ההשתלטות של צה"ל על הצד העזתי של מעבר רפיח והנפת דגל ישראל במקום, הובילו לגינוי מצד מצרים שהביעה בעבר חשש מפני נהירה של המוני פלסטינים לשטחה. על רקע הפעולה, קהיר ממשיכה היום (רביעי) ללחוץ על ישראל להסכים להצעה של חמאס - ובכך להתניע עסקה לשחרור חטופים. במקביל בכיר ישראלי אמר לרויטרס: "ישראל לא רואה פריצת דרך בשיחות המשא ומתן, אבל המשלחת נשארת בקהיר".
בכיר ישראלי אחר אמר בשיחה עם N12 "המשלחת ממשיכה בשיחותיה בקהיר שם נמצאים נציגים מקטאר, ארה"ב ומצרים. תשובת חמאס אינה מקובלת וחוצה את כל הקווים האדומים של ישראל והיא בלתי מתקבלת על הדעת בכל זווית ופרמטר. למרות זאת, הצוות המקצועי יחתור לצמצום פערים ולניסיון לקדם הסכמות לעסקה והוא מצויד במנדט רחב ומרחב פעולה משמעותי".
אתמול המריאה משלחת ישראלית של דרגי מקצוע לקהיר, ובמקביל הגיעה משלחת של חמאס לשיחות עם המתווכות, בניסיון לגשר על הפערים בישורת האחרונה. היום, ראש ה-CIA ויליאם ברנס יגיע לישראל וצפוי להיפגש עם ראש הממשלה נתניהו, ראש המוסד דדי ברנע ועם בכירים נוספים.
מקורות מצריים שצוטטו הבוקר בעיתון הלבנוני אל-אח'באר אמרו: "קיווינו להגיע לנוסחת מסגרת בתוך 72 שעות". לדבריהם, בכירים במצרים הביעו בפני עמיתיהם הישראלים את "חוסר שביעות רצונם מהעיכוב במידע על התנועות באזור הגבול. ההחלטה על ביצוע פעולות מוגבלות הועברה מאוחר מדי".
בנוסף, העיתון אל-ערבי אל-ג'דיד הקטארי דיווח מפי מקור מצרי כי קהיר העבירה מכתב מחאה לירושלים בעקבות הפעולה במעבר רפיח, והזהירה כי "אי התפשרותה של ישראל עלולה לדחוף את מצרים לבחון מחדש את תפקידה כמתווכת במשא ומתן בין בתקופה הקרובה".
על פי הדיווח, מצרים קראה לישראל לעמוד בהסכמים שנחתמו בין שני הצדדים, בין היתר לגבי הפעילות בציר פילדלפי ומעבר רפיח. המקור הבהיר כי "המראות בשער של מעבר רפיח והנפת דגל ישראל עוררו זעם בהנהגה המצרית".
בעיתון הקטארי דווח אתמול כי "הפלישה לרפיח הגיעה לאחר הודעה שהועברה למצרים ובתיאום אמריקני מלא. הממשל האמריקני נתן לנתניהו אור ירוק לפעולה מצומצמת לכמה ימים, וזאת כדי להשיג תמונת ניצחון שאותה יוכל לשווק לשרי הימין (בן גביר וסמוטריץ')". כמו כן, דווח כי ארה"ב תאסור על העברת תחמושת וציוד צבאי לישראל - אם נתניהו יפר את ההסכם.
מקור מצרי בכיר שצוטט בטלוויזיה המצרית הדגיש אתמול: "מצרים הזהירה את ישראל מההשלכות של פלישה למעבר רפיח בצד הפלסטיני ודרשה לעצור את המהלך הזה מיד. עדיין נמשכים המאמצים לעצירת ההסלמה בין שני הצדדים".
מצרים מגנה את הפעולה ברפיח: "הסלמה מסוכנת שמאיימת על חייהם של יותר ממיליון פלסטינים"
משרד החוץ של מצרים פרסם הצהרה רשמית שבה גינה את המהלך: "מגנים את הפעולות הצבאיות ברפיח ואת השליטה הישראלית בצד הפלסטיני שלו. ההסלמה המסוכנת הזו מאיימת על חייהם של יותר ממיליון פלסטינים שתלויים במעבר הזה שמהווה גלגל ההצלה העיקרי של רצועת עזה והמוצא הבטוח לפצועים ולחולים ליציאה לטיפול ולהכנסת סיוע. קוראים לישראל לנהוג באיפוק המקסימלי, ולכל הגורמים הבין-לאומיים להתערב כדי להפעיל את הלחץ שדרוש לנטרול המשבר הנוכחי ולאפשר למאמצים הדיפלומטיים להשיג את תוצאותיהם".
יש להדגיש כי כל עוד מדובר בפעולה מוגבלת שקהיר עודכנה עליה מראש ולא תוביל לנהירה המונית של עזתים כפי שחוששים שם - נראה שבממשל המצרי נמנעים מפיצוץ המצב והיחסים עם ישראל, כפי שאיימו בעבר.
בחודש פברואר דווח בוול סטריט ג'ורנל האמריקני על המסר שהעבירה מצרים לישראל. לפיו, אם יהיה גל של פלסטינים שיחצו את הגבול, או אם צה"ל יפלוש לרפיח, יושהה הסכם השלום בין ישראל ומצרים. עד כה ישראל הורתה על פינוי חלקי בלבד של 100 אלף עזתים מהשכונות המזרחיות ברפיח, בעוד שבעיר הדרומית ביותר נמצאים כ-1.3 מיליון עזתים.