7 חודשים לתוך המלחמה, וחצי שנה לאחר שהתמרון הקרקעי החל - צה"ל מחדש פעילות בכמה מוקדים שכבר נכבשו וטוהרו, וזאת בעקבות הניסיונות של חמאס לחזור לאותם המרחבים ולהשתקם בהם. כרגע צה"ל פועל בשלושה מוקדים מרכזיים, בשניים מהם כבר פעל בעבר - ג'באליה, שם החלה הלילה (בין שבת לראשון) הפעולה, ובזייתון ובמסדרון שליד השכונה הסמוכה לעיר עזה. במקביל, הצבא גם ממשיך לפעול במזרח רפיח.

צה"ל חוזר למקומות שכבר "טיהר" 

בג'באליה למשל, הפשיטה המחודשת כבר החלה. צה"ל קרא לתושבים בג'באליה לעזוב, ובחלק מהמקומות מתקיימת לחימה של ממש, עם התנגדות וחילופי אש. צה"ל גם חזר לפעול בזייתון - בפעם השלישית. מרגע שהושלם כיבוש האזור לא התקבלה החלטה למי להעביר את "מקל" השליטה, אולם הוחלט לצאת החוצה ולהסיג את הכוחות.

מפת רצועת עזה
מפת רצועת עזה

 

למעשה, לא התקבלה החלטה לגבי העברת השליטה במקומות שכבר "טוהרו", ובכל פעם שמזהים שחמאס חוזר לפעול במקומות הללו ומנסה להקים תשתיות - צה"ל פועל. בצה"ל יודעים לחזור לפעול לכל מקום שיידרש, אבל ברור שחייבים לבנות חלופה שלטונית לחמאס, עם כל השותפות. כל עוד אין פתרון אחר, וכשאין מדיניות, זה גם צפוי להימשך.

בין תשתיות הטרור שחמאס משקם - מפקדות שמוקמות מחדש ואמל"חים שמוסתרים שוב. בג'באליה למשל זיהו שבבתי הספר חוזרים להקים מסגרות לחימה, ומציידים אותם באמצעי לחימה. בנוסף, חקירות השבויים נמשכות, ומידע מודיעיני חדש שמגיע מהן, כמו למשל בנוגע למנהרות, מביא לפעולות מחודשות.

היתקלות הלוחמים במרחב ג'באליה (צילום: דובר צה
לוחמי צה"ל בג'באליה בחודש דצמבר|צילום: דובר צה"ל

בעיית היעדר המדיניות - והדילמה של ישראל

עם המשך הלחימה והחזרה לפעילות באזורים שצה"ל כבר פעל בהם, ועם המשך היעדר המדיניות, ישראל צריכה לבחור בין שני דברים: המשך ההתכתשות או צעידה בדרך שארה"ב וסעודיה מציעות. סעודיה בתמונה, ולמעשה מונח על הכף אירוע אזורי.

על רקע האיום של הנשיא ביידן לגבי הפעולה ברפיח, מייקל קורילה מפקד פיקוד המרכז של ארה"ב היה בישראל בסוף השבוע. הנוכחות של קורילה מביעה את שיתוף הפעולה המצוין בין הצדדים, שבין השאר דנו בנושא איראן ובצעדים קדימה בכלל, והמפגש הוא חלק מהניסיון של ישראל לרתום את השותפים הצבאיים להשפיע על הממשל.

בגזרת הצפון, הלחימה נמשכת גם כעת. כטב"ם ששוגר הבוקר ככל הנראה יורט באזור נהרייה, אזעקות הופעלו בכמה אזורים בצפון ביממה האחרונה בשל חשש לירי רקטי שמגיע בתגובה על ריבוי החיסולים. בישראל מציגים מציאות ובה אסור לתת לנסראללה מנוחה. מזכ"ל חיזבאללה צריך לשלם מחיר גבוה שיתורגם למהלך צבאי מסיים או להסדרה שתביא להחזרת התושבים, וזה מחייב לחץ צבאי גדול.

מו"מ לעסקת חטופים

בישראל עדיין מנסים לקדם עסקה להחזרת החטופים, אומנם בשל דרישת חמאס היא עדיין מוגדרת "תקועה". בישראל דנים איך ממשיכים, ואיך ניתן לחדש את המשא ומתן. עדיין יש סחטנות מוגזמת של חמאס, והמתווכים מתגמשים רק בכיוון אחד. על רקע הדברים נדרש המשך הלחץ הצבאי.