בצל הירי הרקטי המתמשך מצד חמאס לעבר שטח ישראל, צה"ל הפך את טקטיקת הפינויים לאמצעי להפעלת לחץ. האוכלוסייה העזתית מתפנה מכל מקום שממנו מתבצעים שיגורים, בעוד שצה"ל תוקף את מוקד השיגור. על פי אונר"א, הפינויים האלו גרמו לאזור ההומניטרי במוואסי שבח'אן יונס להצטמצם ל-11% משטח הרצועה. במקביל, מוזרם סיוע הומניטרי שמעניק לגיטימציה בין-לאומית לישראל.
שיטת הפינוי
דובר צה"ל בערבית אל"ם אביחי אדרעי קרא שלשום (שבת) לעזתים באזור אל-מע'אזי, סלאח א-דין, אל-פארוק ואל-אמל להתפנות לאזור ההומניטרי. "בעקבות ירי רקטות מתמשך של חמאס וארגוני הטרור באזורכם, צה"ל יפעל בעוצמה באזורכם כנגד גורמי הטרור האלה בטווח הזמן המיידי", נמסר.
#عاجل ‼️ الي كل المتواجدين في بلوكات 2232, 2340, 2343, 2245, 2244 ,2243, 2242, 2241, 2240 في منطقة المغازي وحارات صلاح الدين، الفاروق والأمل
— افيخاي ادرعي (@AvichayAdraee) August 17, 2024
⭕️على خلفية اطلاق قذائف صاروخية بشكل متواصل من قبل حماس والمنظمات الإرهابية من منطقتكم، سيعمل جيش الدفاع ضد تلك العناصر الإرهابية بقوة… pic.twitter.com/M2YXukWupr
ביום שישי נקראו התושבים בצפון ח'אן יונס, בבית חאנון שבצפון הרצועה ובדיר אל-בלח שבמרכזה להתפנות לאזור ההומניטרי שהוגדר. גם אז הפינוי בוצע בעקבות שיגור רקטות מהרצועה. נדגיש כי לפני שצה"ל תוקף את המרחב שממנו מתבצע שיגור של רקטות ופצצות מרגמה, הוא מפיץ הודעות של פינוי האוכלוסייה באמצעות הודעות ברשתות החברתיות, כרוזים ופרסום בכלי התקשורת.
#عاجل ‼️ نداء الى كل سكان المتواجدين في منطقة بيت حانون واحياء المنشية والشيخ زايد والنازحين في داخل المآوي في المنطقة
— افيخاي ادرعي (@AvichayAdraee) August 16, 2024
⭕️حماس والمنظمات الإرهابية تطلق الصواريخ من منطقتكم نحو دولة اسرائيل. جيش الدفاع الإسرائيلي سوف يعمل بقوة ضد تلك العناصر.
⭕️من أجل أمنكم، انتقلوا بشكل فوري الى… pic.twitter.com/bQyBvwGq8B
הקולות של העזתים בעקבות הפינויים החוזרים
בצל הפינויים החוזרים ונשנים, יש מי שמביע זעם וממשיך לתהות לאן אליו ללכת. "אין מקום – אין אוהלים, אין עצים ואין מכוניות למעבר. עגלה וחמור עולים 200 שקל והמטען עוד 100 שקל, אבל לאן נלך?", כתב אחד מתושבי הרצועה בעקבות הקריאה לפינוי ממחנה הפליטים אל-מע'אזי.
"אלוהים יקלל את סינוואר ואת חמאס ואת היום שהכרנו אותם", הוסיף אחד העזתים. "אוי אלוהים, לאן נלך?". תושבת אחרת מסרה כי "הטירוף של פקודות הפינוי נמשך. זו עקירה כפויה, בכי מר והשאלה: לאן עלינו ללכת?".
לפי כרים, גם הוא תושב הרצועה: "הדבקות של שרידי חמאס בשלטון בעזה הם כמו שרידי האחים המוסלמים שנאחזים בלגיטימציה. תמיכת אל-ג'זירה בחמאס זהה לתמיכה באחים באותה תקופה. התוצאה זהה והם השוטים, אבל הפעם הקורבנות הם לא 'אחים'. הקורבנות הם אזרחי עזה ללא אחים".
הסיוע ההומניטרי מוזרם לרצועה
במקביל לפינויים ולמשא ומתן שמתנהל בניסיון להביא לעסקת חטופים, צה"ל ממשיך להזרים סיוע הומניטרי לרצועה, בשיתוף הקהילה הבין-לאומית כדי לזכות בלגיטימציה להמשך הפעולות - כל עוד אין הפסקת אש על השולחן.
מתאם פעולות הממשלה בשטחים הודיע כי 1,000 מנות דם הועברו אתמול לרצועת עזה דרך ירדן. בנוסף, ביום חמישי הועברו 26 עזתים עם מלווים לטיפול רפואי בבתי חולים בירדן - בתיאום עם הרשויות בממלכה ההאשמית.
Yesterday (Aug 15), 26 Gazan patients and companions left through the Kerem Shalom Crossing and the Allenby Bridge Crossing to receive medical treatment in Jordan.
— COGAT (@cogatonline) August 16, 2024
This was carried out at the initiative of the American administrations and in cooperation with Jordan.
This is… pic.twitter.com/leH7tZfvSq
מתחילת המלחמה נכנסו לרצועת עזה כ-45,471 משאיות המכילות כ-885,556 טונות של סיוע הומניטרי. בהן - 32,101 משאיות של מזון המכילות 697,991 טונות, 2,424 משאיות של מים המכילות כ- 48,595 טונות ו-2,566 משאיות של ציוד רפואי המכילות כ-25,880 טונות.
המו"מ לעסקה
ברקע נמשכים הלחצים שמפעילות המתווכות בניסיון לגשר על הפערים בין הצדדים בדרך לעסקת חטופים. שר החוץ המצרי בדר עבד אל-עאטי אמר שלשום במסיבת עיתונאים שקיים עם מקבילו הצרפתי: "הפסקת אש בעזה היא המרכיב הבסיסי לעצירת ההסלמה באזור - במסגרת עסקה משולבת המבטיחה את סיום המלחמה. אם יהיה רצון מדיני, ניתן יהיה להגיע להפסקת אש בעזה. יש כמה פערים במשא ומתן ואנחנו עובדים על סגירתם".
בכיר חמאס סאמי אבו זהרי אמר אתמול לערוץ אל-ערבי: "השיח על הגעה להסכם הפסקת אש בקרוב הוא אשליה. מה ששמענו מהמתווכות מצביע על נסיגות גדולות מההצעה של 2 ביולי. עד כה עדיין לא הוזמנו לפגישות נוספות, מדברים על רשמים מוטעים".
בכיר חמאס ע'אזי חמד צינן אף הוא את האופטימיות וטען: "נתניהו מציב תנאים חדשים ומערער את מה שסוכם קודם לכן, ומטרתו להמשיך במלחמה. אין שום דבר מעורפל במסמך שהוצג (מ-2 ביולי), אבל הצד הישראלי התמהמה במתן תשובה לכך".
"ישראל הגיעה עם תנאים חדשים הקשורים לציר פילדלפי, לאחר שקודם לכן הסכמנו על נסיגה ישראלית מוחלטת ממנו. נתניהו טרפד את ההסכם מיסודותיו. נתניהו רוצה להציג נוסחה חדשה למשא ומתן כדי להרוויח יותר זמן", הוא הוסיף.