בישראל עדיין ממתינים לתשובת חמאס להצעה המצרית לעסקה שהועברה לו בשבוע שעבר. עדיין נותרה מחלוקת בשלושה נושאים מול מנהיג ארגון הטרור יחיא סינוואר והמצרים מנסים לגשר בנושא, בעזרת האמריקנים.

הנושא הראשון שבמחלוקת נוגע לסעיף שמדבר על משא ומתן להפסקת אש קבועה מהיום ה-16 לתחילת העסקה. סינוואר דורש לשנות את הסעיף הזה באופן מוחלט ולכלול בו התחייבות כתובה להפסקת הלחימה בלי שום תנאים.

סעיפי המחלוקת עם חמאס
סעיפי המחלוקת עם חמאס

הנושא השני נוגע לשחרור האסירים ה"כבדים" שמרצים מאסרי עולם. סינוואר מתנגד לדרישה הישראלית שכלולה במתווה שהוצג, ולפיה תוכל למנוע מאותם אסירים לחזור לגדה המערבית ובמקום זאת לשלוח אותם לעזה או למקום אחר.

הנושא השלישי נוגע לשיקום רצועת עזה. לפי המתווה, לא יוכנסו לעזה במסגרת השיקום חומרים וציוד שעשויים לשמש גם לתכליות צבאיות כמו בניית מנהרות חמאס מחדש. סינוואר דורש שתהיינה הבהרות מסודרות - מה החומרים שיותר להכניס לעזה - כדי שלא יימצא במצב שבו לא תהיה לו אפשרות להיעזר בציוד שהוא זקוק לו כדי לבנות מחדש את יכולות חמאס.

גורמים בירושלים מעריכים כי חמאס לא ייתן תשובה חד-משמעית שלילית לעסקה, בין היתר בגלל הלחץ הבינלאומי. עוד הם מעריכים כי חמאס לא ירצה לומר "לא", אלא להעביר את כובד המשקל לעבר ישראל.

לפי כל ההערכות, הסעיף הדרמטי הוא עצירת המלחמה וערבויות בינלאומיות לכך. קבינט המלחמה מאוחד בכך שזה לא ייאמר באופן פומבי על ידי ישראל, היא לא תכריז באופן רשמי על הפסקת המלחמה.

עוד לפני תשובת חמאס, יש ויכוח בין מחנה נתניהו לבין גורמים אחרים, ככל הנראה גנץ, איזנקוט ואחרים. במחנה נתניהו אומר שאם תשובת חמאס תהיה שלילית, אולי אין טעם להמשיך לדבר. מנגד, גורמים אחרים סבורים כי כל עוד לא נאמרה המילה לא באופן מוחלט, צריך להמשיך למצות את המגעים ולנסות בכל זאת ללחוץ על הגז דרך המתווכות ולהביא להסכם. הוויכוח הזה צפוי לצוף במלוא עוזו אחרי שתתקבל תשובת חמאס.

עסקת חטופים או כניסה קרקעית לרפיח

בינתיים, הקבינט המדיני-ביטחוני התכנס הערב בקריה בתל אביב כדי לדון באפשרויות הפעולה - עסקת חטופים או כניסה קרקעית לרפיח. במקביל, משפחות החטופים הפגינו מול הקריה, כדי לנסות ולהפעיל לחץ אחרון.

בתוך כך, ראש הממשלה בנימין נתניהו השתתף הערב בטקס הזיכרון לחללי האצ"ל שנפלו בקרב על יפו, ואמר כי "היו וישנם חילוקי דעות בתוכנו לגבי פעולות בזירות רחוקות וקרובות. אבל בסוף הדיון קיבלתי החלטה וההחלטה התקבלה. פעלנו שם ונפעל גם כאן. נעשה מה שצריך כדי לנצח ולגבור על אויבנו, לרבות ברפיח".

בנימין נתניהו, יחיא סינוואר (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90 / ap)
ממתינים לתשובת חמאס. נתניהו וסינוואר|צילום: חיים גולדברג, פלאש 90 / ap

ראש הלשכה המדינית של ארגון הטרור אסמאעיל הנייה שוחח היום בטלפון עם ראש המודיעין המצרי וראש הממשלה הקטארי על המגעים לעסקת חטופים. בהצהרה של חמאס נמסר כי הנייה הדגיש את "הרוח החיובית של הארגון בבחינת ההצעה להפסקת האש" וכי הצדדים "סיכמו על השלמת הדיונים שמתנהלים כדי להביא להסכם".

כלי תקשורת מצריים דיווחו על "התקדמות חיובית במשא ומתן להפסקת אש, נוכח המגעים האינטנסיביים של מצרים". עוד דווח כי "מתקיימות התייעצויות עם כל הגורמים הנוגעים בדבר כדי לפתור כמה נקודות ששנויות במחלוקת".

בכיר חמאס בלבנון אוסאמה חמדאן צינן הלילה את ההתלהבות המצרית ואמר לאל-מנאר: "כבר אמרנו במפורש - עמדתנו לגבי ההצעה היא שלילית. היא לא נותנת לנו את מה שאנו רוצים. אבל אם יבוצעו שינויים בהתאם להערותינו, נבחן אותם". חמדאן איים כי "אם ישראל תצא למתקפה ברפיח - נפסיק את המשא ומתן. לא ננהל אותו תחת אש". הוא הוסיף: "יש לנו קשר רציף עם סינוואר ומוחמד דף".