לקראת סוף ישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני אתמול (ראשון) עולים לדיון צעדי הענישה לרשות הפלסטינית שדיווחנו עליהם אמש לראשונה ב"המהדורה המרכזית", שמערכת הביטחון והיועצת המשפטית לממשלה אישרו. אלא שאז מתברר לשרים, שהצעדים הם הרבה יותר חריפים ודרמטיים, והנוסח שהופץ בתוך החדר חורג לחלוטין מאותן הסכמות. 

הצעדים שנוספו

  • בחינת האפשרות לגירוש בכירי רשות ובני משפחותיהם (ששוהים כלא כדין ביהודה ושומרון).

  • הגבלת תנועה ביו"ש למעורבים בהוצאת צווי המעצר לנתניהו וגלנט.

  • מניעת יציאתם לחו"ל של אותם גורמים.

  • אכיפה נגד בכירי הרשות בגין עבירות הסתה וטרור ותמיכה ביו"ש, כולל מעצר והעמדה לדין.

מי שמבקש לבחון את הצעדים האלה בזווית הביטחונית, מבלי שהתקיים עליהם דיון מסודר, הוא שר הביטחון גלנט. אז, ראש המל"ל הנגבי אומר כי "שר הביטחון מתנגד ומבקש לדחות". גלנט משיב ומתעקש: "אני לא מתנגד, אבל זו חובתי לבחון את הדברים מבחינה מבצעית".

ישיבת הממשלה (צילום: עמית שאבי, פלאש 90)
ישיבת הקבינט, ארכיון|צילום: עמית שאבי, פלאש 90

על רקע הדיון הסוער בקבינט, שלושה מקורות שונים מאשרים בפני N12, שראש השב"כ והרמטכ"ל בכלל לא התבקשו לחוות את דעתם על הצעדים הללו אתמול בחדר. אם הם היו מתבקשים, כפי שמעריכים בפנינו גורמי ביטחון בכירים, הם היו אומרים כי "צעדי הענישה הרחבים נגד הרשות הם סכנה ברורה ליצירת כאוס ביהודה ושומרון שעלול להגיע עד כדי עצירת המלחמה בעזה".

בינתיים ראש הממשלה מנחה להביא את כל ההצעות להצבעה בישיבת הקבינט הבאה. סמוטריץ' דוחף לצעדי ענישה דרמטיים שיש להם השפעה בשטח, ובמערכת הביטחון מנסים לצמצם את הפוטנציאל שהצעדים האלה רק ייצרו עוד התלקחות - וזירה נוספת במערכה שהיא גם כך רב-זירתית.