רגעי הכרעה: בעוד שישראל ממתינה לתשובת מנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן שוחח הלילה עם נשיא מצרים א-סיסי ועם אמיר קטאר תמים בן חמד א-ת'אני. הנשיא ביידן העביר בשיחה מסר ברור, ולפיו רק שחרור חטופים עומד בפני הפסקת אש בעזה. בישראל החליטו לעכב את יציאת המשלחת לקהיר, ולהמתין לתשובת חמאס. רק לאחריה תתקבל ההחלטה אם לצאת - או לא.
בבית הלבן מסרו במהלך הלילה כי ביידן דן עם מנהיגי מצרים וקטאר על העסקה האפשרית, והדגיש: ארה"ב תפעל ליישום מלא של תנאי העסקה. הוא גם דחק בהם לוודא לעשות הכול כדי שהסכם כזה ייצא אל הפועל. בלשכתו של א-סיסי אישרו כי השיחה עסקה במו"מ, והוסיפו כי נשיא מצרים וביידן גם חזרו על "התנגדותם להסלמה צבאית ברפיח".
ההתגמשות של ישראל והמחלוקות בדרך לעסקה חדשה
פרטי המתווה שהועבר לידי חמאס אמנם לא פורסמו באופן רשמי, אך גורמים בישראל סיפרו על דרישה לשחרר 33 חטופים, וזאת בניגוד ל-40 הנשים, המבוגרים והפצועים קשה, שדרשו מחמאס בחודשים האחרונים במסגרת המגעים לעסקה הומניטרית. בחמאס לפי הדיווחים מוכנים לשחרר 20 חטופים בטענה שאין ברשותם את המספר שדורשת ישראל. גורמים רשמיים בישראל אמרו לחדשות 12: "הלכנו כברת דרך דרמטית לעבר חמאס - אם חמאס יוותר על דרישתו לסיום המלחמה וליציאה מוחלטת של צה"ל מעזה, יהיה ניתן להגיע לעסקה בתוך זמן לא רב".
מכשול נוסף בדרך לעסקה הוא כמות ימי ההפוגה שישראל תהיה מוכנה לנצור בהם את האש בתמורה לשחרור חטופים. בישראל הביעו נכונות להפסקת אש זמנית של 6 שבועות, אך פרק הזמן הזה היה נכון לדרישה לשחרור 40 חטופים, ועתה תידרש נוסחה חדשה.
במהלך המו"מ, ישראל אותתה למצרים שהיא נכונה לדון בשלב השני של עסקה על מה שכונה "שקט ארוך טווח ברצועה", בכפוף להחזרת כלל החטופים. הדבר נועד לתת תמריץ לחמאס לחתום על העסקה הנוכחית, העסקה ההומניטרית - ולייצר גמישות ביחס לדרישה להכריז על סיום הלחימה ברצועה בעזה באופן מיידי ונרחב.
מנוף רפיח וסוגיית פתיחת המסדרון ברצועה למעבר עזתים
מנוף הלחץ הישראלי העיקרי הוא האיום בפעולה קרקעית ברפיח, שנועד לגרום לחמאס להשיב על ההצעה ההומניטרית. למרות שההכנות לפעולה הזאת הושלמו, שר הביטחון יואב גלנט והרמטכ"ל הרצי הלוי סבורים כי אפשר לעצור את האש כדי לקיים את העסקה, וכי הפעילות המתוכננת ברפיח תוכל להתבצע מאוחר יותר ככל שזו תידרש.
למרות תמימות הדעים בין שר הביטחון לרמטכ"ל על רפיח, בדרג הביטחוני מעלים סימן שאלה על דרישת חמאס לפתוח את המסדרון שמבתר את הרצועה לתנועת פלסטינים. וזאת בשל החשש מתנועה של חמושי חמאס בחזרה לצפון רצועת עזה. בקרב האמריקנים אין התנגדות לפעולה צבאית ברפיח, בתנאי שתהיה מדויקת ומוגבלת.
הלחצים הפוליטיים בתוך הקבינטים
הפעולה ברפיח מעמידה את הקואליציה בסכנה, והדיבורים על ביטול המבצע בעיר הביא לאיומים מפורשים מצד חברי הקבינט המדיני-ביטחוני, השרים בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר. בערב החג הבהיר שר האוצר כי "בלי מבצע ברפיח אין זכות קיום לממשלה", כששיגר רמז מפורש על הנכונות של ישראל להשהות את הפעולה בתמורה לעסקה חדשה.
תזכורת: https://t.co/oHZ2cLTjro
— איתמר בן גביר (@itamarbengvir) April 28, 2024
"ראש הממשלה, עסקאות תיווך מצריות שסיימו סבבים קודמים כשחמאס חי ובועט ואפשרו לו להתעצם שוב ושוב, זה בדיוק מה שהובלת בשני עשורים האחרונים וזה בדיוק מה שהבטחנו לא לעשות שוב הפעם", אמר סמוטריץ' בסרטון שפרסם, "הסכמה לעסקה המצרית היא כניעה משפילה והיא הענקת ניצחון לנאצים על גבם של מאות לוחמי צה"ל הגיבורים שנפלו בקרב - ומהווה סכנה קיומית מיידית למדינת ישראל". השר בן גביר פרסם "תזכורת" לעמדתו בעניין העסקה המתגבשת, כשלפני שקרסו המגעים בפעם הקודמת טען כי "עסקה מופקרת" תביא לפירוק הממשלה.
אלא שמנגד, השר בני גנץ פרסם תגובה לשניים שבה כתב כי "הכניסה לרפיח חשובה במאבק הארוך נגד חמאס. השבת חטופינו, שהופקרו על ידי ממשלת ה-7.10, דחופה ובעלת חשיבות עליונה הרבה יותר. אם יושג מתווה אחראי להשבת החטופים בגיבוי כל מערכת הביטחון, שאינו כרוך בסיום המלחמה, והשרים שהובילו את הממשלה ב-7.10 ימנעו אותו - לא תהיה לממשלה זכות להמשיך להתקיים ולהוביל את המערכה".