גורם ביטחוני התייחס היום (רביעי) להטלת הוטו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' על קידום העסקה לרכש טייסות חדשות של מטוסי קרב F-35 ו-F-15: "זו פגיעה ביכולת המבצעית של צה"ל ובביטחון ישראל במצב של לחימה רב זירתית". באופן מפורט, מסביר הגורם את האופנים השונים בהן תפגע יכולתו של צה"ל אם לא תתקבל החלטה לרכישת מטוסי הקרב. 

לפני יומיים מתח השר סמוטריץ' ביקורת על בקשת משרד הביטחון לכנס ללא הסכמה את ועדת השרים להצטיידות מערכת הביטחון כדי לדון ברכש המטוסים בעלות כוללת של כ-35 מיליארד שקל. עתה, מתנהל קרב בין מערכת הביטחון לסמוטריץ' והגורם מגדיר את במצב שאליו עשויה להתגלגל ישראל כ-"מסוכן וכזה שיגרום לנזק שיתגלה בתוך שנים בודדות, אם לא עכשיו". 
 
מטוס F35
"אספקה של עד עשר שנים", מטוסי F-35

"מטוסי קרב שישראל קונה מגיעים בתוך עשר שנים מאז חתימת העסקה, זהו תהליך אספקה ארוך עד שכל הטייסת ברשותך", הסביר הגורם הביטחוני ל-N12, "זה כתוצאה ממשך הייצור והסלוטים במפעל שנפתחים בדיוק בשביל ישראל. אי-קבלת החלטה - משמעותה גריעה של מטוסי קרב בכל שנה וירידה ניכרת בכמות המטוסים שתוביל בתורה לפגיעה ביכולת המבצעית של צה"ל". 

הגורם מתאר את הבעיה כחמורה במיוחד בגלל שהעולם נמצא בעיצומו של מרוץ חימוש: "אם נכנסת עסקה גדולה, היצרנית לא תחכה לנו. זה קרה לנו בעבר עם מטוסי תדלוק - אי קבלת החלטה תגרום לפגיעה בכוח האווירי של ישראל, והמהלך שסמוטריץ' מוביל זו פגיעה ביכולת המבצעית ובביטחון של צה"ל".

גלנט ונתניהו (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
כבר לפני חודשיים הבטיח ראש הממשלה שתקום הוועדה|צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

איש הביטחון מזהיר כי ישראל תזדקק למטוסים האלו: "לא משנה איזו ועדה תדון בבניין הכוח של צה"ל שאחרי המלחמה ולכן צריך להזמין אותם כבר עכשיו, מכיוון שמטוסים ישנים יוצאים מכלל פעולה, ואם לא נשיג חדשים - נרד מתחת לקו האדום". הגורם המשיך וביקר את העמדה הניצית שהביע סמוטריץ': "מישהו מכיר פתרון אחר למטוס . קרב? רוצים שנילחם עם מקלות וכידונים? זו פגיעה בסד"כ שתגרום לביצוע של פחות משימות, כשאיראן בלב הדיון".

"אם נרד במספר מטוסי הקרב הקיימים - נגיע לאזורים מסוכנים", מתריע הגורם הביטחוני ומזכיר את הנחיצות בקבלת החלטה בעת הזאת, "גם אם הנזק לא יקרה עכשיו - הוא יתגלה בתוך שנים בודדות, אנחנו במצב של לחימה רב-זירתית".  

F-15 אמריקאי (צילום: Boeing)
"אי קבלת החלטה משמעותה פגיעה בביטחון המדינה", מטוסי קרב|צילום: Boeing

הסירוב של שר האוצר סמוטריץ' הגיע באמצעות מכתב ששיגר לראש הממשלה ובו כתב: "כינוס ועדת השרים ואישור עסקה בסדר גודל שכזה ללא הסכמת משרד האוצר ועל הראש של שר האוצר היא חסרת תקדים ואין בכוונתי לאפשר אותה". עוד הוסיף שר האוצר כי: "מלחמת חרבות ברזל מערערת הנחות יסוד רבות בתפיסת הביטחון, ודורשת חשיבה מחודשת ואינה מאפשרת לנו להפטיר כדאשתקד".

השר עדכן כי סיכם במשותף עם משרד הביטחון כי תוקם ועדה ציבורית שתגיש את המלצותיה בתוך כחודשיים, אולם מאז "מערכת הביטחון מונעת את הקמת הוועדה ומבקשת לקבוע עובדות בשטח ולחייב היקפי תקציב אדירים, בין היתר בעסקאות רכש המטוסים האמורות".