שעות לאחר שהרמטכ"ל הרצי הלוי אמר בביקורו בבסיס נבטים כי המתקפה האיראנית נגד ישראל תיענה בתגובה, נראה כי האזרחים ברפובליקה האיסלאמית התעוררו היום (שלישי) למצב של כוננות וחוששים מהסלמה. במקביל, נשיא איראן איברהים ראיסי איים כי "המעשה המינימלי ביותר נגד האינטרסים של טהרן - ייענה בתגובה מסיבית, נרחבת וכואבת נגד כל מבצעיו".
הדריכות הגבוהה באיראן ניכרת היטב גם בשיח ברשתות החברתיות. אף שהמשטר הזהיר את האזרחים והפציר בהם שלא לפרסם פוסטים או הודעות פרו-ישראליות, נראה שבכל זאת רבים מהם בחרו לנצל את הפלטפורמה כדי להבהיר מסר חד וברור: "לא רוצים מלחמה".
"אל תחפשו הרפתקאות, יהיו השלכות חמורות"
"איראן פתחה במתקפה נגד ישראל. אבל אם פיל ננשך על ידי נחש - הוא מת, נכון? התשובה ידועה לכל", כתב ברשת אזרח איראני. "האל יודע מתי העם המוסלמי הזה יתעורר מהתרדמת שלו. ישראל היא מעצמה שרוכבת על ראשיהם של הערבים. למי שיכול להשיב מלחמה אין אומץ והעם סובל".
הוא הוסיף: "תקבלו את האמת במקום להמשיך להעלות את אותן סיסמאות חלולות. אי אפשר להביס את ישראל או את ארה"ב עם אינטליגנציות כאלה. איך מדינה עם כלכלה מתה יכולה להזיז הרים?".
איראני אחר הבהיר: "אני מצהיר שאני נגד כל מלחמה בארצי, איראן. אני ומשפחתי מתנגדים למלחמה. המדינה שלנו לא יכולה לשאת מלחמה נוספת. מוטלת עלינו החובה לנקוט בעמדה הזו. בואו נגיד את זה בלי פחד ובושה.
"למה המדינה שלי צריכה להיות מעורבת במלחמה בכלל? אין לזה שום קשר אלינו, בין אם באופן ישיר או עקיף. התוכנית לתקוף את האינטרסים הלאומיים של איראן היא הרפתקה מסוכנת מאוד. חברים, אל תחפשו הרפתקאות - זה מסוכן מאוד ויש לכך השלכות חמורות".
"חרדה מתמדת וחוסר ביטחון"
פסקאל, אזרח איראן ואב לילדים, כתב: "אלו שיש להם ילדים קטנים, עדיף לעזוב את טהרן הלילה, כי בתקיפה של ישראל - הקול הנורא יהיה מפחיד מאוד עבור הילדים! זו הייתה חוויית הילדות שלי במלחמת איראן-עיראק".
גולשת אחרת טענה: "איראן וגם ישראל זקוקות למלחמה להישרדותן. ישראל הייתה במצב הבין-לאומי הגרוע ביותר לאחר התקיפה של ארגון 'המטבח העולמי'. בשל הלחץ הפנימי היא התמודדה עם הפגנות ברחובות והאנשים דרשו להחליף את השלטון. גם איראן הייתה במבוי סתום ואש ההפגנות עלולה להידלק שוב.
"כשישראל פוגעת בקונסוליה האיראנית, היא רוצה לעורר את איראן להיכנס ישירות למלחמה. איראן, שביקשה מהאל מלחמה, זו ברכה עבורה! בינתיים רק האזרחים הופכים שוב לקורבנות".
תושב טהרן העיד כי "יש חרדה מתמדת וחוסר ביטחון תמידי במרחב הציבורי". אווירת המלחמה משפיעה גם על הכלכלה שמידרדרת לשפל חדש. ביום ראשון ערכו של הריאל צנח לערך של 700 אלף ריאל לדולר אחד. "אנשים קונים מטבע קשה מאז יום ראשון, יש אצלי תנופה בעסקים בגלל הפחד ממלחמה", אמר איש עסקים מהבירה.
"אנשי המשטר דרשו נקמה"
בינתיים, המשטר האיראני ממשיך לשגר איומים לעבר ישראל, בצל כוונתה להגיב למתקפה חסרת התקדים. עלי באקרי, סגן שר החוץ האיראני וראש צוות המשא ומתן לשיחות הגרעין, אמר הלילה כי "על הציונים לדעת שאם יעשו טעות נוספת, התגובה לא תתעכב ב-12 ימים, לא בימים או בשעות - אלא תגיע בתוך שניות. אסור לציונים לעשות טעות שנייה כי התגובה של איראן תהיה קשה יותר, חזקה יותר ומהירה יותר".
מנצור חקיקת נור, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה באיראן, אמר כי "השגנו את המטרה שנקבעה בפעולה, ולכן אין בכוונתנו להסלים ולהמשיך בפעילות. אבל התגובה שלנו תהיה אלימה יותר אם היא (ישראל) תעשה טעות נוספת. ואז גם לא ישראל ולא ארה"ב יוכלו לספור את ההפסדים שנובעים מהפעולות של איראן".
עלי נורי זאדה, חוקר איראני ומנהל המרכז ללימודי איראן בלונדון, סבור כי המנהיג העליון עלי חמינאי נתון ללחץ עז - לא רק ברחוב, אלא גם מצד גורמים בתוך המשטר. "יש לחץ לאחר הרג מפקדי כוח קודס על ידי ישראל", הסביר החוקר, "אנשי המשטר דרשו נקמה".