חמאס נתן אישור ראשוני להצעה האמריקנית להפסקת אש בשלבים, והסיר את דרישתו להתחייבות ישראלית מוקדמת לסיום מוחלט של המלחמה, כך דיווחה היום (שבת) סוכנות הידיעות AP מפי גורמים בחמאס ובמצרים. על פי הדיווח, הארגון ויתר על דרישתו המרכזית שישראל תתחייב מראש לסיום מוחלט של המלחמה.
על פי ההצעה, השלב הראשון יכלול הפסקת אש מלאה למשך שישה שבועות, במהלכה ישוחררו מספר חטופים, כולל נשים, קשישים ופצועים, בתמורה לשחרור מאות מחבלים פלסטינים. במהלך תקופה זו, כוחות צה"ל ייסוגו מאזורים מאוכלסים בצפיפות בעזה ויאפשרו לעקורים לחזור לבתיהם בצפון הרצועה.
בשלב השני של העסקה, יתנהל משא ומתן על שחרור שאר החטופים הגברים, האזרחים והחיילים, בתמורה לשחרור מחבלים פלסטינים נוספים. השלב השלישי יכלול את החזרת כל החטופים הנותרים, כולל גופות, ותחילת פרויקט שיקום ארוך טווח של הרצועה.
חמאס דורש "ערבויות כתובות" מהמתווכים כי ישראל תמשיך במשא ומתן על הפסקת אש קבועה לאחר יישום השלב הראשון. נציג חמאס אמר כי ארגון הטרור קיבל "התחייבויות והבטחות מילוליות" מהמתווכים שהמלחמה לא תחודש ושהמשא ומתן יימשך עד להשגת הפסקת אש קבועה.
ראש הממשלה בנימין נתניהו לא הגיב לדיווחים, אך משרדו אישר אתמול כי ראש המוסד ביקר בקטאר, אחת המתווכות המרכזיות. עם זאת, המשרד ציין כי עדיין קיימים "פערים בין הצדדים".
גורמים במו"מ: תשובת חמאס מאפשרת לראשונה התקדמות
תשובת חמאס מקבלת את עיקרי המתווה הישראלי, אבל דורשת ערבויות וביטחונות להפסקת הלחימה כפי שמופיע בשלבי ההסכם, וכן הקדמת שיקום הרצועה. גורמי מקצוע שבוחנים את התשובה מעריכים שאפשר יהיה להיכנס למשא ומתן. בסביבת ראש הממשלה הוציאו תגובה מוקדמת ומסתייגת בשם גורם ביטחוני וכעת ההערכה היא שהמשך השהייה בציר פילדלפי ובפרימטר כצורך חיוני יועלו אולי כתנאי. התנאים האלה לא הופיעו במתווה ולא בתיקונים האחרונים שנעשו על דעת ובהסכמת ישראל.
גורם שבקיא בפרטים טען כי "נתניהו נמצא במלכוד בגלל עיתוי התשובה (לפני הנסיעה לארה"ב והפגישה עם ביידן), ומכיוון שהתחייב לאמריקנים בקולו והסכים למתווה". לדבריו, "נתניהו לא מסוגל פוליטית להעביר את סיום הלחימה ולעמוד בשחרור כל כך משמעותי של מאות רבות של מחבלים כבדים שיידרש במסגרת העסקה".
ראש הממשלה נתניהו התחייב במתווה ליציאה של כוחות צה"ל בשלב השני כולל ציר פילדלפי, וגורמים שבקיאים במשא ומתן חוששים שיתנער מכך וינסה לטרפד את העסקה. הגורמים צופים עימות חזיתי בין שר הביטחון יואב גלנט, ראש השב"כ וראש המוסד, לבין נתניהו שיתקשה, כאמור, לאשר את העסקה מבחינה פוליטית.
במטה המשפחות להחזרת החטופים מסרו בעקבות ההתפתחויות: "משפחות החטופים מברכות את ראש הממשלה על קידום 'עסקת נתניהו'. יחד עם זאת, ולאור התבטאויות שרים בכירים, הרי שאם הממשלה תכשיל את עסקת נתניהו לשחרור החטופות והחטופים לא יהיה מנוס מיציאה של מיליוני ישראלים לרחובות".
"עם ישראל מצביע פעם אחרי פעם בכל סקר וסקר כי הוא בעד עסקה מלאה להחזרת כל החטופים והחטופות", נמסר. "לא נאפשר לשרים בממשלה לטרפד עסקה פעם נוספת. לא נאפשר לשרים בממשלה לחבל בעסקה נוספת. מדובר באתוס ישראלי ובערך אנושי עליון שלא משאירים אף אחד מאחור. הממשלה נמצאת במבחן המוסרי העליון של כהונתה: המשך ההפקרה או פעולה נחושה להצלה והשבה. החזרה מלאה של החטופים או שכל אזרחי מדינת ישראל יצאו לכבישים ולצמתים. לא נפקיר את 120 החטופים בפעם השנייה".
עוד לפני כן דיווחנו ב"מהדורה המרכזית" כי ראש ה-CIA ויליאם ברנס עדכן את ראש המוסד דדי ברנע ששר הביטחון גלנט בירר עימו פרטים על המתווה לעסקת חטופים. המתווה, שנמצא בימים מתוחים וקריטיים, מעורר ככל הנראה מתיחות בצמרת הביטחונית. בסביבת שר הביטחון הדגישו כי השיחה בינו לבין ברנס היא חלק משיח שוטף שקיימו.