על רקע הדיווח בפוליטיקו שלפיו בארה"ב מעריכים שאיראן תשקול מחדש את עוצמת התגובה שלה נגד ישראל, ניתן למנות כמה סיבות אפשריות לכך - גם מבחינה כלכלית וגם מבחינה ביטחונית. N12 עושים סדר.
החשש ממלחמה כוללת - והשיקול הכלכלי
למרות האיומים מאיראן על ישראל, מתרבים הדיווחים כי האיראנים חוששים לבצע מתקפה ישירה נגד ישראל, שעלולה להוביל לפתיחת מלחמה כוללת. אתמול דווח באיראן אינטרנשיונל כי הנשיא האיראני החדש מסעוד פזשכיאן ביקש מהמנהיג העליון עלי ח'אמנאי לשקול מחדש את התקיפה המתוכננת על ישראל.
פזשכיאן, כך על פי הדיווח, ביקש שלא לתקוף ישירות את ישראל מאחר שלדבריו תקיפה כזאת תגרום כמעט בוודאות להסלמה ועלולה להוביל למלחמה כלל אזורית. במלחמה כזו, קיים חשש באיראן מפגיעה בתשתיות אסטרטגיות של המדינה כמו מיכלי הנפט ואולי אף במתקני גרעין.
אם אכן תתפתח הסלמה ואולי אף מלחמה כוללת עם ישראל, איראן תתקשה לפעול לאורך זמן בשל המצב הכלכלי הרע שהיא מצויה בו. זאת בין היתר בגלל הסנקציות שהוטלו נגדה בשל הניסיונות לבלום את פרויקט הגרעין שלה.
ניתן לראות לדוגמה כי לאחר המתקפה הקודמת נגד ישראל בחודש אפריל, הצהיר נשיא מועצת האיחוד האירופי, שארל מישל, כי בעקבות המתקפה על ישראל, מנהיגי האיחוד החליטו להטיל עיצומים על איראן בתחום פיתוח הטילים והכטב"מים - מה שיוצר על איראן לחץ נוסף.
הלחץ הבין-לאומי - גם מרוסיה
לפי דיווח ברויטרס שפורסם ביום שלישי האחרון, נשיא רוסיה ולדימיר ביקש ממנהיג איראן ח'אמנאי שהתגובה האיראנית נגד ישראל תהיה "מדודה ומרוככת". על פי הדיווח, פוטין ביקש שהתקיפה לא תביא לפגיעה בחיי אדם - והדברים הועברו בביקורו אתמול בטהראן של סרגיי שויגו, היועץ לביטחון לאומי של פוטין.
עם זאת, הלחץ הרוסי לא מופעל רק מול איראן, אלא גם מול מדינות נוספת. ביום שישי משרד החוץ של רוסיה הודיע כי שר החוץ לברוב קיים שיחת טלפון עם מקבילו הירדני. "שני השרים הדגישו את הצורך בהפחתת ההסלמה במזרח התיכון", נמסר.
בנוסף לבקשה של רוסיה, ארצות הברית מפעילה לחץ כבד על איראן למתן את התגובה. בשבוע שעבר, כך על פי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב ביקשה מממשלות אירופה ומשותפות נוספות להעביר מסר לאיראן: כל תקיפה משמעותית תגרור תגובה. לפי גורמים המעורים בפרטים אם הנשיא האיראני החדש ינהג באיפוק, "יהיה סיכוי טוב יותר לאיראן לשפר את הקשר עם המערב". עם זאת, דיווח כי איראן דחתה את מאמצי ארצות הברית למתן את התגובה.
החשש שארצות הברית תצטרף למלחמה
הלחץ האמריקני על איראן לא מועבר רק במסרים מילוליים, אלא גם בסיוע צבאי לישראל ושליחת ספינות מלחמה לאזור - מה שמרתיע את איראן מלפעול. במסגרת ההיערכות, בצבא ארה"ב הגבירו מאוד את הנוכחות הצבאית האמריקנית באזור המזרח התיכון – באוויר, בים וביבשה. ארה"ב אף העבירה חמקני F-22 לאזור, יחד עם משחתות ליירוט טיילים.
בשבוע שעבר הורה שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין על שליחת נושאת המטוסים אברהם לינקולן מהמרחב ההינדו-פסיפי למזרח התיכון ועל שליחת מערכות הגנה אווירית נוספות, כמו גם ספינות מלחמה, כלי שיט וטייסת קרב.
ההיערכות למתקפה איראנית - סיקור N12
- נשיא איראן: לא נשתוק מול תוקפנות ישראלית
- היערכות בישראל למתקפה איראנית - ולתגובת נגד
- זעם באיראן: "מתכוננים למלחמה - ואיש לא מספר לנו דבר"
הבוקר, גורמים אמריקניים העריכו לאתר פוליטיקו כי איראן תשקול מחדש את עוצמת התגובה, וכי היא לא צפויה להיות "מיידית". כלומר, לפי הדיווח, ניתן לראות שינוי בעמדה האיראנית: בשבוע שעבר איראן לא הייתה מוכנה לשקול מחדש את התגובה, וכעת בארה"ב מעריכים שכן. זאת בנוסף לדיווח על בקשתו של נשיא איראן מח'אמנאי שלא לתקוף באופן ישיר את ישראל.
כיצד איראן יכולה "לרדת מהעץ" - ולא לתקוף לבסוף את ישראל
מי שמאיים על ישראל מלבד איראן הוא חיזבאללה, לאחר חיסולו של בכיר ארגון הטרור, פואד שוכר. כפי שפרסמנו אמש ב"המהדורה המרכזית", במערכת הביטחון יש הבנה שחיזבאללה ככל הנראה יהיה הראשון לתקוף, כשעדיין לא ברור מה יהיו מטרותיו.
לכן, ייתכן שאיראן תנצל את חיזבאללה כהיותה כוח פרוקסי שלה, ותגיד כי התגובה הזו מספקת. כך, איראן לא תתקוף את ישראל ותמנע הסלמה שעלולה לגרור את האזור למלחמה כוללת.