עלייה משמעותית ומפתיעה במכירות למדינות אמריקה, ירידה קלה בהיקף המכירות לישראל - ושיא בצבר ההזמנות של 59 מיליארד שקל. כך עולה מדוח הרבעון השני של רפאל.

 החברה סיימה את הרבעון עם מכירות בסך כ-3.9 מיליארד שקל, עלייה של כ-25% מהתקופה המקבילה אשתקד, ואילו היקף ההזמנות זינק ברבעון השני ב-65% לכ-6.4 מיליארד שקל - מכ-3.9 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד.

הפילוח הגיאוגרפי מצביע על מגמה מעניינת במכירות שבה ישראל ירדה מ-59% ברבעון הראשון של השנה ל-54% ברבעון השני, אירופה מ-20% ל-19%, אסיה הציגה עלייה קלה מ-17% ל-18%, אך זינוק מרשים חל באמריקה שמכ-3% מההזמנות ברבעון הראשון קפצה לכ-8% ברבעון השני. לאחרונה, דווח באתר ZM הדרום-אמריקאי, כי בארגנטינה שוקלים לרכוש מרפאל טילי נ"ט מדגם ספייק LR2 (גיל 2). ייתכן כי הזינוק בנתונים נובע ממנה.

"מתחילת השנה קלטנו יותר מ-1,100 עובדים"

בסיכומו של החציון הראשון, היקף ההזמנות עומד על כ-14.2 מיליארד שקל, 34% יותר מהתקופה המקבילה אשתקד, וצבר ההזמנות קפץ מ-41 מיליארד שקל לשיא כל הזמנים של כ-59 מיליארד שקל. החברה סיימה את המחצית הראשונה עם רווח נקי של 364 מיליון שקל, 132 מיליון שקל יותר מבסיכום הרבעון הראשון. מכירות החברה בחציון הסתכמו בכ-7.8 מיליארד שקל, 28% יותר מהתקופה המקבילה אשתקד.

"מתחילת השנה קלטנו יותר מ-1,100 עובדים", אומר לגלובס יואב תורג'מן, מנכ"ל רפאל. "שליש מהפעילות שלנו עוסק בפיתוח, אנחנו משקיעים כמויות עצומות של אנרגיה בקביעת העתיד". תורג'מן מציין כי מערכת ההגנה האווירית באמצעות לייזר, מגן אור, צפויה להיכנס לשירות מבצעי בשנה הבאה. זאת, בדומה להכרזות קודמות. "מגן אור הוא רק אחד מהפיתוחים שמתקדם בקצב יפה, ויש בו פריצות דרך טכנולוגיות עולמיות".

יואב תורג'מן, מנכ''ל רפאל (צילום: דוברות 'רפאל')
יואב תורג'מן, מנכ''ל רפאל|צילום: דוברות 'רפאל'

סדרת מוצרים שגם מנכ"ל רפאל מודה שמעוררת עניין רב בעולם היא ספייק, שבה כפי שדווח מעוניינת גם ארגנטינה. הסדרה כוללת מגוון טילים החל מדגם טאקט (ספייק SR), בעל משקל של כ-10 ק"ג וטווח עד 2 ק"מ שמשוגר כתף ועד דגם תמוז (ספייק NLOS), בעל משקל של כ-71 ק"ג וטווח עד 32 ק"מ שמשוגר מפלטפורמה יבשתית, אווירית או ימית. סדרת ספייק גם כולל את מעוז (ספייק FIREFLY), חימוש משוטט במשקל כ-15 ק"ג עם טווח של עד 1.5 ק"מ - אך מרבית האמצעים הם נ"ט. "אנחנו פעילים ב-41 מדינות עם ספייק", מסביר תורג'מן. "יש מועדון של משתמשי המערכת, שבו ידע וניסיון עובר בין אחד לשני".

 השימוש בהנדסה ההפוכה גדל

מלחמת חרבות ברזל מביאה לביקושים משמעותיים למוצרים של החברות הביטחוניות הישראליות ככלל ורפאל בפרט. אולם, הם גם מציגים את תוצאות ההנדסה ההפוכה. חיזבאללה משתמש בהיקפים גדולים של טיל הנ"ט "אלמס 1", שהוא הנדסה הפוכה לטיל גיל (ספייק MR), שהוא בעל משקל של כ-13 ק"ג וטווח עד 4 ק"מ. הנדסה הפוכה היא תהליך שבו מצליחים לשים ידיים על אמצעי, מומחים מנתחים לעומק את מרכיביו - ואז מייצרים אחד מחודש בהליך סדרתי.

איראן היא רק שחקנית אחת מבין אלו שמשתמשות בהנדסה הפוכה בהיקפים גדולים. קוריאה הצפונית חשפה השבוע שני חימושים משוטטים (מל"טים מתאבדים) שדומים במיוחד למוצרים הישראליים "הארופ" של התעשייה האווירית ו"הירו 400" של יוויז'ן (UVISION). לפי דיווח באתר The War Zone (TWZ), אותם אמצעים עשויים להיות רלוונטיים הן לשימוש צבאו של קים ג'ונג-און בחצי האי הקוריאני והן לייצוא לרוסיה, כפי שמתבצע בתחומים צבאיים רבים.

"בימי שגרה יותר קל לשמור מפני הנדסה הפוכה, כי הציוד במקומות מוגנים ולא מאפשרים לאויב להגיע", משיב מנכ"ל רפאל על שאלת אתגר ההנדסה ההפוכה. "בזמן מלחמה, יש אמצעים ויכולות שנחשפים. אנחנו משתדלים לרוץ מהר, כדי שהמידע יהיה הרבה פחות רלבנטי. כך, גם אם בסופו של דבר עושים הנדסה הפוכה, הוא בדרך כלל מתייחס לדור אחד ויותר אחורה. אנחנו דואגים לא לעזור לצד השני, ופועלים במובן הטכנולוגי במטרה להגביל ושיהיה לו קשה".

הכתבה פורסמה לראשונה ב"גלובס".