כן הצליחה להשיג כמה מיעדי ארגון הטרור, ובראש – הישרדות. לפי ההערכות בישראל, יותר מ-14 אלף מכ-25 אלף לוחמי חמאס חוסלו, מה שאומר שאלפים נשארו פעילים. בנוסף לכך, מנהיג חמאס יחיא סינוואר עדיין בחיים, כמו גם מרבית המפקדים הצבאיים בארגון.
כמו כן, ב"ניו יורק טיימס" מציינים כי המלחמה הכתימה את המוניטין של ישראל בחלק גדול מהעולם, מה שהוביל להאשמות ברצח עם בבית הדין הבין-לאומי בהאג. חודשי הלחימה הרבים אף הביאו לחילוקי דעות בין הישראלים בשאלה כיצד והאם על ישראל להביס את חמאס, ואף החזירו את השאלה הפלסטינית לשיח העולמי.